Πριν από τρεις εβδομάδες η επιστημονική κοινότητα αναστατώθηκε όταν ένα εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε στο Διαδίκτυο ανέφερε ότι το ευκταίο είχε συμβεί _ ότι δηλαδή οι ερευνητές που εργάζονται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη είχαν δει ένα πρώτο δείγμα του...
μποζονίου Χιγκς.
μποζονίου Χιγκς.
Η εμφάνιση του «σωματιδίου του Θεού» δεν θα αποτελούσε απλώς...
επιβεβαίωση για το καθιερωμένο μοντέλο της σωματιδιακής Φυσικής αλλά και για το φιλόδοξο έργο του ίδιου του επιταχυντή, εφόσον ο εντοπισμός του υπήρξε ένας από τους βασικούς σκοπούς της κατασκευής του.
Τελικά η αναστάτωση ήταν άνευ αντικειμένου. Η διασταύρωση των στοιχείων του πειράματος «Ατλας» _ στο πλαίσιο του οποίου οι φήμες ήθελαν να έχει «συλληφθεί» το μποζόνιο Χιγκς _ δεν έδωσε κανένα δείγμα του περιζήτητου σωματιδίου. Η ανακοίνωση έγινε από ανώτατους αξιωματούχους του CERN σε συνομιλίες που έλαβαν χώρα σήμερα στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου.
Το πείραμα «Ατλας» αποτελεί ένα από τα δυο «πολυπειράματα» που διεξάγονται στον LHC για τον εντοπισμό του μποζονίου Χιγκς και περισσότεροι από 3.000 ερευνητές εργάζονται σε αυτό. Η Φαμπιόλα Τζανότι, εκπρόσωπος και συντονίστρια του «Ατλας», ήταν μια εκ των αξιωματούχων που έκαναν την ανακοίνωση με την οποία δίνεται τέλος στις φημολογίες που είχαν «φουντώσει» το τελευταίο διάστημα.
Μη βιάζεστε
«Για τον λόγο αυτό δεν θέλουμε να κάνουμε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων προτού είμαστε βέβαιοι ότι ισχύουν πραγματικά» δήλωσε η καθηγήτρια μιλώντας στο BBC. Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του CERN, Ρολφ-Ντίτερ Χόιερ παραδέχθηκε ότι η διοίκηση του οργανισμού δεν «χάρηκε ιδιαίτερα» με τη διαρροή.
«Αυτό» τόνισε «θα πρέπει να αποτελέσει ένα μάθημα για τους δημοσιογράφους ώστε να μην μεταδίδουν αποτελέσματα που βλέπουν ενδεχομένως στα μπλογκ. Αν ανακαλύψουμε κάτι και είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό, θα το ανακοινώσουμε επίσημα. Οποιαδήποτε άλλη είδηση είναι αναπόδεικτη».
Το μποζόνιο Χιγκς έχει καθοριστική σημασία για τη θεωρία της Φυσικής. Αποτελεί θεμέλιο λίθο του Καθιερωμένου Μοντέλου και εξηγεί τη μάζα όλων των άλλων σωματιδίων. Παρ’ ότι στη θεωρία η ύπαρξή του _ αν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό _ είναι σχεδόν αυτονόητη, στην πραγματικότητα κανείς δεν το έχει «δει» ως σήμερα.
Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του CERN, «αν το μποζόνιο Χιγκς υπάρχει, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2012 θα το έχουμε εντοπίσει. Αλλά αν τελικά δεν εντοπιστεί το συγκεκριμένο σωματίδιο αυτό δεν θα είναι μια αποτυχία, το αντίθετο θα έλεγα. Αν δεν εντοπιστεί μέχρι τότε αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει και έτσι θα πρέπει να αναζητήσουμε κάτι άλλο που να εξηγεί την ύπαρξη της μάζας στην ύλη»
Λ. Φαφουτη
(από tovima, hassapis-peter)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου