Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Το ΠΑΣΟΚ στα 10 Βήματα

Mια που το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε και από ότι λέγεται θα ξαναφτιαχτεί δικαιούμαστε να γράψουμε δυο πράγματα ώστε φτιαχτεί καλύτερο και χρήσιμο για τον τόπο. Το ΠΑΣΟΚ στα 10 Βήματα λοιπόν και πάμε: 1.Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 6η Μάιου πήρε 833.529 ψήφους και πρέπει τουλάχιστον τώρα να σταματήσει να φοβερίζει τον κόσμο ότι θα έρθουν και χειρότερα από όσα ζούμε αν το ΠΑΣΟΚ καταψηφιστεί ή δεν μετέχει στην κυβέρνηση! Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίστηκε και δεν καταστράφηκε ο κόσμος ούτε θα καταστραφεί αν φτάσει στο 5% ή ακόμη και αν βρεθεί εκτός βουλής. Η ζωή θα συνεχιστεί και όλοι το ξέρουν αυτό πλην ίσως κάποιων καμένων τ. υπουργών που το θεωρούν αδιανόητο να υπάρξει ή χώρα χωρίς αυτούς.

2. Αν το ΠΑΣΟΚ οργανώσει ΚΟΕΣ μόνο με τους υποψήφιους και ενεργεία βουλευτές -και τίποτα φίλους εκεί πέρα κολλητούς-, θα γίνει και τυπικά άθροισμα μηχανισμών με δύναμη 833.529 ψήφους και ούτε ένα ψήφο παραπάνω. Η άποψη που λέει ότι «αυτοί δούλεψαν για το κόμμα και μπορούν να προσφέρουν» είναι μερικώς λάθος, όσο μερικώς λάθος είναι ότι αυτοί είναι που μετρήθηκαν και κατά ψηφιστήκαν όλοι τους. Χρειάζεται ένα ευρύτερο σώμα που οι Μνημονιακοί θα είναι ισχνή μειοψηφία.

3.Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάψει να προσπαθεί πατερναλιστικά να επιβληθεί στο κόσμο μέσα από την ΤV και τα τηλεπαράθυρα και με αναλύσεις από τα πάνω προς τα κάτω. Πρέπει να πάψει να εμφανίζεται σαν ένα μονολιθικό κόμμα . Να εμφανίζει μία και μοναδική προεδρική ιερή απαραβίαστη και γκρίζα Μνημονιακή αλήθεια. Αυτή η αλήθεια του ΠΑΣΟΚ καταδικάστηκε εκλογικά, στοιχείο που δείχνει ο κόσμος πιστεύει ότι η αλήθεια είναι τουλάχιστον πιο πολύχρωμη και δεν την λέει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ψάξει την αλήθεια από την αρχή.

4. Οι αναλύσεις σήμερα δεν έρχονται από τα πάνω και ειδικά από τα παρηκμασμένα ΜΜΕ που ούτε να τρομοκρατήσουν τα παιδάκια πια δεν μπορούν. Οι αναλύσεις έχουν γίνει από το κόσμο είναι χιλιάδες ατομικές πολύχρωμες και είναι τελεσίδικες! Πρέπει να μάθει το ΠΑΣΟΚ να τις ακούει, να τις σέβεται και να τις συνθέτει. Αν επιμένει στην μια μοναδική αλήθεια του, θα την δει να του αφαιρεί όλες τις άλλες και να διώχνει κι άλλο κόσμο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η εποχή που το ΠΑΣΟΚ καθοδηγούσε και όριζε την ατζέντα έχει περάσει γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο το 13,18% και με αρνητικό outlook. Τέλος δεν έχει καμιά δυνατότητα επιρροής στο διαδίκτυο δηλαδή στην κοινωνία.

5.Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να ξαναγίνει μεγάλο πρέπει να πάψει να αγνοεί ή ακόμη χειρότερα να θεωρεί πολιτικό περιθώριο και «φορέα εκτροπής» το κόσμο του διαδικτύου. Το απλό ανώνυμο ή ψευδώνυμο πολίτη. Εκτροπή -με χαρακτηριστικά αυτοκτονικού ιδεασμού- είναι να αγνοείς 4 εκ. ψηφοφόρων ενεργών πολιτικοποιημένων πολιτών και μάλιστα τα πιο δυναμικά στρώματα της κοινωνίας. Πόσο μάλλον όταν η Εκλογική σου πανωλεθρία προήρθε από το διαδίκτυο.

6. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τα μέλη του που τους στέρησε τον λόγο και την δυνατότητα επηρεασμού και τους έκλεισε της οργανώσεις επί δυόμισι χρόνια. Με ατομική επιστολή στο κάθε έναν. Πρέπει να προσπαθήσει να ακούσει τι του λένε δυόμισι χρόνια τώρα: Μέλη στελέχη και φίλοι. Να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που προσπάθησαν στα δυόμισι χρόνια προφέρουν κάτι Και να το κάνει προσωπικά. Να ακούσει τι έβγαλε η κάλπη και να δει την κίνηση του ιστορικού εκκρεμούς αριστερά. Τα περί κέντρου και συνεργασιών με δεξιά να τα ξεχάσει αμέσως και δια πάντως.

7. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δει ότι κομματικό φαινόμενο έχει αλλάξει γιατί η κοινωνία και η ενημέρωση έχουν αλλάξει. Και έχουν αλλάξει γιατί εκατομμύρια πολιτών επικοινωνούν πλέον διαδικτυακά σε περιβάλλον ελευθεριότητας. Δεν επηρεάζονται από τα ΜΜΕ αλλά επηρεάζουν βαθιά τον δημόσιο διάλογο και φτιάχνουν κλίμα, το οποίο το επόμενο πρωί βγαίνει στις παρέες ανανεώνεται και επιστρέφει. Σε όλο αυτό τον κόσμο το Μνημόνιο έχει καταδικαστεί συντριπτικά και αυτό δεν αλλάζει ως γεγονός. Το ΠΑΣΟΚ αυτή την εποχή μόνο να προσαρμοστεί μπορεί σε αυτό το γεγονός και να κάνει όσες αλλαγές χρειαστούν ώστε να επηρεάσει λίγο το κλίμα υπέρ του.

8. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποχρέωση λοιπόν να καταδικάσει το Μνημόνιο με τον πιο καθαρό τρόπο και άνευ αστερίσκων. Αυτό είναι προαπαιτούμενο όλων των άλλων. Να το καταδικάσει συνολικά ως πράξη και ως πολιτική και ως πρόσωπα. Να το καταδικάσει συνολικά και όχι εν μέρει διαχωρίζοντας το -ανάλογα τον αρχηγό- σε πρώτο, δεύτερο και PSI. Αυτά ο κόσμος τα ακούει βερεσέ… Και να μη θεωρήσει την διάσωση ορισμένων “μνημονιακών” οριστική αλλά συγκυριακή διότι κανείς δεν έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ.

9. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αφήσει τη λεξιλαγνία και τα «υπέρβαση» ή επιμήκυνση και ελάφρυνση του Μνημονίου για τρία χρόνια. Να τα αφήσει κατά μέρος και να μιλήσει ανοικτά για: «έξοδο από το Μνημόνιο το συντομότερο και με τα λιγότερα θύματα». Να βάλει την κουβέντα στο εθνικό συμφέρον όπως το έννουν οι πολλοί και όχι ο ένας πρόεδρος ή ένας τ πρόεδρος που αμφότεροι εκλογικά καταδικάστηκαν. Οφείλει να βγει μπροστά και να ανοίξει την κουβέντα χωρίς ταμπού και κολλήματα. Να διαπραγματευτεί. Να εγκαλέσει στελέχη του για το Μνημόνιο σε εξεταστικές επιτροπές και δίκες όπου προκύψουν στοιχεία, και να αφήσει τις εμμονές με το ευρώ που σε 6-12 μήνες δεν θα θέλει κανείς. Πρώτα το εθνικό συμφέρον και μετά το ευρώ-συμφέρον. Η ταύτιση των δυο είναι συγκυριακή και δεν θα αντέξει στο χρόνο.

10. Τέλος με το 13% φάνηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ για να την κυβερνήσει ή να την καθοδηγήσει και το απόδειξε. Μια έτσι κάνει με το χέρι και το σβήνει στην στιγμή. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη την Ελλάδα για να το ακούει κάποιος και ίσως κάποτε να το χρειαστεί ξανά. Η ανάγκη του ΠΑΣΟΚ για την Ελλάδα και για εκλογικό κοινό είναι υπαρξιακή και όχι το αντίστροφο.

tromaktiko

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails