Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Δεν διάβασαν το Μνημόνιο, ήξεις αφήξεις για το Μεσοπρόθεσμο

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μέχρι τώρα δεν ήξεραν τι ψήφιζαν. Τώρα δεν ξέρουν για… τι ψηφίζουν. Για να αποφευχθεί η χρεοκοπία ή για να… οργανωθεί καλύτερα;
Μέσα σ’ ένα κλίμα γενικευμένης τρομοκρατίας, με επεισόδια που κατέστρεψαν το κέντρο της Αθήνας, που για άλλη μια φορά θυμίζει σήμερα βομβαρδισμένη πόλη, με αντεγκλήσεις και εσωκομματικά χτυπήματα στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Ολομέλεια, με τις...
δηλώσεις Πάγκαλου περί τανκς να επιτυγχάνουν τον αποπροσανατολιστικό σκοπό τους – μια παγίδα μέσα στην οποία ξανάπεσαν μια χαρά όλοι – και με τους δανειστές μας να φάσκουν και να αντιφάσκουν περί του περίφημου «Σχεδίου Β», η πολιτική σκέψη και πρόβλεψη έχει πλήρως παραχωρήσει τη θέση της στο θυμικό και στον φόβο.
Η Βουλή παραμένει για δεύτερη μέρα ζωσμένη από τους «Αγανακτισμένους» που επέστρεψαν μετά τα φοβερά επεισόδια με κουκουλοφόρους – που όλως τυχαίως κάνουν την εμφάνισή τους όποτε υπάρχουν μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, γεγονός που κατήγγειλαν τα κόμματα της Αριστεράς.
Η γενική απεργία συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, καθώς έχει παραλύσει τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας.
Η Ελλάδα παραμένει πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που συνδέουν τις εξελίξεις στη χώρα μας με την επιβίωση της ευρωζώνης.
Και οι Ευρωπαίοι, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες δήλωναν πως είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο – και επομένως και για την απόρριψη από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου – επανήλθαν στην άκαμπτη στάση τους, επιμένοντας πως το Μεσοπρόθεσμο είναι μονόδρομος (Όλι Ρεν) και πως δεν υπάρχει Σχέδιο Β (Μπαρόζο).
Υποστηρίζουν δηλαδή πως το μοναδικό Σχέδιο Β που έχουμε μπροστά μας είναι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία – σε αντίθεση με όσα είπε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Σόιμπλε, σύμφωνα με τα οποία η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη και για την περίπτωση που το ελληνικό κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.
Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ’ς, το Σχέδιο Β είναι έτοιμο, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα και να μην μεταδοθεί η κρίση στην υπόλοιπη Ευρώπη – κυρίως στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία – με τρομερές συνέπειες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Άλλωστε, ο Επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια ήταν ξεκάθαρος: Η ελληνική κρίση απειλεί να αποσταθεροποιήσει την οικονομία της ευρωζώνης και τη σωστή λειτουργία της νομισματικής ένωσης.
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, υπάρχει η υπόνοια πως οι ιδιώτες πιστωτές με τους οποίους συζητούν η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση, δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά στο ελληνικό χρέος.
Διαφορετικά, τι νόημα είχε η σπουδή με την οποία ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν διευκρίνισε πως δεν διεξάγονται επίσημες διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, απλώς βρίσκονται σε εξέλιξη «ξεχωριστές επαφές».
Αλλά και ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε. Όπως είπε, χρειάζεται πολλή δουλειά για να καταλήξουν κάπου οι συζητήσεις, προσθέτοντας πως «πρέπει να μπουν στη βάρκα όλοι οι επενδυτές» - κι’ αυτό σημαίνει πως κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά έχει συμβεί, παρά τις γαλλογερμανικές εργώδεις προσπάθειες.
Σ’ αυτό το κλίμα, όπου κανείς δεν είναι σίγουρος για τίποτε, όπου όλα αναιρούνται, όπου πολλά ακούγονται αλλά το τοπίο παραμένει θολό, ο καθένας πια λέει το μακρύ του και το κοντό του.
Για παράδειγμα, ο Μίμης Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμού, παρομοιάζοντάς το με «κακογραμμένο μυθιστόρημα» που ίσως διορθωθεί στην πορεία από πλευράς σεναρίου, διαφορετικά θα πρέπει να επιλέξει κανείς ένα θρίλερ αιφνίδιου θανάτου.
Μ’ αυτήν την λογική, το Πολιτικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Απόφαση που συνοδεύτηκε από την διφορούμενη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, «η Δημοκρατική Συμμαχία αντιλαμβανόμενη τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να μην αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»…
Με λίγα λόγια, ουδείς είναι σε θέση να μας πει με βεβαιότητα αν και πότε θα χρεοκοπήσει η χώρα και κάτω από ποιες προϋποθέσεις.
Κι’ αυτό σημαίνει πως επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι ψηφίζοντας το Μεσοπρόθεσμο το μόνο που αποφεύγεται είναι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Η ελεγχόμενη αποτελεί βεβαιότητα και θα έλθει το 2013…
(από elzoni)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails