Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Kυνηγοί …..ΣΥΝαισθημάτων

Σίγουρα παίρνω<< θέση >> σε σχέση με κάθε τι που συμβαίνει στο περιβάλλον που ζω και συμμετέχω .
Σε κάθε γεγονός που συμβαίνει είτε το δω, είτε το ακούσω, ή αισθανθώ, θα πάρω μια θέση, απέναντι του..
θα ταυτιστώ με αυτό αν μου τραβήξει το ενδιαφέρον, και μετά κάτι άλλο θα μου τραβήξει ξανά την προσοχή μου, λιγότερο η περισσότερο ενδιαφέρον.
Η ζωή είναι μια αλληλουχία γεγονότων, και τα...
γεγονότα αυτά ανάλογα με το πώς ο νους μας τα αξιολογεί , έχουν περισσότερη ή ληγότερη σημασία.
θα έλεγα μεταφορικά ότι η ζωή, η καθημερινότητα μας, είναι ένας << μαγνήτης >>, όπου έλκει και μαγνητίζει το ενδιαφέρον μας , την προσοχή μας κάθε στιγμή.
Ή φυσικά το αντίθετο, ότι δηλαδή οι σκέψεις και τα συναισθήματα μας ,είναι σαν
<< μαγνήτης >>τα οποία έλκουν , και μαγνητίζουν στην ζωή μας, τα γεγονότα αυτά που θεωρούν σημαντικά . ……
Ποιο άραγε είναι το ποιο σωστό η αληθινό? Ίσως είναι το ίδιο !! , ίσως δεν έχει και σημασία.
Αυτό μπορούμε να το δούμε μόνο στην πράξη !!
Τα ενδιαφέροντα μας από την στιγμή που συγκεντρώνουν και καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα από την << ενέργεια >> μας ,τα λέμε και… αδυναμίες μας .
Σαν αδυναμίες μας μπορούμε να θεωρήσουμε τα πιστεύω μας ,τις φοβίες μας ,τις προσδοκίες μας ,τα γούστα μας, τις συνήθειες μας ,τις αντιπάθειες μας .
Η ίδια η λέξη αδυναμία υποδηλώνει ότι είμαστε πιθανόν << ευάλωτοι>> λοιπόν σε κάποια πράγματα.
Και σε αυτά τα πράγματα [ τα οποία δεν είναι λίγα] , η ζωή έρχεται καθημερινά να μας υπενθυμίζει το ….μάθημα μας ………μέχρι να το μάθουμε .
[Η άποψη πολλών, για την οποία και εγώ συμφωνώ, είναι ότι μέσα στα πλαίσια τις πνευματικής μας εξέλιξης μαγνητίζουμε και έλκουμε το μάθημα το οποίο χρειαζόμαστε ]
Το να είμαι ο εαυτός μου …..είναι ένα πράγμα ,και όπως έχουν αναφερθεί όλοι οι δάσκαλοι του εσωτερισμού, δεν είναι κάτι που διαβάζετε ,ή μαθαίνετε ,ή συζητιέται. Μπορεί να συζητάμε να διαβάζουμε και να μαθαίνουμε τρόπους μια ολόκληρη ζωή για να είμαστε ο εαυτός μας …και ποτέ να μην έχουμε επίγνωση του εαυτού μας .
Το να είμαι ο εαυτός μου είναι ένα γεγονός …το οποίο συμβαίνει στην ύπαρξη μου εδώ και τώρα, και έχω αντίληψη αυτής της εσωτερικής μου κατάστασης την ίδια στιγμή.
Είναι όμως αυτό γεγονός στην καθημερινότητα μου ???
Όλα γίνονται για μένα την ίδια στιγμή, τίποτα δεν μπορεί να γίνει για μένα… χωρίς εμένα
Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να αποδειχθεί, διότι η επίγνωση είναι ένα γεγονός το οποίο συμβαίνει σε διαφορετική δόνηση, και οι αισθήσεις δεν μπορούν να το ανιχνεύσουν ούτε και ο νους.
Αυτό που μπορεί να συμβεί, είναι να γίνει αντιληπτό και να βιωθεί από τον ενδιαφερόμενο πρακτικά, και στο επίπεδο δόνησης που απαιτείται ,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το επιπεδο δονησης είναι ακατόρθωτο ή δύσκολο . η λέξεις < δύσκολο> και <ακατόρθωτο> είναι δημιουργήματα του νου.
Και ο νους δεν μπορεί όπως είπαμε να έχει αντικειμενική γνώση από αυτό .
Αυτές οι αδυναμίες που μας βγάζουν από αυτή την εσωτερική κατάσταση επίγνωσης, επειδή μας μαγνητίζει η καθημερινότητα μας , ή διαφορετικά, επειδή οι σκέψεις μας έλκουν και μαγνητίζουν συγγενή ως προς αυτές συμβάντα στην καθημερινότητα μας,
Αλλά και ο τρόπος που η μεταβολή της συνειδητότητας συμβαίνει, είναι ένα πολύ- πολύ ενδιαφέρον ζήτημα.
Για να μπορούμε να είμαστε κύριοι της ύπαρξης μας, οφείλουμε να έχουμε την επίγνωση και την κυριότητα της διαχείρισης αυτής της εσωτερικής διαδικασίας .
Η λέξη που χαρακτηρίζει αυτή την λειτουργία, [ σε ότι έχει να κάνει με τον νου ] κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι η << αξία >> .
Δηλαδή τί αξία δίνουμε στο κάθε τι που συμβαίνει γύρω μας , πως το αξιολογούμε,
ή πόσο σημαντικό το θεωρούμε, και πόσο ενδιαφέρον τελικά είναι για μας .
Η εκτίμηση που κάνουμε για το οτιδήποτε ,με το οποίο σχετιζόμαστε στην καθημερινότητα μας είναι τελικά αντικειμενική, ή είναι μια υποκειμενική αξία που απλά έχουμε αποδεχτεί κάποια στιγμή .
Αν παρατηρήσουμε τον κόσμο και τους συνανθρώπους μας θα δούμε ότι έχουν διαφορετικές ιδέες ,συνήθειες , αντιδράσεις διαφορετικά πιστεύω , και γούστα .
Άρα, αν είμαστε ειλικρινής δεν μπορούμε να θεωρήσουμε πιο αντικειμενική την αξία που έχουμε για μια δική μας ιδέα ,θεωρεία ,πρόσωπο ,ή πράγμα ,από αυτήν που έχει κάποιος άλλος.
Παρατηρώντας λοιπόν μέσα στην καθημερινότητα τον εαυτό μου …..εντοπίζω αυτά τα οποία έχουν << αξία >> για εμένα και….. παρασέρνουν την προσοχή μου .........σε βάρος της συνειδητότητας μου .
Μια αξία φυσικά υποκειμενική, η οποία όμως έχει καταχωρηθεί στον νου μου σαν πάγια τακτική του.
_Αυτά μπορεί να είναι κυρίως σκέψεις που αναβλύζουν στην …οθόνη του νου από το
<< πουθενά >> [ παλιές πεποιθήσεις ,μνήμες κλπ]
_σκέψεις οι οποίες αναβλύζουν πάλι στην οθόνη του νου αλλά με αφορμή ένα εξωτερικό ερέθισμα [ κάτι που είδα ,άκουσα ,ή αισθάνθηκα ]
_ή σκέψεις που προέρχονται από το συλλογικό νου .
Όλα τα παραπάνω δεν είναι άσχετα μεταξύ τους, συνδέονται στην περιοχή του εγκεφάλου όπου εδρεύει ο νους .
Το ενδιαφέρον και πλέον σημαντικό όμως στην παρατήρηση, είναι ότι όλη αυτή η ροή των σκέψεων καταλήγει να έχει ένα ερέθισμα στην περιοχή της καρδιάς,
και προκαλεί ένα ΣΥΝ αίσθημα …! Οποιοδήποτε συναίσθημα
[Λέγετε ότι το συναίσθημα σαν αντίδραση είναι γρηγορότερο από τον νου και αυτό είναι έτσι ….όμως σε μια ψυχολογία που τον πρώτο ρόλο τον έχει η σκέψη ,το συναίσθημα επηρεάζετε, και ότι έχει να κάνει με αυτό περνάει δυστυχώς και από την δυαδική ανάλυση του νου] .
Κατά βάθος λοιπόν, αυτό που επιδιώκουμε κάθε μέρα με τις δραστηριότητες μας είναι να προκαλέσουμε συναισθήματα, να ζήσουμε εμπειρίες, και να γεμίσουμε το
<< κενό >> μας, αυτά φαίνεται τελικά ότι μας κάνουν και αισθανόμαστε περισσότερο ζωντανοί .
Παρατηρήστε …..ότι και αν κάνουμε, είτε κάποια αγορά ,είτε μια βόλτα ,είτε μια επίσκεψη, μια οποιαδήποτε δραστηριότητα, χόμπι, διάβασμα, ταξίδια κλπ έχουν σαν αποτέλεσμα το συναίσθημα .
Είμαστε δηλαδή στην ουσία…. κυνηγοί συναισθημάτων !!
Κυνηγάμε στον κόσμο ένα ερέθισμα, μια εμπειρία, ένα γεγονός , μια κουβέντα ή πράγματα τα οποία θα μας φτιάξουν και θα μας ισορροπήσουν συναισθηματικά,και που έχουν κατά την γνώμη μας κάποια << αξία >>.
Να προκαλέσουμε να αισθανθούμε χαρά, ικανοποίηση, αλλά φυσικά και το αγαπημένο μας δράμα !
Oι αρνητικές σκέψεις και δραστηριότητες προκαλούν και τα αντίστοιχα αρνητικά συναισθήματα.
Συνήθως οτιδήποτε συμβεί το οποίο δεν έρχεται έτσι όπως εμείς το θέλουμε ,ή το έχομε υπολογίσει , διαταράσσει την ψυχολογία μας, καταλήγει σαν….ενα αρνητικό συναίσθημα .
Αυτό μπορεί να είναι από το ότι δεν έχει το σωστό αλάτι το φαγητό ,είτε επειδή οι φίλοι μας καθυστερούν στο ραντεβού τους, είτε από μια διαφωνία ιδεών, είτε για μείωση του μισθού μας, μέχρι μια αρρώστια κλπ
Όμως όλα τελικά καταλήγουν εκεί …..στην περιοχή της καρδιάς …και μετατρέπονται σε συναισθήματα
Δεν έχει δηλαδή τόσο σημασία ένα δώρο που μας κάνουν, αλλά το συναίσθημα χαράς που προκαλεί .
Σε όλη μας την ζωή δράμε με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτύχουμε την χαρά και την ευτυχία, και αναζητάμε συνεχώς όλα αυτά τα οποία υποθέτουμε θα μας την δώσουν. Έτσι ότι υπάρχει γύρω μας το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να μας προσφέρει μια συγκίνηση ,ένα όμορφο συναίσθημα μας γοητεύει και ταυτιζόμαστε με αυτό .
Θα έλεγα ότι ψάχνουμε στον κόσμο να βρούμε αυτό το οποίο θα μπορούσε να …αντανακλάσει μέσα μας την πολυπόθητη ευτυχία ,ή την ενέργεια η οποία θα μπορούσε να συνδυαστεί και να ισορροπήσουμε ψυχολογικά.
Το ότι τελικά δεν επιτυγχάνουμε την πολυπόθητη ευτυχία είναι σημάδι ότι ψάχνουμε προφανώς με λάθος τρόπο …..
Όμως θα παραμείνουμε στο συναίσθημα και στο γιατί όλα καταλήγουν εκεί .
Τί θα μπορούσε να συμβεί αν μπορούσαμε να έχομε τον έλεγχο των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων μας, ή ακόμη αν όλα αυτά τα συναισθήματα που ψάχνουμε δεξιά και αριστερά μπορούσαμε να τα δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας
Όλοι οι δάσκαλοι του εσωτερισμού , αρχαίοι φιλόσοφοι, αλλά και πολλοί επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, επικεντρώνονται σε αυτήν την περιοχή του σώματος όπου εκδηλώνονται τα συναισθήματα, και στην καρδιά που είναι το κέντρο τους .
Φράσεις όπως ….<< ακολούθα την καρδιά σου >>…. έχουν ακόμα παιχτεί και σε διαφημιστικά σποτ .
Οι επιστήμονες εντοπίζουν ένα τεράστιο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στην καρδιά,
Και η συγκέντρωση στην καρδιά είναι η πρώτη και πιο ουσιαστική πρακτική των αναζητητών του εσωτερισμού από ..πάντοτε !
Και δεν είναι φυσικά τυχαίο.
Τι θα ήταν η σκέψη χωρίς το συναίσθημα ?
δεν θα είχε κανένα νόημα …!
[Ποιος ο λόγος να σκέπτομαι τις καλοκαιρινές διακοπές στα νησιά, αν αυτό δεν μου προκαλεί ένα…… ευχάριστο συναίσθημα ].
Το συναίσθημα χρωματίζει και ζωντανεύει την σκέψη ,τί θα ήταν ένας ποιητής χωρίς το συναίσθημα ,ή ένας ζωγράφος , ένας μουσικός .
Και πώς θα μπορούσε ένας άνθρωπος να διαβάσει τον ποιητή ,ή να θαυμάσει ένα ζωγραφικό πίνακα ,ή να ακούσει μουσική χωρίς το συναίσθημα …πώς θα απολάμβανε ένα ηλιοβασίλεμα , πώς θα αγαπούσε .
Οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις είναι μαγνητικές……..
Τα αισθήματα είναι ηλεκτρομαγνητικά φορτία, όταν η σκέψη συνειδητά απευθύνετε στην καρδιά, δημιουργείτε ένα ισχυρότατο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο το οποίο έλκει το προϊόν της σκέψης.
Οι πνευματικοί δάσκαλοι μάς προτρέπουν να φύγουμε από το μυαλό, και να εστιαζόμαστε στην καρδιά, να μην κρίνουμε να μην χαρακτηρίζουμε, αλλά να αισθανόμαστε το περιβάλλον μας, και όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, και να αποδεχόμαστε χωρίς την παρέμβαση του νου [ χωρίς κρίση]….
Αυτό ακούγεται περίεργο ίσως για κάποιους, αλλά δεν είναι παρά ένας διαφορετικός τρόπος αντίληψης ………
Επαναστατικός για την εποχή μας …αλλά ουσιαστικος !! .
Έτσι πολύ λογικά αναρωτιέμαι γιατί…?
Αφού όλα καταλήγουν στο συναίσθημα, φιλτραρισμένα δια μέσω του νου και τις σκέψεις, μέσα από πεποιθήσεις , δόγματα, θεωρίες που δεν ξέρουμε αν ευσταθούν και που τα περισσότερα αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει.
[Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μάντης, ή να έχει ιδιαίτερες ικανότητες για να καταλάβει ότι όλοι αυτοί οι παραζάλη και η σύγχυση που επικρατή παγκοσμίως, είναι το αποτέλεσμα σύγκρουσης διαφορετικών σκέψεων και πεποιθήσεων .]
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει αν όχι …απότομα….. σιγά -σιγά να δίνουμε την ευκαιρία στο συναίσθημα να ερμηνεύει και να αισθάνεται το περιβάλλον μας …να ακολουθήσουμε την καρδιά μας ..επί της ουσίας και στην πράξη, και όχι στα λόγια .
Να δούμε τι έχει να μας πει …και με ποιο τρόπο, να εντοπίζουμε το συναίσθημα που έχομε κάθε στιγμή και αν αυτό μας ταιριάζει η όχι .
Η αγάπη , η ευτυχία , η αφθονία που έχουν καταλήξει λέξεις χωρίς ιδιαίτερη σημασία ,κενές , ίσως με την καρδιά μας να μπορέσουμε να ξαναανακαλύψουμε το χαμένο τους νόημα .
Σύμφωνα με τους σύγχρονους φυσικούς [ κβαντική φυσική ] ο παρατηρητής επηρεάζει το παρατηρούμενο .
Με την παρατήρηση, το παρατηρούμενο εκτός του ότι επηρεάζετε , επίσης αποκαλύπτετε !!
Εμείς εδώ και εκατοντάδες χρόνια έχουμε δώσει την προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας στη σκέψη ,στο νου με αποτέλεσμα να ενδυναμώνετε μηχανικά , σε βάρος της καρδιάς, και να δημιουργούμε συνεχώς αρνητικά συναισθήματα τα οποία τελικά σε συνδυασμό με τις αρνητικές σκέψεις, έλκουν στην ζωή μας τα ανάλογα περιστατικά και γεγονότα .
Είναι καιρός να αλλάξουμε νοοτροπία ……
Ας δώσουμε χώρο στη καρδιά και στην δημιουργική φαντασία
Διότι τελικά στην καρδιά όλα …….συμβαίνουν ……
Με την προσοχή στην καρδιά, και χωρίς κανενός είδους κρίσης το …..αποκαλύπτουμε.
©

Y Γ
Σύνδεσμος, που παραπέμπει τους ενδιαφερομένους, σε μια άσκηση η οποία βοηθά στην κυριαρχία της δυαδικής φύσης των συναισθημάτων...ΕΔΩ..!
(από atheatos)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails