Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Κοιτάσματα & αρρώστια Ερντογάν φέρνουν "μίνι" εξοπλιστικό!

Επτά χρόνια μετά την τελευταία κύρια προμήθεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ενώ ήδη καταγράφεται η μεγαλύτερη χρονική αποχή προγραμμάτων ενίσχυσης των ΕΔ (μεγαλύτερη και από την «μαύρη» δεκαετία του ’80) φαινομενικά τίποτα δεν δείχνει στον ορίζοντα ότι μπορεί να υπάρξει προς την...
κατεύθυνση των επενδύσεων ασφαλείας της χώρας.
Αυτό όμως δεν απεικονίζει την πραγματική κατάσταση, καθώς μία σειρά γεγονότων, που ξεκινούν από την ανάγκη υπεράσπισης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και την Α.Μεσόγειο, αλλά και το Αιγαίο, την αυξανόμενη ρευστότητα στις σχέσεις με την Τουρκία, λόγω υψηλής πιθανότητας η αρρώστια του Ρ.Τ.Ερντογάν να λειτουργήσει ως αρνητικός καταλύτης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και των γενικότερων γεωστρατηγικών ισορροπιών που φαίνεται ότι αλλάζουν σε δραματικό βαθμό τα δεδομένα.
Και μετά τις εκλογές, σταδιακά ξεκινά η κατάρτιση ενός «μίνι» εξοπλιστικού προγράμματος προσαρμοσμένου στις οικονομικές ανάγκες της χώρας και εστιασμένου σε προγράμματα με υψηλή ελληνική προστιθέμενη αξία , δηλαδή με υψηλό βαθμό συμπαραγωγής, προκειμένου η επένδυση να αποτελέσει και "σφουγγάρι" απορρόφησης της ανεργίας, ειδικά στην ναυπηγοεπισκεαστική ζώνη.
Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος, σε δύο διαδοχικές επισκέψεις του στις ΗΠΑ μέσα σε ένα μήνα (2-4 Απριλίου και 2-3 Μαίου) έχει έτοιμο φάκελο συζήτησης απόκτησης κυρίως μεταχειρισμένου υλικού.
Διαβάστε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ σε ποιους τομείς των ΕΔ έχει αποφασιστεί η ενίσχυσή τους με μεταχειρισμένο ή νέο υλικό σε ένα «μίνι» εξοπλιστικό πρόγραμμα μεταξύ των ετών 2013, ’14, ’15, αλλά και πως τίθενται οι βάσεις για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Επίσης στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί μπορείτε να διαβάσετε:

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Οι προοπτικές άμεσης ενίσχυσης με μεταχειρισμένα μαχητικά
Δεδομένου του γεγονότος ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα απαιτηθούν περί τα 60 μαχητικά αεροσκάφη, ακόμα και για να τηρηθεί η στοιχειώδης οροφή των 250 μαχητικών (αντικατάσταση απωλειών, αντικατάσταση Α-7), αλλά και της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης που δεν επιτρέπει δαπάνες της τάξεως των 4-6 δις. ευρώ που απαιτούνται για το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, η προμήθεια μεταχειρισμένων αεροσκαφών δείχνει ως μονόδρομος, αν θέλουμε να υπάρχει μια στοιχειώδης αριθμητική ισορροπία στο Αιγαίο. Στο άρθρο περιγράφονται όλες οι πιθανές λύσεις.

22 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΒΡΥΧΑΤΑΙ ΞΑΝΑ!
Οι νέες ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στις νέα ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που κτίζονται αυτή την στιγμή. Αναλύονται και οι τέσσερις Κλάδοι (Στρατός, Ναυτικό Αεροπορία, Διοίκηση Στρατηγικών Όπλων) και γίνεται μια μακροαμυντική ανάλυση των δυνατοτήτων της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας σε τεχνολογικό και οικονομικό επίπεδο. Αναλύονται δόγματα, όπλα, η μεταρρύθμιση στην δομή τους και η φιλοσοφία δράσης του. Ότι πιο ολοκληρωμένο έχει γραφτεί για την «ανάσταση» της ρωσικής ισχύος.

SOV-100: ΛΥΣΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ποιος είπε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις από ελληνικά χέρια, ακόμα και εξελιγμένης τεχνολογίας σε αμυντικά project υψηλών αναγκών σχεδίασης; Διαβάστε πως ένα απλό πλοίο Hi-Speed από αυτά που κάνουν ακτοπλοϊκές διαδρομές στο Αιγαίο ή στα δρομολόγια Πάτρας-Ιταλίας, μπορεί να μεταμορφωθεί σε χρόνο-ρεκόρ, σε ένα πολεμικό πλοίο ταχείας μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου, ενισχύοντας τα ZUBR, τουλάχιστον στο δεύτερο κύμα των ενισχύσεων


ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΑ: F-16 VIPER – To Fighting Falcon του 21ου αιώνα
Ενώ έχει δρομολογηθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης και ομογενοποίησης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50/-52+, η κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 παρουσίασε μια νέα έκδοση του αεροσκάφους στις 16 Φεβρουαρίου που αποτελεί την υπέρτατη έκδοση του F-16, το Viper που περιέχει τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για το F-35. Μια έκδοση που θα αφορά τόσο σε νέα αεροσκάφη από τη γραμμή παραγωγής όσο και στη μορφή πακέτου αναβάθμισης. Ξαφνικά η λύση αυτή δείχνει να αποτελεί ίσως το ιδανικό επίπεδο εκσυγχρονισμού για τα ελληνικά F-16 σε ένα πρόγραμμα που μπορεί προς τα τέλη της δεκαετίας να περιλάβει ακόμα και τα F-16 Adv.! Πρώτη παρουσίαση του προγράμματος στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

TU-22M3 BACKFIRE - Το ρωσικό «κτήνος» στις ακτές της Τουρκίας
Πριν από ένα μήνα τα ρωσικά στρατηγικά αεροσκάφη έφτασαν μέχρι τις ακτές της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο, στέλνοντας σαφή μηνύματα στην Άγκυρα και το ΝΑΤΟ, αλλά και ρίγη ανατριχίλας στην τουρκική Αεροπορία σε ένα μέτωπο το οποίο είχε «κλείσει» εδώ και 22 χρόνια. Διαβάστε σε μία μονοθεματική παρουσίαση ποιο είναι το αεροσκάφος πυρηνικής κρούσης που τρόμαξε την τουρκική Αεροπορία.

Α-10 WARTHOG - Ενδιαφέρον της ΠΑ για απόκτησή του!
Πριν τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου είχαν ακουστεί σενάρια απόκτησής του από την ελληνική ΠΑ, τα οποία κόπασαν όταν αποφασίστηκε από την USAF, η διατήρησή του στο οπλοστάσιό της, λόγω εξαιρετικής επίδοσης. Τώρα τα σενάρια απόκτησης αριθμού των αεροσκαφών αυτών σε ρόλο αντιαποβατικών μαχητικών σε προωθημένα αεροδρόμια επανέρχεται στην ΠΑ.

PATRIOT PAC-3 - Η Ελλάδα στην αντιπυραυλική ασπίδα;
Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει επίσημα την είσοδο της Ελλάδας στην αντιπυραυλική ασπίδα, με την προσθήκη στο οπλοστάσιό της αντιβαλλιστικής έκδοσης «PAC-3» του Patriot. Ποια είναι τα δεδομένα και οι προδιαγραφές του βλήματος και τι θα σήμαινε μια τέτοια κίνηση για την ΠΑ.
«ΙΝΔΙΚΟ» RAFALE - Ποια είναι η έκδοση που νίκησε στον MRCA.
Λίγο πριν την παύση της παραγωγής του Rafale λόγω έλλειψης παραγγελιών και κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, το γαλλικό αεροσκάφος κατατρόπωσε το Eurofighter σε έναν διαγωνισμό που διακρίθηκε για την σκληρότητά του και τα «υπόγεια» κτυπήματα. Στο μονοθεματικό άρθρο αναλύονται οι αναβαθμίσεις που προτάθηκαν στο «γνωστό» Rafale, οι οποίες κατάφεραν να δώσουν τη νίκη στους Γάλλους…

ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ MADE IN GRECCE: Computer Assisted Exercises
Στην Ελλάδα υπάρχει υψηλή τεχνολογία και πάνω απ’όλα υπάρχουν καινοτόμες λύσεις στο τομέα της Άμυνας από τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Ο κόσμος των “war games” δεν είναι τίποτα άλλο παρά ψηφιακή απεικόνιση πραγματικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος που χρησιμοποιείται ευρέως στην προσομοίωση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Βοηθά κρίσιμα τους διοικητές στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και την εκπαίδευση επιτελείων όλων των επιπέδων αλλά ακόμα και επιχειρησιακών τμημάτων. Μια ελληνική εταιρεία μπήκε πρόσφατα στο χώρο αυτό και ήδη καταγράφει σημαντικές επιτυχίες στο εξωτερικό.
ΕΡΕΥΝΑ & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ολέθρια λάθη, μοιραίες καθυστερήσεις...
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ελληνικό χώρο ξεκίνησαν από τις αρχές του εικοστού αιώνα (1903). Το Κερί-Ζακύνθου, η βορειοδυτική Πελοπόννησος και ο Έβρος ήταν οι πρώτες περιοχές που εξερευνήθηκαν από τις εταιρείες Hellis, Pan-Israel, Deilman-Ilios κλπ.
Τώρα ένα βήμα πριν την έναρξη των ερευνών σε συγκεκριμένα σημεία για τις οποίες υπάρχει η βάσιμη προσδοκία ότι θα δώσουν τεράσται ώθηση στην ελληνική οικονομία και ενώ το εθνοκτόνο Μνημόνιο απειλεί μέχρι και την κατάσχεση των κοιτασμάτων, «αόρατες» δυνάμεις εξακολουθούν το «βήμα» να το οδηγούν προς … τα πλάγια και να καθυστερούν με εύσχημο τρόπο την έναρξη των γεωτρήσεων. Διαβάστε πως και γιατί.
ΠΛΩΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΣΕ ΜΟΡΦΗ...ΣΗΜΑΔΟΥΡΑΣ!
Χαμηλό κόστος –υψηλή απόδοση
Ένα δίκτυο αισθητήρων-αράχνη, απλώνεται σε όλο το Αιγαίο εδώ και αρκετά χρόνια. Ένα δίκτυο το οποίο έχει έρθει η ώρα να αναβαθμιστεί και να προσφέρει κρίσιμες λύσεις, όχι μόνο στην επιτήρηση επιφανείας, αλλά και την υποβρύχια επιτήρηση. Διαβάστε πως ένα εξαιρετικά χαμηλού κόστους project, μπορεί να παγιδεύσει επ’ωφελεία των εθνικών συμφερόντων όλο το Αιγαίο, αλλά και την δυνητική ελληνική ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο.

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Η ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ–ΙΡΑΝ
Το Ισραήλ θα τολμήσει να κτυπήσει μόνο του;
Οι πάλαι ποτέ (δεκαετία '70) σύμμαχες χώρες του Ιράν και του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε άσπονδους εχθρούς και το χάσμα που τις χωρίζει μοιάζει αγεφύρωτο με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να δείχνειότι θα οδηγήσει τον ισραηλινό Αρμαγεδόνα, επάνω στα εργοστάσια του Ιράν. Θα κτυπήσει πρώτο το Ισραήλ και αρκεί το Ισραήλ για να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν;

ΕΝΑΡΞΗ ΚΟΣΟΒΟΠΟΙΗΣΗΣ;
Η Ειδική Οικονομική Ζώνη στη Θράκη και η Τουρκία
Εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει κορυφωθεί η συζήτηση για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στη Θράκη που δείχνει ότι κάποιοι ενδιαφέρονται για το εν λόγω σχέδιο για τη συγκεκριμένη περιοχή για συγκεκριμένους λόγους που δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τα εθνικά συμφέροντα. Χωρίς περιστροφές, εδώ, στη Θράκη, εκτός από καπνό, υπάρχει και φωτιά.
Επίσης στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μπορείτε να βρείτε δεκάδες άλλες ειδήσεις και πληροφορίες για όλα τα κρίσιμα θέματα γεωστρατηγικής, άμυνας και εθνικής ασφάλειας, όπως και πληροφορίες από τον «παράλληλο κόσμο» των μυστικών υπηρεσιών, όπως αυτές έρχονται στο φως σε ενημερωτικά δελτία από την παγκόσμια κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών.
(από defencenet)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails