Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1944-Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ

«Ποτέ δε θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει μεγάλη δύναμις»  Αυτό είπε ο Άγγλος Πρέσβης Sir Hamilton Seymour, σε συνομιλία του με τον Τσάρο της Ρωσίας Νικόλαου 1ο   το 1853. Αυτός είναι  ο Μεγάλος Κανών που καθορίζει ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ την εξωτερική πολιτική των Ατλαντικών και Ευρωπαϊκών Μεγάλων Δυνάμεων (USA , UK κ.α)
Η πλήρης υποταγή  της Ελλάδος  συνέβη 70 χρόνια βραδύτερον όταν η χώρα μας υποδουλώθηκε οικονομικά στις...
ίδιες αυτές εξω-ευρωπαϊκές οικονομικές δυνάμεις.
Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός του Καναδά Mackenzie King (1874-1950)  πραγματοποιήθηκε: «Άπαξ ένα έθνος εκχωρήσει τον έλεγχο του νομίσματος και της πίστωσης, δεν έχει σημασία ποιός θεσπίζει τους νόμους του κράτους. Η τοκογλυφία, άπαξ και επικρατήσει, θα συντρίψει οποιοδήποτε έθνος. Μέχρι να επέλθει ο έλεγχος της έκδοσης του χαρτονομίσματος και της πίστωσης στην κυβέρνηση και αναγνωριστεί ως η πιο περίοπτη και ιερή ευθύνη, όλες οι συζητήσεις για εθνική κυριαρχία του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας είναι ανώφελες»
Το ιστόρημα τούτο δεν  αποσκοπεί  να ξύσει πληγές του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο . Γράφεται για να φωτίσει  μια  μαύρη  σελίδα της ιστορίας μας .  Μία ακόμη  σελίδα από εκείνες που μας οδήγησαν μετά την Κατοχή και  την απελευθέρωση στον επάρατο Εμφύλιο . Διότι αυτόν πληρώσαμε ακριβά η γενιά μου και συνεχίζουμε να τον πληρώνουμε ακόμη και σήμερον , ίσως δε και τα εγγόνια και τα δισέγγονα μας.
Ο χειρότερος εχθρός της Ελλάδος είμαστε εμείς οι Έλληνες!!
-Ποτέ πιά Διχασμός,
-Ποτέ πια Εμφύλιος Πόλεμος.
-Ποτέ πια εμπιστοσύνη στους ξένους.
 Την σωτηρία μας  την κρατάμε  εμείς, στα χέρια μας,  και κανείς άλλος δεν μπορεί να μας σώσει.

Τα Δεκεμβριανά δημιουργούν εύλογα ερωτήματα που είναι δύσκολο να απαντηθούν με την κοινή λογική.
-Γιατί αφού είχαν φύγει οι Γερμανοί να καταφθάσουν και οι Άγγλοι στην Ελλάδα σαν κατακτητές;
Γιατί  οι «σύμμαχοι» μας Άγγλοι να μας εμπλέξουν στο διχασμό με  την δολοπλοκία των Δεκεμβριανών;
-Γιατί ο Τσόρτσιλ να ζητήσει την συμβολή της φιλογερμανικής και ουδέτερης κατά τον Β! Π.Π Τουρκίας να στείλει στρατεύματα για να καταστείλει την εξέγερση του Δεκεμβρίου 1944;
-Γιατί   η ηγεσία του ΚΚΕ η οποία πήρε το μήνυμα της Μόσχας ότι «δεν  πρέπει να αναμένει βοήθεια στην εξέγερση κατά των Άγγλων» προχώρησε στην σύγκρουση;
Βέβαια η Αγγλία από της δημιουργίας του νέο-Ελληνικού κράτους,   έχει διαπράξει και άλλες παρόμοιες γενοκτονίες σε βάρος της Ελλάδος. Όμως σ’ αυτό θα εστιάσουμε την εξέταση μας μόνον στο Κίνημα του Δεκεμβρίου 1944.



OI ΜΑΧΕΣ
Τα Δεκεμβριανά του 1944 ή Μάχη του Δεκέμβρη υπήρξαν ένα από τα πιο ζοφερά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Επί έναν και πλέον μήνα η μόλις λυτρωμένη από τη γερμανική κατοχή πρωτεύουσα μεταβλήθηκε σε θέατρο πολεμικών συγκρούσεων που μαίνονταν τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες της. Σε πολλά σημεία της Αθήνας, που οι διεθνείς συμβάσεις την ήθελαν ανοχύρωτη πόλη και ως εκ τούτου καθ’ όλη τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου στο έδαφός της δεν είχε ριφθεί ούτε μία βόμβα, κροτάλιζαν ακατάπαυστα τα όπλα, ανατιναγμένα κτίρια κείτονταν σε σωρούς ερειπίων, καταμεσής στις έρημες λεωφόρους της έστεκαν τρομακτικά τα πυρπολημένα τραμ και για να διασχίσουν τους δρόμους, συχνά κομμένους από οδοφράγματα, οι παράτολμοι και αραιοί διαβάτες έβαζαν στοίχημα τη ζωή τους εξαιτίας των ελεύθερων σκοπευτών οι οποίοι από τις γύρω στέγες σκόρπιζαν τον θάνατο επί δικαίους και αδίκους. Ήταν ένας πόλεμος ύπουλος και για τους πολλούς αναπάντεχος και αδικαιολόγητος ανάμεσα στις δυνάμεις του EAM από τη μία και της κυβέρνησης από την άλλη, η οποία είχε στο πλευρό της τα αγγλικά στρατεύματα, που σήκωναν και το μεγαλύτερο βάρος των πολεμικών επιχειρήσεων γι’ αυτή την παράταξη. Το πιο πικρό γνώρισμα των δραματικών αυτών γεγονότων ήταν ότι είχαν τη ρίζα τους στην ίδια την ηρωική πάλη του ελληνικού λαού για την απόκτηση της ελευθερίας του.
Τον τρίτο χρόνο του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 6 Απριλίου 1941, και ενώ από τον προηγούμενο χρόνο συνέχιζε τον νικηφόρο αγώνα της κατά της φασιστικής Ιταλίας στην Αλβανία, η Ελλάδα δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από τη ναζιστική Γερμανία. Ύστερα από σθεναρή αντίσταση δύο εβδομάδων στο μέτωπο της Μακεδονίας ο στρατηγός Γεώργιος Τσολάκογλου, διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, με το επιχείρημα ότι ο ελληνικός στρατός δεν μπορούσε να συνεχίσει τον πόλεμο και με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων ανωτάτων αξιωματικών, αλλά όχι και της κυβέρνησης, στασίασε και στις 20 Απριλίου υπέγραψε συνθηκολόγηση και η Ελλάδα παραδόθηκε στους Γερμανούς, οι οποίοι διόρισαν τον Τσολάκογλου πρώτο κατοχικό πρωθυπουργό.
Τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα στις 27 Απριλίου. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 18 Απριλίου, είχε αυτοκτονήσει ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής, τον οποίο ο βασιλιάς Γεώργιος B’ είχε διορίσει σε αυτή τη θέση μετά τον θάνατο του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά τον Ιανουάριο. Στις 22 Απριλίου ο βασιλιάς και η κυβέρνησή του υπό τον νέο πρωθυπουργό Εμμανουήλ Τσουδερό αναχώρησαν για την Κρήτη και από εκεί για το Κάιρο. Την ίδια κατεύθυνση, προς την Αίγυπτο, είχαν επίσης ακολουθήσει όσα τμήματα του στρατού και του στόλου είχαν διασωθεί από τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Στην υπόδουλη πλέον Ελλάδα δεν άργησαν να συγκροτηθούν οργανώσεις αντίστασης κατά του κατακτητή. H μαζικότερη από αυτές ήταν το EAM (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Το EAM ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1941 με πρωτοβουλία του KKE, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας , στην οποία ανταποκρίθηκαν περιορισμένης εμβέλειας αριστερίζοντες πολιτικοί σχηματισμοί αλλά όχι και τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, τα οποία, παρά τις εκκλήσεις των πρωτεργατών της οργάνωσης, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.
Αντίσταση και διχόνοιες
H απουσία των πολιτικών κομμάτων από τις τάξεις του EAM δεν εμπόδισε τη μεγάλη μάζα του ελληνικού λαού να το αγκαλιάσει και να το καταστήσει κύριο εκφραστή των πόθων του, με πρωταρχικό ανάμεσά τους την εθνική απελευθέρωση. Αυτή άλλωστε πρόβαλλε το EAM ως βασικό σκοπό της ύπαρξής του προτείνοντας ως τη στιγμή της επίτευξής της τον παραμερισμό όλων των διαφορών που χώριζαν τους Έλληνες, πολιτικών και ιδεολογικών.
Με την ίδρυση του ΕΛΑΣ, του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, τον Φεβρουάριο του 1942, δημιουργήθηκε το εαμικό «αντάρτικο» και η δράση του EAM εξαπλώθηκε και στην ύπαιθρο. H ΠΕΕΑ, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, είχε ως αποστολή της τη διοικητική οργάνωση της απελευθερωτικής προσπάθειας, γι’ αυτό και την είπαν «κυβέρνηση του βουνού». Το EAM την ίδρυσε τον Μάρτιο του 1944 ύστερα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις για την εκπροσώπησή τους σε αυτήν.
Για την αντιμετώπιση της δράσης των αντιστασιακών οργανώσεων και ιδίως του «κομμουνιστικού κινδύνου» η κατοχική κυβέρνηση δημιούργησε τα διαβόητα Τάγματα Ασφαλείας, ένοπλα σώματα εθελοντών, όπου εντάχθηκαν και μονάδες των ευζώνων και της χωροφυλακής, καθώς και το Μηχανοκίνητο Σώμα, τα οποία, σε συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής, διέπραξαν φρικιαστικές ωμότητες εις βάρος του χειμαζομένου ελληνικού λαού.
Οι σχέσεις ανάμεσα στο EAM και στις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, παρά τις μεμονωμένες περιπτώσεις σύμπνοιας και συνεργασίας, όχι μόνο δεν ήταν αρμονικές αλλά χαρακτηρίζονταν συνήθως από δυσπιστία και συχνά από απροκάλυπτη εχθρότητα με ένοπλες συγκρούσεις. Ο ΕΛΑΣ πολέμησε εναντίον της άλλης μεγάλης αντιστασιακής οργάνωσης, του ΕΔΕΣ, του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου, και επέσυρε κατακραυγή από πολλές πλευρές όταν σκότωσε τον συνταγματάρχη Δημήτριο Ψαρρό, διοικητή του Συντάγματος 5/42, ένοπλου τμήματος άλλης αντιστασιακής οργάνωσης, της EKKA, της Εθνικής και Κοινωνικής Απελευθερώσεως.
Κλίμα αναταραχής επικρατούσε και στα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων που είχαν καταφύγει στη Μέση Ανατολή και είχαν ανασυνταχθεί και σχηματίσει κανονικές μάχιμες μονάδες, την και τη 2η Ταξιαρχία και τον Ιερό Λόχο. Στις τάξεις των δυνάμεων του στρατού αλλά και του στόλου δημιουργήθηκαν οργανώσεις φιλικές προς το EAM, οι ενέργειες των οποίων θεωρήθηκαν στασιαστικές. Το Κίνημα της Μέσης Ανατολής, όπως είναι γνωστά τα σχετικά επεισόδια του Απριλίου του 1944, είχε ως αποτέλεσμα, με επέμβαση των Άγγλων, τη διάλυση αυτών των μονάδων, τον εγκλεισμό σχεδόν 10.000 ανδρών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, την εκκαθάριση του στρατού και του στόλου από όλα τα αριστερά στοιχεία, καθώς και δίκες όπου επιβλήθηκαν βαριές ποινές, μεταξύ των οποίων και 18 θανατικές καταδίκες, που όμως δεν εκτελέστηκαν. Στη θέση των μονάδων που διαλύθηκαν σχηματίστηκε η 3η Ορεινή Ταξιαρχία ή Ταξιαρχία του Ρίμινι (από τη μάχη στην ομώνυμη ιταλική πόλη όπου η μονάδα αυτή έλαβε μέρος), επανδρωμένη από αξιωματικούς και οπλίτες πιστούς στην ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου.
Το Κίνημα της Μέσης Ανατολής προκάλεσε επίσης κυβερνητική κρίση. Ο πρωθυπουργός Εμμανουήλ Τσουδερός παραιτήθηκε και ο βασιλιάς Γεώργιος B’ τον αντικατέστησε πρώτα – για σύντομο διάστημα – με τον Σοφοκλή Βενιζέλο και κατόπιν με τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος είχε φθάσει στο Κάιρο από την κατεχόμενη Ελλάδα.
H Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας
Αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης και καχυποψία βάραιναν πάντοτε και τις σχέσεις του EAM με το μεγαλύτερο μέρος του παλαιού πολιτικού κόσμου, τόσο των εκπροσώπων του, που είχαν παραμείνει στην Ελλάδα, όσο και εκείνων που είχαν διαφύγει στη Μέση Ανατολή. Οι παλαιοί πολιτικοί φοβούνταν ότι το EAM, παρά τις διαβεβαιώσεις του ως προς τους στόχους του, που ήταν η απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές,  είχε ως τελικό σκοπό του τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας. Το EAM, από την πλευρά του, υποπτευόταν ότι η άλλη παράταξη θα επεδίωκε, μετά την απελευθέρωση, να επαναφέρει τη μοναρχία, ή ακόμη και τη δικτατορία ερήμην της θελήσεως του ελληνικού λαού.
Όταν όμως το νικηφόρο τέλος του πολέμου άρχισε να φαίνεται κοντινό και ακόμη πιο κοντινή η απελευθέρωση της Ελλάδας, ενισχύθηκε η ιδέα, που κυκλοφορούσε ήδη, για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Με τον σκοπό αυτόν και παρά τις επιφυλάξεις που διατηρούσαν όλες οι πλευρές, στις 17 Μαΐου 1944 άρχισε στον Λίβανο συνέδριο με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης του Καΐρου, των ελλαδικών κομμάτων (συμπεριλαμβανομένου και του KKE), του EAM, της ΠΕΕΑ κ.ά.
Οι εργασίες του συνεδρίου υπήρξαν μακροχρόνιες και δυσχερέστατες και ο κίνδυνος ναυαγίου του εμφανίστηκε περισσότερες από μία φορές. Μεταξύ των μερών υπήρχαν διαφωνίες για πολλά θεμελιώδη ζητήματα, από τον καταμερισμό των υπουργείων της συζητούμενης κυβέρνησης  ως τη φύση των ενόπλων δυνάμεων της μεταπολεμικής Ελλάδας, και από την καταδίκη των Ταγμάτων Ασφαλείας ως την παραμονή του Παπανδρέου στη θέση του πρωθυπουργού.
Οι διαφωνίες δεν λύθηκαν στην ουσία και η εκκρεμότητα αυτή επέπρωτο να έχει μοιραίες συνέπειες για την τύχη της απελευθερωμένης Ελλάδας. Ωστόσο με αμοιβαίες παραχωρήσεις κατορθώθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία το EAM κατείχε έξι υπουργεία.
Μια άλλη συμφωνία που έμελλε να επηρεάσει τις κατοπινές εξελίξεις στην Ελλάδα υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 1944 στην Καζέρτα της Ιταλίας. Στις συζητήσεις πήραν μέρος ο πρωθυπουργός Παπανδρέου, εαμικοί υπουργοί, ο αρχηγός του ΕΛΑΣ στρατηγός Στέφανος Σαράφης, ο αρχηγός του ΕΔΕΣ στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας, καθώς και ανώτατοι άγγλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί. Με τη συμφωνία αυτή όλες οι ένοπλες δυνάμεις στην Ελλάδα, αγγλικές και ελληνικές, περιλαμβανομένων και των ανταρτών, τέθηκαν υπό τις διαταγές του άγγλου στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι, διοικητή του αγγλικού εκστρατευτικού σώματος.
Την περίοδο εκείνη η αγγλική κυβέρνηση διαδραμάτιζε πρωτεύοντα ρόλο στις ελληνικές υποθέσεις. Τις παρακολουθούσε αυτοπροσώπως και άγρυπνα ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος ήταν πεπεισμένος ότι την κατάλληλη στιγμή το EAM/KKE θα επιχειρούσε να καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία και να εγκαθιδρύσει στην Ελλάδα κομμουνιστικό καθεστώς. Ο Τσόρτσιλ ήταν αποφασισμένος να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο πάση θυσία και να εξασφαλίσει την υπαγωγή της Ελλάδας στην αγγλική επιρροή, σχέδιο που πίστευε ότι θα το βοηθούσε η επιστροφή του Γεωργίου B’, την οποία υποστήριζε ανεπιφύλακτα. Οι επεμβάσεις του Τσόρτσιλ, είτε προσωπικές είτε μέσω του άγγλου πρεσβευτή Ρέτζιναλντ Λίπερ, είχαν επανειλημμένα επηρεάσει τη στάση και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης του Καΐρου. Παράλληλα ο Τσόρτσιλ προσπαθούσε να κερδίσει τη σύμφωνη γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, συμμάχων της Αγγλίας κατά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την επιβολή της αγγλικής πολιτικής στην Ελλάδα. Απέσπασε την ανοχή των Ηνωμένων Πολιτειών με διπλωματικές πιέσεις. Τη συναίνεση της Σοβιετικής Ένωσης την εξασφάλισε με την προσφορά ανάλογων ανταλλαγμάτων σε άλλες χώρες, οι οποίες την ενδιέφεραν περισσότερο, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, μαζί με τον υπουργό του των Εξωτερικών Αντονι Ιντεν, τον Οκτώβριο του 1944, οπότε οι δύο δυνάμεις συνήψαν τη διαβόητη «συμφωνία των ποσοστών» επιρροής της καθεμιάς στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
H απελευθέρωση της Ελλάδας
Το φθινόπωρο του 1944 ο B’ Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του φέρνοντας τη νίκη των Συμμάχων, Αγγλίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Σοβιετικής Ένωσης, επί της Γερμανίας του Χίτλερ. Οι Γερμανοί υποχωρούσαν παντού και σε λίγο θα υποχρεώνονταν να υπερασπιστούν την ίδια τους την πατρίδα.
Τα γερμανικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου παρενοχλούμενα από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, οι οποίες εκείνες τις ημέρες έδωσαν και την τελευταία μεγάλη μάχη τους εναντίον των κατακτητών, με την οποία απέτρεψαν την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου του Κερατσινίου το οποίο οι Γερμανοί σχεδίαζαν να ανατινάξουν.
Εν τω μεταξύ στις 7 Οκτωβρίου είχαν αποβιβαστεί στην Πελοπόννησο οι πρώτες Αγγλικές Στρατιωτικές Δυνάμεις, οι οποίες ύστερα από μία εβδομάδα εμφανίστηκαν στην πρωτεύουσα όπου έγιναν δεκτές από τον λαό με εκδηλώσεις λατρείας, αλλά και με τα περισσότερα συνθήματα να διατρανώνουν πίστη στο EAM και στο KKE.
H κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου έφτασε στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου. Σύσσωμος ο λαός της πρωτεύουσας την υποδέχθηκε με ασυγκράτητο ενθουσιασμό. Μετά την έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη ο πρωθυπουργός μίλησε προς το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Συντάγματος. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν και σε αυτή την περίπτωση κυρίως αφιερωμένα στην εξύμνηση του EAM και του KKE και εχθρικά προς τη μοναρχία. Στις 23 Οκτωβρίου ο Παπανδρέου έκανε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Στο νέο σχήμα το EAM εξακολούθησε να κατέχει έξι υπουργεία.
H κρίση αρχίζει
Το κλίμα ευφορίας και έξαρσης που είχε γεννήσει η απελευθέρωση δεν επρόκειτο να διαρκέσει πολύ. Οι διαφωνίες που χώριζαν τις αντίθετες πολιτικές παρατάξεις και είχαν προσωρινά παραμεριστεί ξαναβγήκαν στην επιφάνεια οξυμένες από τις ανησυχίες του Τσόρτσιλ και από την πεποίθησή του ότι η σύγκρουση με το EAM ήταν αναπόφευκτη. H αντίθεση επικεντρώθηκε τελικά στον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να συγκροτηθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις της ελεύθερης πλέον Ελλάδας. H κυβέρνηση και οι Άγγλοι θεωρούσαν απαραίτητη προϋπόθεση για αυτόν τον σκοπό τον αφοπλισμό και τη διάλυση του ΕΛΑΣ. Το EAM φοβόταν ότι χωρίς τον ΕΛΑΣ θα παραδινόταν ανυπεράσπιστο στο έλεος των αντιπάλων του. H κυβέρνηση και ο στρατηγός Σκόμπι διέταξαν τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Οι υπουργοί του EAM με εντολή του ΚΚΕ παραιτήθηκαν.
Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου το EAM διοργάνωσε στην πλατεία Συντάγματος συλλαλητήριο κατά των κυβερνητικών μέτρων, το οποίο η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει. Οι διαδηλωτές, πολλές χιλιάδες, δέχθηκαν τα πυρά της αστυνομίας. Αποτέλεσμα: πάνω από 20 νεκροί και 140 τραυματίες. Την επομένη, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, το EAM κήρυξε γενική απεργία διαμαρτυρίας και διοργάνωσε νέο συλλαλητήριο για την ταφή των θυμάτων της προηγουμένης. Και αυτό το συλλαλητήριο, επίσης ογκωδέστατο, αντιμετώπισε την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων με συνέπεια νέους νεκρούς και τραυματίες.
Τα Δεκεμβριανά είχαν αρχίσει.
H Αθήνα πεδίο μάχης: H πρώτη καθαρά στρατιωτική επιχείρηση έγινε τη νύχτα της 3ης Δεκεμβρίου στο Ψυχικό, έξω από το Αμερικανικό Κολλέγιο. Εκεί το 2ο Σύνταγμα της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ περίμενε την τελική διαταγή για να ξεκινήσει με σκοπό να επιτεθεί κατά της Ταξιαρχίας του Ρίμινι που στρατοπέδευε στο Γουδί, στους εκεί στρατώνες. Το σύνταγμα του ΕΛΑΣ, με δύναμη χιλίων περίπου ανδρών, βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε αγγλική μονάδα τεθωρακισμένων, στην οποία αναγκάστηκε να παραδοθεί. Ταυτόχρονα άλλες μονάδες του ΕΛΑΣ διατάχθηκαν να καταλάβουν τα αστυνομικά τμήματα, αποστολή που την έφεραν σε πέρας με αρκετή επιτυχία.
Κατά τις πρώτες φάσεις της σύρραξης οι αγγλικές και οι κυβερνητικές δυνάμεις βρέθηκαν αποκλεισμένες σε μια αρκετά περιορισμένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τον έλεγχο των συνοικιών τον είχε ο ΕΛΑΣ, όπου όμως υπήρχαν επίσης νησίδες ελεγχόμενες από τους αντιπάλους του, όπως η Σχολή  Ευελπίδων και η Χαρτογραφική Υπηρεσία Στρατού στο Πολύγωνο, οι στρατώνες στο Γουδί, η Χωροφυλακή στου Μακρυγιάννη, οι φυλακές Αβέρωφ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και άλλα σημεία.
Σύντομα οι Άγγλοι άρχισαν να δέχονται ενισχύσεις σε άνδρες και όπλα από το μέτωπο της Ιταλίας. Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς τους αριθμούς, κατά προσέγγιση υπολογισμοί δείχνουν ότι ο ΕΛΑΣ, του οποίου οι δυνάμεις σε όλη τη χώρα υπερέβαιναν αρκετά τις 100.000 άνδρες, στη μάχη της Αθήνας διέθετε λιγότερους από 20.000. Οι Άγγλοι από την πλευρά τους, συνυπολογιζομένων και των διαφόρων ελληνικών κυβερνητικών δυνάμεων, στα προχωρημένα στάδια της αναμέτρησης διέθεταν δύναμη που κυμαινόταν γύρω στις 50.000 άνδρες. Υπερείχε επίσης αυτή η παράταξη στην ποσότητα και στην ποιότητα του οπλισμού, που περιελάμβανε βαρέα όπλα και αεροπλάνα, ενώ ο οπλισμός του ΕΛΑΣ ήταν ελαφρός και ελλιπής.
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Δεκεμβρίου οι συγκρούσεις υπήρξαν σφοδρές και ως το τέλος του μήνα είχαν επεκταθεί σε όλη την Αθήνα αλλά και στον Πειραιά. Από την Καισαριανή ως το Περιστέρι, από τις Τζιτζιφιές ως τους Αμπελοκήπους, από το Πολύγωνο ως του Ψυρρή, από τη Νέα Σμύρνη ως το Μοσχάτο, από το Μεταξουργείο ως τα Πετράλωνα, αλλά και στα αεροδρόμια του Τατοΐου και της Ελευσίνας, καθώς και στο κέντρο, στην Ομόνοια, στην πλατεία Βάθης, στην οδό Πατησίων διεξάγονται μάχες, καταλαμβάνονται και ανακαταλαμβάνονται στρατηγικά σημεία και κτίρια, μερικά από τα οποία ο ΕΛΑΣ τα ανατινάζει για να στήσει με τα ερείπιά τους οδοφράγματα. Τα αγγλικά αεροπλάνα πολυβολούν τις συνοικίες που ελέγχονται από τον ΕΛΑΣ, τα πυροβολεία του Λυκαβηττού και της Ακρόπολης σφυροκοπούν τις θέσεις του αντιπάλου, ο στόλος βάλλει κατά των συνοικιών του Πειραιά. Τα θύματα είναι πολλά, αιχμάλωτοι συλλαμβάνονται εκατέρωθεν, περιλαμβανομένων και αρκετών άγγλων στρατιωτών.
Δύο από τις σημαντικότερες μάχες έδειξαν την αδυναμία του ΕΛΑΣ να αντεπεξέλθει στη μαχητική ανωτερότητα των αντιπάλων του. H μία δόθηκε στο Γουδί, στους στρατώνες του οποίου είχε οχυρωθεί η Ταξιαρχία του Ρίμινι, η άλλη στον στρατώνα του Μακρυγιάννη όπου βρίσκονταν υπερχίλιοι χωροφύλακες. Παρά τις πείσμονες επιθέσεις του ο ΕΛΑΣ δεν κατόρθωσε να καταλάβει αυτά τα σημεία ώσπου αγγλικά αεροπλάνα και τανκς έσπευσαν να βοηθήσουν και να διασώσουν τους πολιορκουμένους.
H συμφωνία της Βάρκιζας
Στις 25 Δεκεμβρίου έφτασαν ξαφνικά στην Αθήνα ο άγγλος πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Ιντεν, οι οποίοι πήραν μέρος σε συσκέψεις με εκπροσώπους όλων των Ελληνικών πολιτικών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένου και του EAM, σε μια προσπάθεια για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα οδηγούσε στον τερματισμό των εχθροπραξιών. Οι διαφωνίες όμως αποδείχτηκαν αγεφύρωτες και οι συσκέψεις δεν έφεραν αποτέλεσμα. Οι μάχες συνεχίστηκαν με εντεινόμενη σφοδρότητα ως τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Αλλά ήδη η δύναμη αντίστασης του ΕΛΑΣ είχε καμφθεί μπροστά στην υπεροχή των αντιπάλων του, και στις 5 Ιανουαρίου οι μονάδες του εγκατέλειψαν την Αθήνα και ζήτησαν τη σύναψη ανακωχής, η οποία υπογράφτηκε στις 11 του μήνα. Στις 12 Φεβρουαρίου 1945 υπογράφτηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση, με πρωθυπουργό πλέον τον στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα από τις 3 του μήνα, και στο EAM η Συμφωνία της Βάρκιζας που υποχρέωνε τον ΕΛΑΣ να παραδώσει τον οπλισμό του και να διαλυθεί. Του δινόταν προθεσμία δύο εβδομάδων. (ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  01/06/2003, 00:00)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ
 Ξεριζωμός και   Προσφυγιά
Αφήσαμε πίσω, στο νεκροταφείο  Σιδηροκάστρου Μεσσηνίας,  τον εκτελεσθέντα από τα Γερμανικά στρατεύματα,  πατέρα μας  και η μάνα μου με τα πέντε ορφανά  παιδιά  της  ξεκινήσαμε μια πορεία κυριολεκτικά  προς το άγνωστο. Στο πουθενά! Είχε φάει   βόλια στο κορμί του  άτυχου πατέρα μου  στις μάχες αρκετών   πολέμων  και  πήρε τους βαθμούς  μέχρι  του Ταγματάρχου επ’ ανδραγαθία. Και η ειρωνεία της τύχης ήταν να τον σκοτώσουν 50 μ. από το πατρικό του σπίτι .  Η τραγωδία για  μας τώρα αρχίζει. Η προσφυγιά είναι πικρή να την περιγράψεις με λόγια , πολύ περισσότερο να την αντέξεις.  Πίσω αφήσαμε στο έλεος οποιουδήποτε  επιθυμούσε  να  την καρπωθεί:
α/ Την μικρή εκδοτική επιχείρηση του πατέρα μου «ΑΓΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ» . Τα  δύο τυπογραφεία της  εβδομαδιαίας  ομώνυμης εφημερίδας  που   είχε  αναστείλει  κατά την διάρκεια της Κατοχής την λειτουργία της για να μην συνεργασθεί με τον κατακτητή .
β/ Την οικοσκευή του  σπιτιού μας στην Κυπαρισσία…
Πήγαμε πρώτα στην Πάτρα. Δεν στεριώσαμε εκεί γιατί ήταν νοικιασμένο το σπίτι μας σε ταγματασφαλίτη . Επί πλέον  τότε ίσχυε το  ενοικιοστάσιο. Τελικά βρεθήκαμε το 1943 στην Κατοχική  Αθήνα. Μείναμε το Αιγάλεω κοντά στο θείο μου. Αφού φιλοξενηθήκαμε πρώτα σε  συγγενικά σπίτια  ,  νοικιάσαμε ένα οικίσκο –μια κάμαρα με μια κουζινίτσα- στην οδό Δαβάκη 12,  στο Αιγάλεω , απέναντι περίπου  από το Μπαρουτάδικο . Πράγματα ελάχιστα. Τα μπογαλάκια μας με τα απαραίτητα ρούχα μας και  μερικά χρειώδη για μαγείρεμα και  εστίαση. Επειδή μεγαλώναμε τα παιδιά ο ένας έπαιρνε τα αποφόρια του άλλου και μόνον ο μεγάλος εδικαιούτο κάτι καινούργιο.
Ανώμαλη Προσγείωση στην Κατοχική Αθήνα
Η  μάνα μου με μια ισχνή σύνταξη-ο πατέρας μου ήτο Ταγματάρχης ε. α ήρωας των Εθνικοαπελευθερωτικών Πολέμων (1912-1913) , του Α! Π.Π , της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ήταν αδύνατον   να ταΐσει πέντε  στόματα με την μικρή  σύνταξη της.  Όμως πάντα στις δύσκολες στιγμές παρουσιάζεται ο από μηχανής θεός, των αρχαίων Ελλήνων. Ένας θείος μου, ο αείμνηστος Συνταγματάρχης τότε Παναγιώτης Γιαννούλης –  μετέπειτα   στρατηγός-την διόρισε στο Υπουργείο     Στρατιωτικών,  ως θύμα πολέμου, και από εκεί έπαιρνε ένα μικρό βοήθημα. Επί πλέον από την ανακτορική φρουρά εδικαιούτο μια μερίδα φαγητό .
Ξεκινούσαμε λοιπόν πότε ο γράφων, 15 τότε ετών , πότε ο μεγάλος μου αδελφός 17 ετών και πότε ο μικρός 13 ετών και εναλλάξ   καθημερινά,  βρέξει -χιονίσει , πεζοπορώντας από το Αιγάλεω μέσω  του χωματόδρομου, που ήτο τότε η  οδός Αθηνών ,  φθάναμε στην πλατεία Ρηγίλλης, στο υπόγειο του  Σαρογλείου(ΛΑΕΕΔ) , όπου διανέμετο το συσσίτιο . Ναι για μια μερίδα φαγητό 18 περίπου χλμ. Τόσο πολύτιμο ήτο, όσο το «μάνα» στην έρημο ! Και έπρεπε να το πας με το κατσαρόλι στο σπίτι για να φάνε και οι δύο μικρότερες αδελφές μου 9 και 4 ετών.  Από μια κουταλιά  ο καθένας. Έστω! Έτσι τότε νοιώθαμε την αλληλεγγύη και τη συγγένεια αίματος.  Η θυσία του ενός για τους άλλους.
Πρόσκαιρη η Χαρά της Απελευθέρωσης
Τα τέσσερα μαρμαρωμένα  χρόνια της Κατοχής ισοδυναμούσαν με αιώνες ατέλειωτους. Είναι κι’ αυτό ένα προνόμιο των κατοχικών παιδιών , όσων γλύτωσαν από την πείνα και τις αρρώστιες.  Όταν πεινάς δεν περνάει ο χρόνος. Αλλά   ό,τι αρχίζει έχει και  τέλος . Τον Οκτώβριο 1944 έφυγε και ο τελευταίος Γερμανός κατακτητής από την Αθήνα , κατέβηκε η Σβάστικα και υψώθηκε από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου η Γαλανόλευκη στην Ακρόπολη . Ήρθε επί τέλους  η πολυπόθητη Λευτεριά. Τραγούδια , χοροί , αλαλαγμοί!! Τα πάντα χαίρονταν, τα πάντα γελούσαν ! Ένα πηγαίο εσωτερικό  ποτάμι που ξεχύθηκε σαν καταρράκτης !
Ποτέ δεν θα  ξεχάσω το παραλήρημα και το ξέσπασμα  χαράς  του κόσμου εκείνη την ιστορική ημέρα. Παλλαϊκή ήταν η συγκέντρωση στο Σύνταγμα  στις 18 Οκτ 1944 για το γιορτασμό της Απελευθέρωσης. Εκείνη την ημέρα  μίλησε από το ξενοδοχείο της  Μεγάλης Βρετανίας ο   πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου,  που είχε αποβιβασθεί στην πατρίδα με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος  από τη Μέση Ανατολή.
«Πιστεύομεν εις την Λαοκρατίαν » και στην Αγγλοκρατίαν
Το μέγα πλήθος ξέσπασε σε  ουρανομήκεις  ζητωκραυγές   και επευφημίες  όταν  ο Γ. Παπανδρέου με τη ρητορική του δεινότητα  είπε δις: «Πιστεύομεν εις την Λαοκρατίαν » και άλλα δημοκρατικά συνθήματα  Όλοι πιστέψαμε τα λόγια ενός πολιτικού, χωρίς να υποπτευόμαστε  τη συνέχεια. Τυφλό όργανο των Άγγλων απεδείχθη ο Γεώργιος Παπανδρέου. Ο Κομνηνός Πυρομάγλου αναφέρει ότι τον ρώτησε ο Γ.Παπανδρέου  στο Συνέδριο  του Λιβάνου  αν μπορεί να διαλύσει με το ΕΔΕΣ τον ΕΛΑΣ και αυτός του απάντησε αρνητικά. Τότε ο Γ.Παπανδρέου του είπε: «καλά θα τον διαλύσω με τους Αγγλους» . Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο τον επιλέξανε ως πρωθυπουργό εκείνη την περίοδο. Αυτός ήταν που έγραψε το υπόμνημα στους Άγγλους στις 8/1/44 . Σ’ αυτό υποστήριζε ότι πρέπει να έλθουν οι Άγγλοι  στην Ελλάδα  μετά την απελευθέρωση  , αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να συντριβεί το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Για το σκοπό αυτό οι Άγγλοι τον προσκάλεσαν στην Μέση Ανατολή  και τον έκαναν πρωθυπουργό.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου με τον Στρατηγό Σκόμπι
Στις 14 Οκτ αφίχθησαν στην Αθήνα   και τα Βρετανικά στρατεύματα , τα οποία τα ραίνανε οι κοπέλες με λουλούδια και   φιλιά. Όμως δεν είδαμε τα ίδια φιλικά αισθήματα από τους Εγγλέζους, ίσως γιατί υποπτεύονταν αυτό που θα επακουλούσε.. Λίαν συντόμως θα διαπιστώναμε ότι είχαν έλθει σαν κατακτητές και όχι σαν σύμμαχοι.
Βρετανικά Στρατεύματα στην Αθήνα το 1944
Λίγες μέρες αργότερα ήρθε στην Αθήνα και η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία του Ρίμινι. Θυμάμαι σαν να ήταν χθες εκείνη την μεγαλειώδη  παρέλαση της Ταξιαρχίας μας στην οδό Πανεπιστημίου . Ο γράφων βρισκόταν μπροστά το REX. Πρώτη φορά αντικρίζαμε, μετά το 1941,  μονάδες του στρατού μας . Με μόνη την διαφορά ότι τώρα έμοιαζαν με Εγγλέζους «τόμηδες». Ας είναι, ήταν όμως αδέλφια μας !
H είσοδος της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στην Αθήνα. 9 Νοεμβρίου 1944 (Πολεμικό Μουσείο Αθηνών)

Είχαν φρεσκοσιδερωμένες στολές με μπερέδες , γυαλισμένα τα μεταλλικά μέρη της εξαρτήσεως των, φρεσκοβαμμένα τζιπ και λοιπά οχήματα, , αγγλικό οπλισμό , τυφέκια Ενφιλντ, ημιαυτόματα Τόμσον, πολυβόλα Μπρεν, αντιαρματικά ΠΙΑΤ, όλμους των 60 χλς, ασυρμάτους SCR -22 , πυροβόλα 25 λιβρών  ρυμουλκούμενα κλπ.
Πρώτα παρήλασαν τα πεζοπόρα τμήματα με επικεφαλής την Ελληνική Πολεμική Σημαία της Ταξιαρχίας. Με άψογους  σχηματισμούς  και κινήσεις ακριβείας πέρασαν μπροστά στον κόσμο  που τους χειροκροτούσε  και ζητωκραύγαζε από τα κατάμεστα πεζοδρόμια. Δεν έλλειπαν βέβαια και τα συνθήματα του ΕΑΜ . Μετά πέρασαν τα ελαφρά μηχανοκίνητα της Ταξιαρχίας . Εκείνα που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση ήταν τα ανοιχτά τζιπ με τους ασυρμάτους και τον οπλισμό στους οπλοβαστούς , πρωτόγνωρα σε μας.
Μαύρα  Σύννεφα στον Ορίζοντα
Κανένας δεν ανέμενε ότι σε δύο μήνες θα  ξεσπούσε  η καταιγίδα , δηλαδή Εμφύλιος Πόλεμος. Βέβαια ο πολιτικός ορίζοντας είχε μαζέψει αρκετά μαύρα σύννεφα  και χρειαζόταν ο σπινθήρας για να  ξεσπάσει. Παρά το Σύμφωνο του   Λιβάνου και  της  Καζέρτας από τις αντιμαχόμενες   αντιστασιακές οργανώσεις  και τους Άγγλους, αυτές υπεγράφησαν για να παραβιασθούν. Ίσως   η ύπουλη Αγγλική διπλωματία , αλλά και η Μόσχα να δρομολογούσαν αυτές τις δυσμενείς για τον τόπο μας εξελίξεις. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά γινόταν πεδίο αντιπαράθεσης των Μεγάλων Δυνάμεων.
Στο μεταξύ είχαν αρχίσει  πιο συστηματικές  οι διανομές τροφίμων στον πεινασμένο πληθυσμό, τόσον  από τον Ερυθρό Σταυρό , όσο  και από την Αγγλική Επιμελητεία (φασόλια, ρεβίθια, λούπινα, μακαρόνια , μαργαρίνη, γάλα σκόνη, κορν μπιφ  και φυσικά  και μαρμελάδα, που μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή μας)  Αν μερικά κρέατα από την Αυστραλία ήσαν από την εποχή του Α! Π.Π,   και αλλοιωμένα, ή τα φασόλια από την Τουρκία    είχαν  ζωύφια(μαμούνια), αυτό δεν είχε τότε και  σημασία.
Μεθ’ Ημών ή καθ’ Ημών
Για να μην σας κουράζω εκεί στο Αιγάλεω μας βρήκαν τα Δεκεμβριανά . Για να αντιληφθείτε την τραγωδία της εποχής . Η μητέρα μου –όπως  προανεφέρθη -ήτο  μισθοδοτούμενη από το Υπουργείο Στρατιωτικών, δηλαδή ανήκε στην δεξιά παράταξη των εθνικοφρόνων . Ο μεγάλος μου αδελφός ήτο οργανωμένος στο ΕΑΜ . Και να ήθελε δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς λόγω ηλικίας. Τότε ίσχυε: «ή μεθ’ ημών ή καθ’ ημών» Αν ήσουν ουδέτερος κινδύνευες  και από τους δύο. Να σημειωθεί ότι το Αιγάλεω χαρακτηριζόταν  μικρή «Μόσχα» ,  ύστερα από   την Κοκκινιά και την Καισαριανή, που εθεωρούντο τα προπύργια του ΚΚΕ. Ο γράφων συμπαθούσα, όπως όλος ο Ελληνικός λαός την Αντίσταση και ορισμένα από τα ιδεολογικά συνθήματα της Αριστεράς. Είχα όμως  από τότε  ενδοιασμούς για τις ακρότητες και τον δογματισμό των  οργανωμένων κομμουνιστών . Ήμουν εκλεκτικός και δεν μου άρεσε αυτή η ισοπέδωση .
Ο Πνευματικός μου Πατέρας
Προς τούτο με  είχε επηρεάσει   με  τις συζητήσεις  ο  θείος  μου Παναγιώτης Κωνσταντινίδης –Τριφύλιος , λογοτέχνης, , διανοούμενος . Αυτός ήτο  βαθύς γνώστης της Ελληνικής  Γραμματείας. Είχε ανεπτυγμένη τη φιλοσοφική και κριτική  σκέψη , την αμφισβήτηση και παρόλο που ήταν   ιδεολόγος αριστερός   και  γνήσιος δημοκράτης ,  δεν   εμπιστευόταν το ΚΚΕ.  Κατ’ ιδίαν αμφέβαλε πολύ για την ειλικρίνεια του Κινήματος και των στελεχών του . Αυτά τα είχε διαπιστώσει από τις επαφές του με τα   συνδικαλιστικά  στελέχη του κόμματος, όταν ήταν διευθυντής στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων, στην Αγία Βαρβάρα. Τα «κομματόσκυλα»  δεν τον άφηναν να κάνει τη δουλειά του για να βελτιώσει την νοσηλευτική  περίθαλψη. Επί πλέον τον κατηγορούσαν ως αντιδραστικό και τον αντικατέστησαν με δικό τους δοτό.
Οι σκέψεις του θείου μου ήταν καθοριστικές  για μένα σε όλο τον βίο μου. Όλα τα άκρα και η σύγκρουση είναι κακά και μόνον η χρυσή μεσότητα και ο διάλογος  δίνει λύση στα προβλήματα.  Όταν ωρίμασα  και μπορούσα να κρίνω καλύτερα τα πράγματα διαπίστωσα ότι είχε απόλυτο δίκιο ο πνευματικός μου πατέρας . Η ιδεολογία του κομμουνισμού ενώ ήταν ελκυστική σαν ηθική έννοια και χάιδευε τα αυτιά των μαζών , δεν ήταν συμβατή  με τα ανθρώπινα μέτρα και πολύ περισσότερο ανεφάρμοστη  στην πράξη . Ένεκα τούτου όπου εφαρμόσθηκε είχε επιβληθεί με   καταναγκασμό και με δογματικά μέσα , στραγγαλίζοντας την ελευθερία του ατόμου και τη Δημοκρατία.  Θυμάμαι που  μου έλεγε: «Είναι δογματικοί , είναι κάλπικοι-Μην τους πιστεύεις-Δεν είναι ιδεολόγοι» «Είναι  πλιατσικολόγοι και συμφεροντολόγοι-Αλλα λένε και άλλα πράττουν»  Και το κυριότερο «Δεν είναι πατριώτες- Παίρνουν εντολές απ’ έξω»
Πάντα να Αμφιβάλεις και να Ερευνάς
Αργότερα που μελέτησα τον Πυθαγόρα-και τους λοιπούς Έλληνες φιλοσόφους- έμαθα ότι και αυτός διετύπωσε με τρεις λέξεις τη θεωρία του Μαρξ: «Πάντες πάντα αδιανέμητα νέμονται»  Αλλά ποτέ δεν την έκανε πράξη , παρότι πειραματίσθηκε .   Δεν διανοήθηκαν οι Έλληνες σοφοί ότι μπορεί να εφαρμοσθεί η ισότητα, ούτε και  με την επιβολή της βίας. Είναι  γνωστά τα «πειράματα» των κοινοβίων , αλλά όλα απέτυχαν.
 Η ισότητα είναι ένα απραγματοποίητο ιδανικό, που μπορεί να τείνει προς αυτή μέσω της ΣΥΓΚΛΙΣΕΩΣ , ώστε να μειώνεται η διαφορά μεταξύ πλουσίων φτωχών. Διότι αν  ξεκινήσεις  από την ΙΣΟΤΗΤΑ, πολύ σύντομα καταλήγεις στην απόκλιση και στην ανισότητα , όπως συνέβη στη Σοβιετική Ένωση. Όταν μάλιστα η ισότητα επιβάλλεται με τη βία , τότε αποτυγχάνει παταγωδώς . Την ίδια εξ άλλου εντύπωση είχε και για τους δεξιούς που παρίσταναν τους «εθνικόφρονες και υπερπατριώτες» , ενώ συνεργάσθηκαν, αρχικά με τους Γερμανούς κατακτητές (γερμανοτσολιάδες, καταδότες, μαυραγορίτες κλπ)  και όταν ήρθαν οι Εγγλέζοι, μπήκαν στην υπηρεσία τους  προς ίδιον όφελος και σε βάρος της πατρίδας και του λαού μας (συμμορίες εκτελεστών, συνεργάτες της Αγγλοκρατίας και Αμερικανοκρατίας με το αζημίωτον)
Τα παιδιά τότε είμαστε  αρκετά πολιτικοποιημένα,  ώστε να αντιλαμβανόμαστε  την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση .  Είχαμε αποκτήσει ένα ζωώδες ένστικτο αυτοσυντηρήσεως . Επίσης είμαστε προικισμένοι με πονηρία , καχυποψία, ταχύτητα δράσεως  και απαράμιλλη αντοχή και αγωνιστικότητα, απαραίτητα στοιχεία για την επιβίωση μας κάτω από τις εφιαλτικές συνθήκες του Πολέμου και της Κατοχής. Από το 1938 που άρχισε ο Πόλεμος στην Πολωνία χάσαμε την παιδική μας αθωότητα και γίναμε  στρατιωτικοί αναλυτές των πολεμικών επιχειρήσεων και σκεπτόμενοι πολίτες.
Το Κίνημα  το ήθελαν οι Άγγλοι
Όταν ξεκίνησε το Κίνημα στην Αθήνα αφοπλίσθηκαν όλα τα Αστυνομικά τμήματα –και αυτό του Αιγάλεω εκεί κοντά μας.  Αστυνομικά  καθήκοντα ανέλαβε η Λαϊκή Πολιτοφυλακή , όργανο του κόμματος με ειδικά ερυθρά περιβραχιόνια με την ένδειξη . Ο εφεδρικός ΕΛΑΣ Αθήνας και Πειραιά με 6.500 άνδρες με ελαφρό οπλισμό  είχε στρατολογήσει και μερικούς  βετεράνους του πολέμου της Αλβανίας και  τους  προώθησε  στα μέτωπα συγκρούσεων στην Αθήνα(Πλατεία Αττικής , Γενική Ασφάλεια Πατησίων και Στουρνάρα, Μακρυγιάννη κ.α). Από τις   Μονάδες του ΕΛΑΣ του βουνού πήραν μέρος περί τις 4.000 . Δεν είναι τυχαίον ότι ο Τσόρτσιλ επέτρεψε να φύγουν οι Γερμανοί από την Ελλάδα χωρίς καταδίωξη, πράγμα που έκαναν και οι αντάρτες.
Στο Αιγάλεω δεν έγιναν μάχες διότι ΕΑΜοκρατείτο. Εγένοντο μόνον καταδρομικές ενέργειες «χτύπα και φύγε» από τους Χίτες του Θησείου. Αυτές σκορπούσαν τον φόβο και τον τρόμο στους κατοίκους. Έγιναν βομβαρδισμοί  από τα κανόνια του Αγγλικού Στόλου που ναυλοχούσε στον Πειραιά, καθώς και προσβολές στόχων από τα Βρετανικά αεροπλάνα  διώξεως βομβαρδισμού Spitfire, και από τα βομβαρδιστικά Liberator.
Στόχοι τους  ήσαν συγκεντρώσεις του ΕΛΑΣ  στα πέριξ υψώματα του Αιγάλεω όπου οι συγκεντρώσεις των ανταρτών. Οι φωτοβολίδες τη νύχτα την έκαναν ημέρα. Τίποτα δεν μπορούσε να κρυφθεί. Και οι ριπές των Σπίτφαιαρ κροτάλιζαν νύχτα μέρα στην Αθήνα και Πειραιά. Οι Άγγλοι πυροβολούσαν όρθιοι και απροφύλακτοι από την Ακρόπολη, γιατί ήταν βέβαιοι ότι οι Ελληνες δεν θα ανταπέδιδαν τα πυρά.
Στο τέλος όταν υποχώρησε ο ΕΛΑΣ   πέρασαν    Άγγλικές Μονάδες   από την Ιερά Οδό καταδιώκουσες τους αντάρτες που υποχωρούσαν . Η φάση της οπισθοχώρησης των ανταρτών ήταν δραματική. Τα αγγλικά αεροπλάνα διώξεως και βομβαρδισμού , ο στόλος από τον Πειραιά και το Πεδινό Πυροβολικό τους χτυπούσαν ανελέητα. Ήταν όλοι αδέλφια μας. Η συντριβή εκείνη θα μου μείνει αξέχαστη. Παρόμοια ψυχική συντριβή ένοιωσα κατά την επίθεση του Αττίλα στην Κύπρο και τώρα με την χρεοκοπία της χώρας στους δανειστές –τοκογλύφους.
Στο Αιγάλεω  στρατοπέδευσαν μόνον    Μονάδες Εθνοφυλακής. Τότε συνέβησαν αντεκδικήσεις σε βάρος των αριστερών, αλλά και  βιασμοί γυναικών και κοριτσιών , διότι οι χωροφύλακες   εκοιμούντο   στα σπίτια της περιοχής.
Πείνα και Θάνατος των Δεκεμβριανών
Οι αντάρτες του εφεδρικού ΕΛΑΣ συγκρούσθηκαν σε πολλά σημεία τους Αγγλους και τις εθνικές δυνάμεις . Η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων από και προς το κέντρο της Αθήνας σχεδόν σταμάτησε . Επίσης σταμάτησαν και οι διανομές τροφίμων. Ένεκα τούτου υπήρξε παντελής έλλειψη ψωμιού και τροφής. Εκείνο το δίμηνο περάσαμε περισσότερη πείνα από όλη την  περίοδο της Κατοχής. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη την  πείνα .  Οι φούρνοι δεν έβγαζαν ψωμί. Ο Ερυθρός Σταυρός δεν έφερνε τρόφιμα. Εγώ δεν μπορούσα να φθάσω στη Ριγήλης για την μερίδα  έστω του φαγητού, διότι έπρεπε να περάσεις μέσα από την εμπόλεμη ζώνη. Αν κατόρθωνες να περάσεις από τις γραμμές του ΕΛΑΣ  θα ήσουν στόχος στους Άγγλους και στους «μοναρχοφασίστες» και το αντίθετο. Το μαρτύριο της πείνας είναι αβάσταχτο.
Αθήνα: Ένας Σωρός Ερειπίων
Κάποια ημέρα μεσούντος του Κινήματος, αποφάσισα να πάω σε κάποιο γνωστό μας φούρναρη στην οδό Πειραιώς , με την προσδοκία να πάρω ένα καρβέλι ψωμί. Βρισκόταν σε μια πάροδο της Πειραιώς,   50 μ  πιο κάτω από το παλαιό Ωδείο, όπου φοίτησε και η Μαρία Κάλλας. Πήγαινα , προφυλακτικά εκεί που δεν υπήρχε ανταλλαγή πυρών . Απέφευγα τους δρόμους , εισχωρώντας μέσα από τις στοές που είχαν δημιουργηθεί στα οικοδομικά τετράγωνα συνεπεία των οδομαχιών των προηγουμένων ημερών. Όταν πλησίαζα την Πειραιώς τα πυρά ήσαν πυκνά. Η Αθήνα  ήταν σωρός ερειπίων. Όταν μια πόλη γίνεται πεδίο μάχης, οι αντίπαλοι βρίσκουν προστασία μέσα στα οικοδομικά τετράγωνα και εκεί κατευθύνονται και τα πυρά τους για την εξουδετέρωση του αντιπάλου. Το κέντρο της Αθήνας  εβομβαρδίζετο ανηλεώς από τα Αγγλικά άρματα μάχης , το Πυροβολικό και την Αεροπορία.  Το Πεζικό  χρησιμοποιούσε μπαζούκας, χειροβομβίδες και εκρηκτικά γεμίσματα για το γκρέμισμα των κτιρίων στόχων. Επ αυτού διαφωνώ με ορισμένους κονδυλοφόρους της εποχής που ισχυρίζονταν ότι το γκρέμισμα της Αθήνας το έκαναν οι αντάρτες για να φτιάξουν οδοφράγματα στα Αγγλικά άρματα μάχης.  Και τούτο διότι οι αντάρτες του εφεδρικού ΕΛΑΣ  διέθεταν μόνον ελαφρύ κυρίως οπλισμό.
Ωραία νεοκλασικά κατεδαφίζονταν ή ερειπώνονταν χωρίς οίκτο. Οι Άγγλοι δεν σεβάστηκαν ούτε την Ακρόπολη , την οποία κατέλαβαν . Ευτυχώς που  ο ΕΛΑΣ  δεν την βομβάρδισε για να εκπορθήσει   τους οχυρωμένους τους Άγγλους στον Ιερό Βράχο. Και ας είχε χαρακτηρισθεί  η Αθήνα «Ανοχύρωτη Πόλη» !  Ολόκληρα τετράγωνα στο κέντρο της Αθήνας είχαν ισοπεδωθεί . Άλλα είχαν  εντελώς, ή μερικώς καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς , τα  εκρηκτικά  και τη φωτιά. Οι προσόψεις όλες μαύρες και σκοτεινές , οι βιτρίνες σπασμένες και οι τοίχοι λαβωμένοι από βλήματα και σφαίρες.
Τα καταστήματα όσα δεν είχαν καταστραφεί ήσαν   λεηλατημένα από το λιγοστό εμπόρευμα που διέθεταν τότε.
Η Αθήνα όπως την ξέραμε δεν υπήρχε πιά. Ήταν ένα φάντασμα του εαυτού της. Δεν βγήκαν τυχαίως τα τραγουδάκια της εποχής εκείνης  για την Αθήνα μας , όπως την κατάντησαν οι εχθροί. Στην αγριότητα του  στρατηγού  Σκόμπι είχε  αφιερωθεί ένα αμερικανικό τραγούδι  σε ρυθμό «σουίγκ» που έλεγε με υπονοούμενα  : «Το ‘ραβδί’ του Σκόμπι είναι όλο κόμποι…»
«Γκούρκας» και Αποικιακές Δυνάμεις
Στις Βρετανικές Δυνάμεις  ανήκε  και  η Ινδική Μεραρχία των φιλοπόλεμων  Γκούρκας του Νεπάλ . Αυτοί οι  μιγάδες έφεραν στη ζώνη μια χονδρή και πλατιά μάχαιρα και ήσαν ο φόβος και ο τρόμος των συλλαμβανομένων .

Ιστορική χαρακτήρισαν την Παρασκευή (22/5) εκπρόσωποι των στρατιωτών Γκούρκας του Νεπάλ, καθώς η κυβέρνηση τους αναγνώρισε δικαίωμα εγκατάστασης στη Μ. Βρετανία.
Η ιστορία των πολεμιστών Γκούρκας στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχει τις ρίζες της στο 1815 και στην συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε η Βρετανική Εταιρεία των Δυτικών Ινδιών με το Νεπάλ, μετά από εδαφική διαμάχη που κατέληξε σε ταπεινωτική ήττα των Βρετανών. Ωστόσο, οι Βρετανοί θαύμασαν τόσο το θάρρος και την πολεμική δεινότητα των Γκούρκα, που μέσα στους όρους της συμφωνίας, έβαλαν και την στρατολόγηση πολεμιστών του λαού αυτού στον Βρετανικό Στρατό.
«Καλύτερος ο θάνατος από τη δειλία», υπήρξε το σύνθημα των πολεμιστών αυτών που υπηρετούν τα βρετανικά όπλα εδώ και 200 χρόνια, πολεμώντας στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όπου αλλού τους έστελνε το Στέμμα για να προασπίσουν τα βρετανικά συμφέροντα.

Τσόρτσιλ : Ουδέν  Έλεος στην Αθήνα. Η Αθήνα είχε κηρυχθεί από τον Τσόρτσιλ πεδίο μάχης και οι Άγγλοι συμπεριφέροντο σαν κατακτητές . Συχνά ξεπερνούσαν ακόμη και τους Γερμανούς σε σκληρότητα.  Οι Αγγλοι δεν ήρθαν στην Ελλάδα για την απελευθέρωση της , αλλά για την επιτυχία των στόχων τους στην μεταπολεμική Ευρώπη.
Με μύριους κινδύνους και ελιγμούς έφθασα  στην οδό Πειραιώς . Αυτή εβάλετο από τα Αγγλικά τάνκς  από την Ομόνοια , και από τις Φυλακές τότε Χατζηκώνστα , που χτυπούσαν τους  οχυρωμένους στα οικοδομικά τετράγωνα ΕΛΑΣίτες  στην οδό Πειραιώς. Έβλεπα αντίκρυ το φούρνο κλειστό, αλλά το άλμα ήτο  πήδημα θανάτου . Ήξερα ότι ο φούρναρης έμενε στον επάνω όροφο , αλλά δεν αποτόλμησα να   κάνω το σάλτο μορτάλε.   Λίγο πιο πάνω στην Ομόνοια ακουγόταν  κροταλισμοί ερπυστριοφόρων , ενώ οι εκρήξεις και   ριπές   πολυβόλων , όλμων και πυροβολικού  δεν σταματούσαν. Παντού φωτιές , καταστροφή και ερείπια. Πεδίο μάχης η  Αθήνα μας , πάνε τα νεοκλασικά που σώζονταν  ως τότε σε αρίστη κατάσταση. Ο νέος κατακτητής ήτο πιο άγριος από τον προηγούμενο! Καημένη πατρίδα τι σου έμελε να πάθεις ;
Κάτι ΕΛΑΣίτες που εμάχοντο στη γωνία με μάλωσαν και μου  απαγόρευσαν να παραμείνω στο σημείο εκείνο . « Γύρισε πίσω ρε παιδάκι μου . Πού πας στη μάχη;   Οι Εγγλέζοι  θα  κάνουν  εκκαθαριστική επιχείρηση» . Με βαριά καρδιά και με άδειο στομάχι πήρα πάλι το δρόμο του γυρισμού με όλες τις προφυλάξεις .
  Ούτε ένα καρβέλι ψωμί η Ανθρώπινη Ζωή
Για να αντιληφθείτε το χάος που είχε προκύψει με την απελευθέρωση θα   αναφέρω  τα εξής  περιστατικά :
1/Κάπου οικονομήσαμε μια εγγλέζικη κονσέρβα με ‘κορν μπιφ’. Ο πρώτος λαχνός τότε. Έλλειπε το  ανοιχτήρι  και  χρησιμοποίησα   μαχαίρι να την ανοίξω. Όταν έκανα την πρώτη ρωγμή προσπάθησα να την ανοίξω με την παλάμη. Από απροσεξία  μπήκε μέσα στην παλάμη μου  το μεταλλικό μέρος και άνοιξε η σάρκα  σαν τριαντάφυλλο. Ποτάμι το αίμα! Ούτε γιατρός υπήρχε , ούτε γάζα , ούτε οινόπνευμα. Τίποτα . Ασθενοφόρο ;   Μόνον η νεκροφόρα του Δήμου κυκλοφορούσαν τότε για τους  εκτελεσθέντες ! Τους πεθαμένους στους δρόμους από πείνα  τους μετέφεραν στο νεκροταφείο με καροτσάκι (της Κατοχής) με δύο ρόδες.
Επομένως ιατρική εκ των ενόντων!  Μου το  έδεσαν  με ένα «κουρέλι» για να σταματήσει το αίμα -καλά που βρέθηκε κι’ αυτό. Το τραύμα  αφού μάζεψε πύον, έκανε συρίγγιο και έτρεχε πολύ καιρό . Τελικά,  έκλεισε μόνο του μετά από  εβδομάδες , με μια μικρή διαφορά. Ακόμη το σημάδι στην παλάμη μου είναι αδιάψευστος μάρτυς των Δεκεμβριανών.
2/ Ο μικρός μου αδελφός, 13 ετών τότε , προσεβλήθη από εξανθηματικό τύφο . Προφανώς από ψείρες. Εκείνη την εποχή, ελλείψει σαπουνιού , οι ψείρες  αφθονούσαν.  Μετά από μια βδομάδα άρρωστος με υψηλό πυρετό στο ίδιο δωμάτιο με τα λοιπά μέλη της οικογένειας,  τον πήγαμε  για νοσηλεία στο Λοιμωδών Νόσων. Εκεί διαπιστώθηκε εξανθηματικός τοίφος, ασθένεια λίαν μεταδοτική.  Ήταν τόσο εξαντλημένος  και λιποβαρής που τον πήρε η μητέρα μου στην αγκαλιά της και τον μετέφερε σε απόσταση 4-5 χλμ(από το Αιγάλεω ως την Αγία Βαρβάρα) στο νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων. Εκεί τον έβαλαν στον θάλαμο «Ε»,  δηλαδή στους ετοιμοθάνατους, τόσο βαριά ήτο . Τότε τα αντιβιοτικά ήσαν ανύπαρκτα , αλλά και τα λοιπά φάρμακα σπάνια. Μετά από 20 μέρες νοσηλείας-μεταξύ ζωής και θανάτου-τελικά ο Θανάσης έγινε Α-θανάσης και αναστήθηκε εκ νεκρών. Ζεί ακόμη και μακροημερεύει σαν απόστρατος  στρατηγός  στο Ρίο . «Αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει».  Ας είναι όμως αγιασμένο το χώμα της   τυραννισμένης μάνας,  που μας ανάστησε σε εκείνα τα ζοφερά χρόνια του πολέμου και της Κατοχής .
3/ Ο μεγαλύτερος αδελφός μου 17 ετών τότε,  οργανωμένος στο ΕΑΜ,  μετά την επικράτηση στην Αθήνα των Εγγλέζων και των Εθνικών Δυνάμεων, εξαφανίσθηκε από το σπίτι , χωρίς να μας πει τίποτα. Ρε πού είναι ο Γιώργος: Τον αναζητήσαμε παντού , αλλά δεν  τον βρήκαμε  σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό  σπίτι. Άφαντος ο Γιώργος . Τότε αυτό σήμαινε αντεκδίκηση, θάνατος, εκτέλεση σε κάποια πηγάδα, ή ομαδικό τάφο. Τότε «δούλευαν» εντατικά  τα εκτελεστικά αποσπάσματα των «εθνικοφρόνων » συμμοριών, που υποστηρίζονταν από τις Αγγλικές Δυνάμεις. Τα μίση και τα πάθη ήσαν τόσο ηλεκτρισμένα  ώστε  η ζωή του ανθρώπου ήτο το φθηνότερο είδος. Τα δικαστήρια ποιος τα λογάριαζε. Είχαν παραμερισθεί.   Τα μίση και τα εγκλήματα  της Κατοχικής περιόδου , τώρα   βγήκαν στην επιφάνεια,  εν ονόματι της «εθνικοφροσοσύνης» Ήταν ο προπομπός του άγριου πογκρόμ που θα επακολουθούσε  σε λίγο  με την Συμφωνία της Βάρκιζας. Τελικά πληροφορηθήκαμε ότι φοβήθηκε μήπως συλληφθεί και ενώθηκε με τους ΕΛΑΣίτες αντάρτες που υποχώρησαν προς Βοιωτία. Εκεί στα βουνά , σχεδόν γυμνός , χωρίς παλτό μέσα στο χειμώνα , Ιανουάριο μήνα, κινδύνεψε να πεθάνει από το κρύο και την πείνα. Ευτυχώς που και πάλι βρέθηκε ο από μηχανής θεός , ο  Συνταγματάρχης Παναγιώτης Γιαννούλης. Είχε προωθηθεί με το Σύνταγμα του προς Λειβαδιά και κάπου εκεί τον περιμάζεψε και τον έβαλε σε ένα στρατιωτικό καμιόνι και τον έφεραν στο σπίτι. Εκτοτε ησύχασε , άφησε κατά μέρος την ιδεολογία και κύτταξε να βρει κάποια εργασία. Τότε όμως η ανεργία ήταν άνω του 50%
Όταν πριν χρόνια  βρέθηκα στις ΗΠΑ  μας προσεκάλεσε   ανώτερο στέλεχος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας-συνάδελφος του γιού μου- σε γεύμα. Όσο με έβλεπε και έτρωγα όλο το φαγητό μου, αυτός παράγγελνε και άλλο πιάτο, διότι νόμιζε ότι πεινούσα.   Οπότε του είπε ο γιός μου το μυστικό , ότι «ο πατέρας μου , λυπάται να αφήσει υπόλοιπο στο πιάτο», διότι το θεωρεί αμαρτία για τα παιδιά που δεν έχουν να φάνε. Βρήκα ευκαιρία και  του διηγήθηκα  τα της Κατοχής  . Από τότε   αποκτήσαμε  πνεύμα λιτότητας, αλληλεγγύης, αυτάρκειας  και ορθολογισμού . Μας τα είχε διδάξει το ‘πανεπιστήμιο’ της Κατοχής και του Πολέμου. Συμφώνησε απόλυτα μαζί μου και με συνεχάρη, διότι κι’ αυτός είχε τις ίδιες εμπειρίες και την ίδια φιλοσοφία αποκομίσει από τους γονείς του στη Φορμόζα. Έτσι σταμάτησε να παραγγέλνει πιάτα.
Επίλογος
Αλίμονο στους νέους που παραβίασαν αυτόν τον διαχρονικό χρυσούν κανόνα μετά το 1974 και άρχισαν να ζουν πλουσιοπάροχα με δανεικά. Μια ζωή ξενόφερτη που δεν ανταποκρινόταν στα οικονομικά και στις Ελληνικές Αξίες. Τα αποτελέσματα των τελευταίων 37 ετών τα γευόμαστε  τώρα με χρεοκοπία, εθνική ταπείνωση και χλεύη της διεθνούς κοινότητος,   ξεπούλημα της πατρίδος μας στους ξένους, φτώχεια ,  ανεργία, καινούργια μετανάστευση, εξωτερικές πιέσεις,  κίνδυνο  καταστροφής της εθνικής μας εστίας και ύπαρξης μας σαν εθνικής οντότητος , σαν κράτους και σαν Γένους των Ελλήνων . Καιρός να κάνει η Γενιά του Πολυτεχνείου την αυτοκριτική της , την αυτογνωσία της , να αναγνωρίσει τα σφάλματα της , όπως κάναμε και εμείς τα παιδιά του 40’ τη δική μας πικρή αυτοκριτική για το διχασμό της Κατοχής , για το Δεκεμβριανό Κίνημα , για τον Εμφύλιο και την Αμερικανοκρατία. Τότε που οι Έλληνες σκοτωναν τους Ελληνες , προς μέγιστη τέρψη των εχθρών και «συμμάχων»μας
Το Κίνημα του 1944 άνοιξε την πύλη της κολάσεως , με τον Εμφύλιο. Αυτόν πληρώνουμε ακόμη!
Ποτέ λοιπόν Υπερβολή και απώλεια του Μέτρου ,
Ποτέ πιά Εθνικός  Διχασμός,
Ποτέ πιά Εμφύλιος Πόλεμος 

ΣΧΟΛΙΑΣΗ ΑΜΦΙΚΤΥΩΝΟΣ
1/ Οι Άγγλοι μεθόδευαν με φαντασία και πανουργία καθ’ όλη την διάρκεια του πολέμου την επιστροφή μετά την απελευθέρωση του έκπτωτου μονάρχη Γεωργίου Β! στον θρόνο.  Σχεδίασαν τις εξελίξεις, ούτως ώστε η χώρα μας να πέσει σε αναρχία και εσωτερικό διχασμό για την πραγματοποίηση των συνωμοτικών τους σχεδίων. Έπρεπε πάση θυσία να καταστραφεί το ΕΑΜικό Κίνημα για να επικρατήσουν.  Η Ελλάς έπρεπε να παραμείνει υπό την Αγγλική επιρροή και εγγυητής προς τούτο ήτο ο Βασιλιάς Γεώργιος Β!. Και δυστυχώς το ΕΑΜ έπαιξε το παιχνίδι των Άγγλων.
2/ Η μεθόδευση των Άγγλων ήτο από την αρχή αμφιλεγόμενη,   και διασπαστική . Στην αρχή της αντίστασης  ενίσχυσαν περισσότερο το ΕΑΜ για να προβάλει αντίσταση στον κατακτητή. Όσο όμως  πλησίαζε το τέλος του πολέμου η αναλογία της στρατιωτικής και διπλωματικής στήριξης  αντεστράφη υπέρ των αντιπάλων Οργανώσεων (ΕΔΕΣ, ΕΟΒ κλπ) και εις βάρος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
3/ Υπήρχε δυνατότης να αποφευχθεί το Κίνημα του Δεκεμβρίου. Αν ο  υπουργός για την Εγγύς και Μέση Ανατολή Χάρολδ Μακ Μίλλαν, που είχε έλθει στην Αθήνα  από τις 9-11/12/1944, εδέχετο την συγκρότηση Κυβερνήσεως υπό τον μετριοπαθή και φιλελεύθερο Θεμ. Σοφούλη , καθώς και τον διορισμό Αντιβασιλείας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό.  Γιατί δεν το δέχθηκε;
4/ Ο Τσόρτσιλ  αποφασισμένος  να «τελειώσει τη δουλειά»
Είχε αποφασίσει να «τελειώσει» άπαξ δια παντός με το ΕΑΜ, που ήτο τότε  δημοφιλέστατο πολιτικά   (με 80% περίπου των προτιμήσεων του Ελληνικού λαού),  καθώς και την διάλυση του πανίσχυρου στρατιωτικού σκέλους του, του ΕΛΑΣ . Αν διέλυε τον ΕΛΑΣ , το ΕΑΜ θα ήτο ανίσχυρο να επιβάλει τις θέσεις του.

.
Από το συλλαλητήριο του ΕΑΜ  της 3ης ,
Ο Τσόρτσιλ ήταν αποφασισμένος από το Νοέμβριο του 1943 να συντρίψει τον ΕΛΑΣ. Σε μήνυμα του στον Αντονι Ηντεν   έγραφε: «Θα πρέπει το χτύπημα να είναι αποφασιστικό και να καταφερθεί την κατάλληλη στιγμή» Και τα Δεκεμβριανά του την έδωσε η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Κινήματος(οι Σβώλος, Τσιριμώκος , ο Αγγελόπουλος δεν συμφωνούσαν με τα Δεκεμβριανά) Ο  ιστορικός Δημ. Κυριαζής , πρώην καπετάνιος του ΕΛΑΣ στο βιβλίο του «1940-1950 η Δεκαετία που συγκλόνισε τη Χώρα» γράφει: «Με τους ταγματασφαλίτες στην Πελοπόννησο και σε όλη τη χώρα …ξεμπερδέψαμε, αλλά με την αγγλική , αδυσώπητη , πανούργα με πείρα  αιώνων  διπλωματία και πολιτική τις πεπονόφλουδες και τις παγίδες της,  τα εγκληματικά λάθη, τις ηλιθιότητες της ηγεσίας μας δεν ξεμπερδέψαμε!» Κάθε όμως λαός έχει την ηγεσία που του αξίζει. Τα στελέχη του ΚΚΕ ήσαν αμόρφωτα και ακατάλληλα  για τόσο υψηλές αποστολές, για να αντιμετωπίσει τη γηραιά Αλβιώνα. Από την άλλη μεριά η Σοβιετική ηγεσία δεν έδειξε ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα στην διάρκεια της κατοχής. Στον Τίτο έστελναν χιλιάδες όπλα, στον ΕΛΑΣ κανένα. Την ηγεσία μας την έτρωγε το σαράκι μην κάνουμε κάτι  ενάντια στη Σοβιετική πολιτική, γράφει ο Δ. Κυριαζής.
5/ Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β! υπεράνω όλων  το Θρόνο  
Ο τότε μονάρχης Γεώργιος Β! συνέργησε ώστε να μην υπάρξει πολιτική λύση. Ουσιαστικά ήταν πειθήνιο όργανο των Αγγλικών συμφερόντων.   Ο Τσόρτσιλ  δεν ήθελε Κυβέρνηση Σοφούλη διότι ήθελε να προχωρήσει με την Κυβέρνηση Παπανδρέου στην συντριβή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Στο θέμα της Αντιβασιλείας , ο Τσόρτσιλ δεν εδέχετο τις προτάσεις Μακ Μίλλαν -Λήπερ. Μόνον πολύ αργότερα τις δέχθηκε.  Ο   Γεώργιος  Β! στο Λονδίνο,    δεν   ήθελε να   ακούσει την αντικατάσταση του από τον Δαμασκηνό,  έως ότου αποφανθεί ο  Ελληνικός λαός με Δημοψήφισμα για το   καθεστωτικό. Ως τότε τα διατάγματα πήγαιναν στο Λονδίνο και υπογράφονταν από αυτόν. Παρά τις πιέσεις εντός του Δεκεμβρίου προς τον Γεώργιο Β! να δεχθεί Αντιβασιλεία,  αυτός ηρνείτο πεισματικά  και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν   τα προνόμια του στο θρόνο.  Ο Τσόρτσιλ ήτο λίαν  φιλομοναρχικός  και  ηρνείτο την αντιβασιλεία, διότι ο  Γεώργιος Β! ήτο   αξιόπιστος εγγυητής και θεματοφύλακας για τα μακροπρόθεσμα Αγγλικά συμφέροντα (Βάσεις-Κυπρος). Έτσι έκαναν το παν –ακόμη και  το αιματοκύλισμα της Ελλάδος – να τον επιβάλουν.
6/ Από τα αρχεία του Φόρειν Όφις και από άλλες ουδέτερες πηγές (Σουηδικές και Ελβετικές) προκύπτει ότι ο  Άγγλος πρεσβευτής Λήπερ  είχε κάνει από το 1943 πρόταση για τον διορισμό Συμβουλίου Αντιβασιλείας. Τούτο είχε  αποκαλύψει  σε συνομιλία του στον Σουηδό πρεσβευτή στην Αθήνα. Η πρόταση όμως απερρίφθη, διότι άλλοι ήσαν οι σχεδιασμοί του Λονδίνου για την Ελλάδα. Αν αυτή είχε  γίνει αποδεκτή  ίσως να είχαν αποφευχθεί τα Δεκεμβριανά , η Βάρκιζα και φυσικά και ο Εμφύλιος Πόλεμος. Αυτό όμως δεν ήτο προς το συμφέρον της Αγγλίας.
7/ Οι Άγγλοι είχαν μακροπρόθεσμους στόχους για την Ελλάδα και αυτοί  ήσαν:
α/  η καταστροφή του Λαϊκού Κινήματος που ενσάρκωνε το ΕΑΜ,
β/ η ολοκληρωτική συντριβή του ΕΛΑΣ. Αυτή θα ελάμβανε χώρα όταν θα είχαν συγκεντρώσει επαρκείς Αγγλικές δυνάμεις στην Ελλάδα . Ο Τσόρτσιλ μετέφερε από το Ιταλικό μέτωπο 75.000 στρατό για την συντριβή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
γ/ η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στη χώρα για τα προσεχή 50 χρόνια , όπως και εγένετο.
8/ Ητο τόσο τραγική η πολιτική κατάσταση στη χώρα, μετά την αποχώρηση των Γερμανών τον Οκτώβριο του 1944, ώστε όταν ήλθε στην Αθήνα ο  Μακ Μίλλαν με τον Στρατάρχη Αλεξάντερ , Ανώτατο Διοικητή Συμμαχικμών Δυνάμεων Μέσης και Εγγύς Ανατολής  τρόμαξαν και   εζήτησαν από το Λονδίνο πολιτική λύση με τον  διορισμό Αντιβασιλείας. Αυτή όμως τότε  δεν έγινε      αποδεκτή .
9/Μακ Μίλαν – Αλεξάντερ  στην Αθήνα-Αγγλοι ανησυχούν
Εξαιρετικά σοβαρή ήτο τότε για τους Βρετανούς και η στρατιωτική κατάσταση στην Ελλάδα. Τα ολιγάριθμα βρετανικά στρατεύματα ήσαν ουσιαστικά περικυκλωμένα και πολιορκημένα  από τον ΕΛΑΣ . Με μια κίνηση –αν το επιθυμούσε η Κυβέρνηση του Βουνού- θα είχαν αιχμαλωτισθεί οι Άγγλοι και οι όροι θα ήσαν δυσμενείς για το Λονδίνο. Έτσι την ίδια ημέρα που έφθασαν στην Αθήνα οι Μακ Μίλλαν και Αλεξάντερ , επρότειναν στο Λονδίνο τον διορισμό Συμβουλίου Αντιβασιλείας υπό τον Δαμασκηνόν,  όπερ και εγένετο βραδύτερον αποδεκτόν από το Βρετανικό Πολεμικό Συμβούλιο, αφού είχε πεισθεί  και ο Βασιλιάς Γεώργιος Β!  για την αντιβασιλεία.
10/ Παπανδρέου Παπατζή ψεύτης ήσουνα και συ
Η Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου , άλλα έλεγε στο ΕΑΜ  και άλλα έπραττε με τους Άγγλους σε βάρος του ΕΑΜ. Ένεκα τούτου είχε χάσει την αξιοπιστία της και  την εμπιστοσύνη του Λαϊκού Κινήματος . Δεν είναι τυχαίο ότι  τον αποκαλούσαν «Παπανδρέα Παπατζή,  ψεύτης  ήσουνα και συ..» Τον Δεκέμβριο  του 44 η τότε Ελληνική Κυβέρνηση στηριζόταν εξ ολοκλήρου στις Αγγλικές λόγχες του στρατηγού Σκόμπι και σε  ολιγάριθμες  Ελληνικές δυνάμεις (στρατού και χωροφυλακής).
11/ Ο Τσόρτσιλ   Αρχιτέκτων της Ελληνικής  Τραγωδίας.
Αυτός ώθησε τις εξελίξεις στα άκρα. Υπήρξε  λίαν αρνητικός στην εξεύρεση πολιτικής λύσεως στην Ελλάδα, που θα επιτυγχάνετο με τον παραμερισμό του Γεωργίου Β! και τον διορισμό Αντιβασιλείας. Προς τούτο η πονηρή Αλβιών  έριξε στην παγίδα τους άπειρους και ακατάλληλους ηγέτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.  Αυτοί  σύρθηκαν εκόντες άκοντες  στα Δεκεμβριανά, στη Συμφωνία της Βάρκιζας  και στον Εμφύλιο, σε χρόνο που οι  Άγγλοι επέλεγαν κάθε φορά.  Μέγιστη ευθύνη βαρύνει κυρίως το ΚΚΕ που επηρέαζε αποφασιστικά τις αποφάσεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ . Δεν είναι τυχαίο ότι τότε οι κομμουνιστές ομιλούσαν για προδοσία μελών της ηγετικής τους ομάδος.
12/ Προτάσεις για την ίδρυση Αντιβασιλείας  είχε κάνει  και ο Γεώργιος Παπανδρέου , ο οποίος πρότεινε τρία πρόσωπα (Δαμασκηνό, Πλαστήρα και Δραγούμη) Όμως ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός αρνήθηκε να μοιρασθεί το αξίωμα με άλλους. Φυσικά τον πρώτο και τελευταίο λόγο είχαν οι Άγγλοι επ’ αυτού.

Ο Τσόρτσιλ στην Αθήνα με τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό
13/ Ο στρατάρχης Αλεξάντερ και ο Μακ Μίλλαν από την Καζέρτα  τηλεγραφούσαν στο Λονδίνο ότι με τις δυνάμεις που είχαν στην Ελλάδα μπορούσε να εκκαθαρίσουν  και εξασφαλίσουν μόνον την Αθήνα και τον Πειραιά. Ούτε λόγος να γινόταν για την ύπαιθρο, όπου υπερίσχυε ο ΕΛΑΣ με την τακτική του ανταρτοπολέμου, απέναντι σε ένα τακτικό στρατό.
14/ Ηγέτες ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ΚΚΕ κατώτεροι των περιστάσεων
Στο κρίσιμο τούτο χρονικό διάστημα της Αγγλικής  αδυναμίας στον στρατιωτικό τομέα , ο ΕΛΑΣ είτε από αναποφασιστικότητα , είτε από έλλειψη ευρύτερων πολιτικών στόχων , είτε από έλλειψη απροθυμίας να συνεχίσει  ένα νέο πόλεμο , επειδή η χώρα εξήρχετο κατεστραμμένη και καθημαγμένη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο , έδειξε ανεξήγητη αδυναμία και αδράνεια να ενεργήσει στρατιωτικά κατά των Αγγλικών Δυνάμεων. Εξαίρεση αποτέλεσε η  δράση  του εφεδρικού ΕΛΑΣ κατά των αστυνομικών τμημάτων των Αθηνών,   όταν στις 2/12/44  ενεπλάκησαν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις . Όμως,  η ανώτατη ηγεσία του ΚΚΕ πρέπει να  είχε υπ’ όψιν της τη Συμφωνία της Γιάλτας μεταξύ των Μεγάλων για το μοίρασμα του κόσμου . Σύμφωνα με  αυτήν η Ελλάς κατά 90% είχε πέσει στον έλεγχο των Άγγλων και μόνον  κατά  10% στους Σοβιετικούς . Ο Στάλιν την σεβάστηκε πλήρως και σε όλη την διάρκεια των Δεκεμβριανών ουδέν είπε ή έπραξε. Τούτο είχε διαμηνύσει στο ΚΚΕ τόσον ο Γ.Γ. του Κ. Κ. Βουλγαρίας Δημητρόφ, όσο και ο Στρατάρχης Τίτο. Στις 8 Δεκ. 1944 ο Δημητρόφ θα διαβιβάσει στο Μολότοφ την ερώτηση του Πέτρου Ρούσου , εάν μπορεί να δοθεί βοήθεια στο ΚΚΕ  για να αντιμετωπίσει  την ένοπλη αγγλική επέμβαση. Την επομένη  ο Δημητρόφ,  με υπόδειξη προφανώς της σοβιετικής ηγεσίας θα ενημερώσει τη Σόφια  ότι οι Ελληνες κομμουνιστές «δεν μπορούν να υπολογίζουν σε ενεργό επέμβαση και βοήθεια επό εδώ»(Απόρρητο Ημερολόγιο του Δημητρόφ Γ.Γ της Γ! Κομμουνιστικής Διεθνούς και Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας )(εκδ. Καστανιώτη, 1999) Επομένως είναι αδικαιολόγητη η ηγεσία του ΚΚΕ  για το Δεκεμβριανό Κίνημα. Έπεσαν στην παγίδα των Άγγλων , που τους οδήγησε στην Συμφωνία της Βάρκιζας. Όχι φυσικά από άγνοια.  Ούτε υπήρξε εντολή της Μόσχας. Όλα αυτά εγένοντο ερήμην των υφισταμένων οργάνων του Κόμματος , των οπαδών και του Λαϊκού Κινήματος του ΕΑΜ , το οποίον εκτελούσε εντολές εκείνης της ανεύθυνης και μυστικοπαθούς ηγεσίας του ΚΚΕ.  Όπως και να έχει το πράγμα το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η πλήρης συντριβή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ  και   το  αιματοκύλισμα  του αντιστασιακού κινήματος , που κατέληξε στον επάρατο  Εμφύλιο Πόλεμο . Τσόρτσιλ και Στάλιν βλέπανε την Ελλάδα σαν «αμνόν επί σφαγήν», προς εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, όπως  ακριβώς μας βλέπουν η σήμερον η Ε.Ε , το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ.
15/ Τσόρτσιλ :Παράδοση Νησιών μας στην Τουρκία
Να σημειώσουμε ότι ο Τσόρτσιλ στις 15/12/44:  «βολιδοσκόπησε  τους Τούρκους προκειμένου να στείλουν στην Ελλάδα δυνάμεις για την καταστολή της ανταρσίας»
Αλλά και  κατά την διάρκεια  του πολέμου – σύμφωνα με τα αρχαία του Foreign Office –«ο Τσόρτσιλ προσπάθησε να προσεταιρισθεί την ουδετέρα τότε -και μάλλον  γερμανόφιλη – Τουρκία, με αντάλλαγμα τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου». Η συμφωνία δεν  έγινε επειδή  έδειξε απροθυμία η Τουρκία.
16/ Η Κ.Ε του  ΕΑΜ-ΕΛΑΣ  υπέγραψε τη Συμφωνία της Καζέρτας και έθεσε το σύνολο των ανταρτικών δυνάμεων υπό τον αρχιστράτηγο  Σκόμπι . Όμως στις 14 Δεκεμβρίου υπαναχώρησε και  πρότεινε όπως αποσυρθούν οί μονάδες του ΕΛΑΣ μέχρι επίλυσης του στρατιωτικού ζητήματος, προσωρινά από την Αθήνα και τον Πειραιά, αλλά δεν συζητούσε για κατάθεση όπλων. Ταυτόχρονα ζητούσε την προσωρινή απομάκρυνση από την Αθήνα της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας του Ρίμινι. Ο Σκόμπι όμως επέμενε σε αφοπλισμό όλων των ανταρτικών δυνάμεων και την ένταξη τους στο νέο τακτικό στρατό υπό τις διαταγές του. Βέβαια αυτό ήτο απατηλό τέχνασμα , όπως απεδείχθη στην πράξη.
17/ Τελικά στις 15/12/1944 η Κ.Ε του ΕΑΜ ζητούσε να : α/σταματήσει η ξένη ανάμιξη στην Ελλάδα, β/ εγκαθιδρυθεί Αντιβασιλεία, γ/ σχηματισμό δημοκρατικής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητος,  δ/ Εκλογές και ε/ αποστράτευση όλων των εθελοντικών τμημάτων και της Χωροφυλακής. Όμως το πουλί είχε ήδη πετάξει, γιατί είχαν υπογράψει τη Συμφωνία της Καζέρτας με τα ίδια αιτήματα, χωρίς να ληφθούν τότε υπ’ όψιν .

18/ Τα Εγκλήματα της Ούλεν , του Μελιγαλά κ.α
Η  τραγικότερη σελίδα των Δεκεμβριανών είναι τα εγκλήματα που διεπράχθησαν  στην Κατοχή, στα Δεκεμβριανά και κυρίως μετά από αυτά, μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας. Η Κατοχή άφησε ανοιχτές πληγές , μίση   πάθη και μεγάλο φανατισμό  που συνεχίσθηκε ως πρόσφατα . Σωστό πογκρόμ που δυστυχώς μαζί με τους υπευθύνους για εγκλήματα , ή προδοσία πήγαν και πάμπολλοι αθώοι , μόνον και μόνον επειδή δεν έλαβαν μέρος σε καμία οργάνωση , ή επειδή κάποιος σπιούνος, πράκτορρας ή  καταδότης μετέφερε κάποια αληθινή ή και συκοφαντική πληροφορία σε βάρος τους , με σκοπό να τους εξοντώσει.  Στα Δεκεμβριανά διεπράχθησαν σοβαρά εγκλήματα από τους  Κομμουνιστές ,   από μέλη της ΟΠΛΑ (Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκής Άμυνας) που εθεωρείτο η Αστυνομία του Κόμματος , είτε και από πράκτορες των Άγγλων που έδρασαν σαν προβοκάτορες για να ρίξουν λάδι στη φωτιά του εμφυλίου , που συνεχίστηκε με το πογκρόμ των εκτελέσεων μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας από τις «μοναρχοφασιστικές » όπως αποκαλούντο   συμμορίες(Σούρλα, Μαγγανά κλπ) , αλλά και από το Ελληνικό Στρατό, την Εθνοφυλακή  και τη Χωροφυλακή, με την βοήθεια και παρότρυνση πάντοτε των Άγγλων , οι οποίοι να σημειωθεί ότι συμπεριφέρθηκαν σαν κατακτητές της Ελλάδος και όχι σαν σύμμαχοι.
. Οι εκτελέσεις εντάθηκαν μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας,  είτε από εκτελεστικά  αποσπάσματα, είτε με αποφάσεις των Στρατοδικείων που σε καταδίκαζαν σε θάνατο  για ψήλου πήδημα. Μετά την απελευθέρωση οι αριστερές ανταρτικές δυνάμεις σκότωσαν αρκετούς  συνεργάτες   του κατακτητή ,   που τους    εθεωρούσαν   «μοναρχοφασίστες»   . Εκείνη την εποχή  επήλθε διχασμός και άσβεστο μίσος μεταξύ των αριστερών αντιστασιακών δυνάμεων που υπέστησαν τα πάνδεινα από τους κατακτητές και  τους συνεργάτες τους (γερμανοτσολιάδες) . Το ίδιο μίσος είχε δημιουργηθεί και εναντίον αυτών που εντάχθησαν σε εθνικιστικές  οργανώσεις , διότι  έδωσαν μάχες μεταξύ τους για την επικράτηση . Μετά την αποχώρηση των Γερμανών έγιναν αντεκδικήσεις από το αριστερό κίνημα σε βάρος των  συνεργατών των κατακτητών(Μελιγαλά, Πηγάδα ΟΥΛΕΝ στα Δεκεμβριανά κ.α )  που βρήκαν προστασία από τα Αγγλικά στρατεύματα.
19/ Ο Γυμνασιάρχης Σιμώνης θύμα  της ΟΠΛΑ
Έχω προσωπική αντίληψη από τη σύλληψη ένα βράδυ του θείου μου Δημητρίου Σιμώνη στα Πατήσια. Την ίδια ημέρα   συνέλαβαν και τη θεία μου και την 18 χρονη κόρη τους και τους πήραν ομήρους. Κατά την υποχώρηση του ΕΛΑΣ τους οδήγησαν πεζή μέχρι  στα Κρόωρα, όπου τους απελευθέρωσε ο Εθνικός Στρατός.  Μετά την λήξη των Δεκεμβριανών η θεία μου και η κόρη του  ερεύνησαν για τον Δημ. Σιμώνη και τελικά βρήκαν το πτώμα  του  στην ΟΥΛΕΝ . Είχε εκτελεσθεί δεμένος  με μια σφαίρα στον κρόταφο.. Να σημειωθεί ότι ο    Δημ. Σιμώνης ήτο άριστος καθηγητής της φιλολογίας ,   φιλήσυχος και έντιμος πολίτης , σωστός άγιος,  χωρίς κομματική τοποθέτηση . Το έγκλημα του ήτο ότι τότε ήτο γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας , όπου  κάποιος μαθητής  του,  φανατικός κομμουνιστής και μέλος της ΟΠΛΑ τον  συνέλαβε και τον εξετέλεσε επειδή δεν ήτο κομμουνιστής. Τέτοια εγκλήματα έγιναν πολλά και από τα δύο μέρη εκείνη την εφιαλτική εποχή.
20/ Δωσίλογοι, Γερμανοτσολιάδες, Μαυραγορίτες :Η Νέα Άρχουσα Τάξη
Η συντριβή του ΕΑΜ-ικού Κινήματος στην Αθήνα, μετά την συντριβή του ΕΛΑΣ από τις ξένες δυνάμεις δημιούργησε φοβερή απογοήτευση και πτώση ηθικού στον  Ελληνικό λαό , διότι είχε  στηρίξει και αγωνισθεί με πίστη στις τάξεις του όλα τα χρόνια της Κατοχής. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι την εποχή εκείνη ήτο ένα δυναμικό , πλειοψηφικό λαϊκό Κίνημα   άρρηκτα δεμένο με  τον Ελληνικό λαό των πόλεων και της υπαίθρου και όλοι ανέμεναν την Αλλαγή στη χώρα. Τοσούτο μάλλον η συντριβή μεγάλωνε τον πόνο από το γεγονός ότι οι πρώην συνεργάτες των Γερμανών, οι πρώην μαυραγορίτες, οι δωσίλογοι έμειναν ατιμώρητοι και  τώρα έγιναν συνεργάτες των Άγγλων και ενέμοντο και πάλι την κρατική εξουσία. Αυτοί  ασκούσαν διοίκηση σε στρατιωτικές μονάδες , παραστρατιωτικές οργανώσεις και στον κρατικό εν γένει μηχανισμό και ασκούσαν πρωτοφανή και αγριότατη τρομοκρατία σε βάρος των αντιστασιακών. Αυτοί διαχειρίσθηκαν τα κονδύλια και τα προγράμματα βοήθειας προς την χειμαζομένη Ελλάδα , εκ των οποίων τα περισσότερα κατευθύνθηκαν προς άλλες κατευθύνσεις.
Αντίθετα, στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης είχε αρχίσει να    βαρύς ο πέλεκυς της τρομοκρατίας και ένα πέπλο φοβίας καθώς είχε αρχίσει με δολοφονίες πρώην ανταρτών και ΕΑΜιτών . Πολλοί  κατηγορούνταν  και    διώκονταν για πραγματικές και φανταστικές πράξεις κατά την διάρκεια της Κατοχής. Συλλαμβάνονταν ,  φυλακίζονταν ,  προπηλακίζονταν ,  διώχνονταν από τις εργασίες τους και μετά την Βάρκιζα  στέλνονται και στα ξερονήσια σαν επικίνδυνοι για την δημόσια τάξη και ασφάλεια. Από τότε ξεκίνησε ένα βουβό κύμα τρομοκρατίας σε βάρος των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης
μόνον και μόνον  γιατί συμμετείχαν σε «κομμουνιστικές » οργανώσεις , όπως χαρακτηρίζονταν συλλήβδην όλοι τότε οι αντιστασιακοί, με τάση  να τους συνδέσουν με εγκληματικές πράξεις .Ενώ σε άλλες χώρες οι συνεργάτες των Γερμανών ,δικάσθηκαν και καταδικάσθηκαν , στην Ελλάδα όχι μόνον έμειναν ατιμώρητοι , αλλά και ανεδείχθησαν σε νέα ηγεσία της χώρας.  Ετσι χάθηκε η ευκαιρία ανανέωσης του αστικού πολιτικού συστήματος , των “οικογενειών”, των “τζακιών” του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, αυτού που ακόμη  και σήμερα συνεχίζει να κυβερνά τη χώρα, να κλέβει, να ληστεύει, να σπαταλά και να καταχράται τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού. Είναι οι ίδιοι που έριξαν τη χώρα σε χρεοκοπία, ταπείνωση και ξένη οικονομική κατοχή.


21/Η Ελλάς στο επίκεντρο των Διεθνών Κρίσεων

Η χώρα μας πριν ακόμη λήξει ο Β! Π.Π- τον Δεκέμβριο του 1944 - έγινε πεδίον αντιπαράθεσης των Μεγάλων Δυνάμεων  . Από την Ελλάδα  ξεκίνησε ο Α! & Β! Π.Π, καθώς και ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ των Αγγλο-Αμερικανών και των Σοβιετικών . Οι Έλληνες τότε βρεθήκαμε στο μέσον διαιρεμένοι , χωρίς πατριωτική και ικανή ηγεσία και πληρώσαμε ακριβά το αντίτιμο του ψυχρού πολέμου με τον Εμφύλιο Πόλεμο. «Κλωτσιούνται τα’ άλογα , αλή από τα γαιδούρια» λένε στο χωριό μου. Η χώρα μας παρουσίαζε τότε την εξής αντίφαση: Ενώ με την Συμφωνία της Γιάλτας είχε κριθεί στην ζώνη των Αγγλο-Αμερικανών, ο Ελληνικός λαός μετά την δικτατορία  , στα χρόνια της Κατοχής , στρατολογήθηκε (ενόπλως ή ιδεολογικά) στις Αριστερές  Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης, οι οποίες τελούσαν υπό την καθοδήγησιν του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ) Η αστική άρχουσα τάξη είχε εγκαταλείψει τον σκλαβωμένο και αγωνιζόμενο να επιβιώσει Ελληνικό λαό και είχε στοιχηθεί είτε με τις Κατοχικές Δυνάμεις, είτε με τις Συμμαχικές υπό τον βασιλιά Γεώργιο Β στο εξωτερικό , είτε τέλος είχαν μείνει καιροσκοπικά ουδέτερες . Ελάχιστοι Έλληνες πατριώτες είχαν στοιχηθεί με τις Εθνικές  Οργανώσεις ΕΔΕΣ και Ψαρού. Έτσι το ΕΑΜ στο οποίο είχαν προσχωρήσει το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων πατριωτών αυτό-οργανώθηκε κάτω από την ιδεολογική ηγεσία του ΚΚΕ.
Όμως το ΚΚΕ εδέχετο την καθοδήγησιν και τις εντολές της Μόσχας, η οποία έχει ανέκαθεν βλέψεις εξόδου προς την θερμήν θάλασσα της Μεσογείου(Ανατολικό Πρόβλημα) . Ο Ελληνικός λαός στην πλειονότητα του βρέθηκε παγιδευμένος  μεταξύ δύο ισχυρών: α/ του Αγγλο-Αμερικανικού Άξονα, που ενεργούσε  δυναμικά για την εξασφάλιση πάση θυσία της χώρας μας και β/ Της Σοβιετικής Ενώσεως που ενεργούσε με την 5η φάλαγγα του ΚΚΕ-και τον Τίτο της Γιουγκοσλαβίας επιβοηθητικά ως το καλοκαίρι του 1948. Η Σοβιετική Ένωση επεδίωκε την απόσπαση της Ελλάδος από το Δυτικό στρατόπεδο, ή την εκβίαση ανταλλαγμάτων σε άλλη περιοχή . Η  ιδεολογική συμπάθεια προς τη Σοβιετική Ένωση  οδήγησε μια μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού σε σύγκρουση με τις Συμμαχικές Δυνάμεις και τελικά κατέληξε  στον Εμφύλιο Πόλεμο. Τούτο το πληρώσαμε πολύ ακριβά. Ακόμη και σήμερα μας επηρεάζει το φάσμα του εμφυλίου πολέμου και θα επηρεάζει τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας .Γιατί και η σημερινή χρεοκοπία δεν είναι μόνον οικονομική, είναι και πνευματική, πολιτιστική και χρεωκοπία Αξιών που έχει την απελευθέρωση σαν αφετηρία.
22/ Η Ελλάδα στο σφυρί της Τρόικα,
Δεν είναι τυχαίο ότι και σήμερα η χώρα μας γίνεται για μια ακόμη φορά πεδίο αντιπαράθεσης με επίκεντρο το Ευρώ, μεταξύ αφ’ ενός των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων(με επί κεφαλής τη Γερμανία) και αφ’ ετέρου τις ΗΠΑ και Βρετανία . Και βεβαίως δεν λείπει και το ζωηρό ενδιαφέρον της Ρωσίας για κάθοδο της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά και της Τουρκίας που ανέκαθεν επιβουλεύεται την εθνική μας ανεξαρτησία και εδαφική μας ακεραιότητα. Το γεωπολιτικό παιχνίδι έγινε χονδρό .  Αυτή τη φορά η επίθεση γίνεται από τις Αγορές( ΔΝΤ. Ευρωζώνη , ΕΚΤ)   με χρηματοοικονομικά μέσα , τα οποία δεν είναι λιγότερο καταστρεπτικά από τις βόμβες και τα πυρηνικά όπλα. Κάτω από αυτές τις κρίσιμες συνθήκες αλλαγής των παγκόσμιων ισορροπιών στον πλανήτη, δεν είναι απίθανο να εκραγούν και θερμά επεισόδια σε νευραλγικά σημεία, όπως στη Συρία , στο Ιράν, ακόμη και στην αυλή μας που ενδέχεται να μας επηρεάσουν άμεσα. Εξ άλλου η απειλή ανόδου της Κίνας σαν πρώτη παγκόσμια οικονομική δύναμη στο άμεσο μέλλον , δεν αποκλείεται να σπρώξει τις ΗΠΑ –εκτιμώ ότι το έχει ήδη κάνει –να δρομολογήσουν ένα νέο ψυχρό πόλεμο, με την περικύκλωση της από το ΝΑΤΟ-όπως συνέβη με την Σοβειετική Ενωση- καθώς και μιά νέα κούρσα εξοπλισμών για να ανοίξει νέες θέσεις εργασίας .
Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν καθώς και την ηγεσία μας , ώστε να σκεφθούμε ψύχραιμα , με βάσει τα εθνικά μας συμφέροντα και όχι με βάση την καρδιά και την ιδεολογία. Θα ήτο ολοκληρωτική καταστροφή για τη χώρα μας αν απομονωθεί πρωταρχικά από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και από τους ΝΑΤΟικούς Συμμάχους . Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι ναυτική δύναμη και επηρεάζεται γεωπολιτικά από τις ναυτικές δυνάμεις (ΗΠΑ) Ο ορισμός των ΑΟΖ-με βάση το διεθνές δίκαιον – ενέχει στρατηγική σημασία για τη χώρα μας . Αυτές πρέπει να τις χαράξουμε στην πράξη-όπως έκανε η Κύπρος- εν συνεργασία με ξένες πετρελαϊκές εταιρείες , για την άμεση εξόρυξη του μαύρου χρυσού. Η γεωπολιτική όμως θέση επιβάλλει να αναπτύξουμε σχέσεις αρμονικές με όλες τις χώρες του κόσμου και πρωτίστως τις γειτονικές  , τη Βαλκανική, τον Αραβικό Κόσμο , τις  χώρες της Νοτίου Ευρώπης που έχουν κοινά με εμάς συμφέροντα και προβλήματα και φυσικά ποικίλες σχέσεις   με  την ανερχόμενη υπερδύναμη  της Κίνας. Το όνομα Μακεδονία ή παράγωγο αυτού δεν πρέπει να δοθεί στα Σκόπια από καμιά Ελληνική Κυβέρνηση.
 Επίλογος
Η χώρα μας   υπέστη  ασύλληπτες καταστροφές από τον επάρατο Εμφύλιο Πόλεμο . Δεν μπόρεσε  να επουλώσει εγκαίρως τις πληγές του Β! ΠΠ  και  στερήθηκε  τα νόμιμα  Εθνικά της Δίκαια, που απέρρεαν από μεγίστη συμβολή μας , με ποταμούς αίματος , καταστροφές , πόνο και οδύνη στη Νίκη . Τελικά    βγήκαμε  πολιτικά, οικονομικά και  ηθικά κατεστραμμένοι  , βαθύτατα   διχασμένοι , πληθυσμιακά αποδεκατισμένοι , κοινωνικά εξουθενωμένοι , υλικά κατεστραμμένοι , γεγονός που  ακριβά πληρώσαμε  . Ακόμη και σήμερα πληρώνουμε εκείνο τον  Εθνικό Διχασμό και θα τον πληρώνουν τα παιδιά των παιδιών μας και τα εγγόνια τους. Οι χειρότεροι εχθροί του Ελληνισμού είναι οι Έλληνες.  Ας μην επαναλάβουμε ποτέ στο μέλλον εθνικό διχασμό και εμφύλιο πόλεμο.
 *Αμφικτύων
*Αμφικτύων είναι ο υποστράτηγος ε.α  Κωνσταντίνος Χρ. Κωνσταντινίδης, Συγγραφεύς, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails