Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Πάμε για "κούρεμα" 50%...

Επιτάχυνση εξελίξεων
Του Γιώργου Κύρτσου
Η σύνοδος της ομάδας των «20» (G20) στην Ουάσινγκτον φαίνεται ότι επιταχύνει την αναζήτηση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα και σε ζητήματα που συνδέονται με τις δυσκολίες της διεθνούς οικονομίας.
Οι πληροφορίες που έρχονται από το ΔΝΤ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πάμε σε ένα γενναίο «κούρεμα» του χρέους του...
ελληνικού Δημοσίου, της τάξης του 50%, με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, θα συγκεντρωθούν κεφάλαια της τάξης των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ για να σταθεροποιηθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και να προστατευθούν, στο μέτρο του δυνατού, οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να έχουν εγκριθεί οι σχετικές αποφάσεις, που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά.

Τελευταία ευκαιρία
Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστά της τάξης του 50% θα αποτελέσει και την τελευταία ευκαιρία για να βάλουμε την εθνική οικονομία σε τάξη. Η ελληνική κρίση έχει μετατραπεί σε καταλύτη της κρίσης υπερχρέωσης που πλήττει πολλές χώρες της Ευρωζώνης και της αποσταθεροποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι αναγκασμένοι να μας υποστηρίξουν για να αποφύγουν τα χειρότερα. Ενδεχόμενη ελληνική κατάρρευση θα μπορούσε να προκαλέσει, στις σημερινές συνθήκες, ένα ευρωπαϊκό ντόμινο, με φοβερές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Δεν είναι βέβαιο ότι οι νέες αποφάσεις που ετοιμάζονται θα οδηγήσουν στην ομαλοποίηση της κατάστασης. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν αποκτήσει την κακή συνήθεια να παρακολουθούν τις εξελίξεις αντί να τις διαμορφώνουν με τις παρεμβάσεις τους. Όπως η συμφωνία του Ιουλίου, η οποία προέβλεπε ένα «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου της τάξης του 21%, στερείται σήμερα οποιασδήποτε πρακτικής σημασίας, έτσι μπορεί να αποδειχθεί ότι και οι δραστικότερες παρεμβάσεις δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων.
Διαμορφώνεται, πάντως, ένα σκηνικό σταδιακής εγκατάλειψης της Ελλάδας στην κακή της τύχη, εφόσον οι Ευρωπαίοι εταίροι μας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο σχεδόν της ελληνικής πολιτικής τάξης δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν την κρίση που προκάλεσαν με τα λάθη και τις παραλείψεις τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails