Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Περιστρέφεται το σύμπαν; Ναι λένε οι νέες έρευνες για την περιστροφή των αρχαίων γαλαξιών

Ο φυσικός του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (UM) Michael Longo και η ερευνητική του ομάδα πρόσφατα διαπίστωσε ότι στο πρώιμο σύμπαν μπορεί να μην εμφανιζόταν η κατοπτρική συμμετρία. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι ειδικοί πίστευαν ότι το Σύμπαν ήταν συμμετρικό από κάθε σημείο.
galaxy Οι αστροφυσικοί συγκρίνουν αυτό με μια μπάλα του μπάσκετ – αυτή φαίνεται να είναι συμμετρική προς οποιαδήποτε κατεύθυνση την κοιτάς. Ωστόσο, οι τελευταίες μελέτες φαίνεται να δείχνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, αναφέροντας ότι το...
ίδιο το Big Bang δεν ήταν συμμετρικό.

Τα δεδομένα που ο Longo και η ομάδα του κατάφεραν να βάλουν μαζί έδειξαν ότι το πρώιμο Σύμπαν κάλλιστα μπορεί να περιστρεφόταν σε έναν άξονα.
Για τη νέα πειράματα, η ομάδα ανέλυσε στοιχεία που προήλθαν από την Ψηφιακή Έρευνα του Ουρανού Sloan (SDSS). Η μελέτη καλύπτει περισσότερα από ένα εκατομμύριο γαλαξίες, προσφέροντας στους αστρονόμους ένα μέσο για την ταξινόμηση και την καταγραφή τους.
Οι ειδικοί στο εν λόγω ίδρυμα εξέτασαν δεκάδες χιλιάδες σπειροειδών γαλαξιών που είχε παρατηρήσει η SDSS, και βρήκαν ότι όλοι τους είχαν την τάση να παρουσιάζουν μια προτιμητέα κατεύθυνση στην περιστροφής τους.
Η διάσπαση της συμμετρίας, γνωστή μεταξύ των επιστημόνων και ως παραβίαση της ομοτιμίας, συμβαίνει στους γαλαξίες όταν οι κατοπτρικές εικόνες αριστερόστροφα περιστρεφόμενων γαλαξιών είναι δεξιόστροφες. Προκειμένου δε να αποφευχθούν τέτοιου είδους παραβιάσεις της ομοτιμίας, όλοι οι γαλαξίες κανονικά θα πρέπει να περιστρέφονται προς τυχαίες κατευθύνσεις.
Ωστόσο, η έρευνα SDSSS αποκάλυψε ότι οι σπειροειδείς γαλαξίες τείνουν να προτιμούν μία αριστερόχειρη ή αριστερόστροφη περιστροφή. Το φαινόμενο αυτό βρέθηκε να εκτείνεται για πάνω από 600 εκατομμύρια έτη φωτός, προς το βόρειο πόλο του Γαλαξία μας.
"Η υπέρβαση αυτή είναι μικρή, περίπου 7 τοις εκατό, αλλά η πιθανότητα ότι θα μπορούσε να συμβαίνει ένα κοσμικό γεγονός είναι ένα στο ένα εκατομμύριο," εξηγεί ο Longo, λέγοντας ότι το έργο αυτό προσφέρει και μια νεότερη εικόνα για το σχήμα του Big Bang.
"Τα αποτελέσματα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικό, επειδή φαίνεται πως αντιβαίνουν την σχεδόν καθολική αποδεκτή έννοια ότι σε αρκετά μεγάλη κλίμακα το σύμπαν είναι ισοτροπικό, χωρίς μια ιδιαίτερη κατεύθυνση”, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας.
Η εργασία αυτή έχει συνέπειες και για τη φύση του Σύμπαντος. Εάν ο Κόσμος πρέπει να θεωρείται συμμετρικός και ισότροπος, εν συνέχεια και το Big Bang πρέπει να αποδειχθεί ότι έχει συμβεί συμμετρικά.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το Σύμπαν γεννήθηκε περιστρεφόμενο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μια προτιμητέο άξονα. Οι κινήσεις αυτές θα έχουν μεταφερθεί στους πιο πρώιμους γαλαξίες, κάτι το οποίο εξηγεί γιατί παρουσιάζουν τώρα αυτήν την προτίμηση στην φορά περιστροφής.
Οι ειδικοί διεξάγουν τώρα μια μεγάλης κλίμακας έρευνα του νότιου ουρανού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι γαλαξίες κι εκεί προτιμούν μια αριστερόστροφη περιστροφή.
Πηγή: SoftPedia
(από physics4u)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails