Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Η Πολιτεία «περιθωριοποιεί» τις πολύτεκνες οικογένειες.

Αντιμέτωπες με νέες περικοπές στο ήδη περιορισμένο εισόδημα τους, θα βρεθούν οι πολύτεκνες οικογένειες. Ένα… σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, μία ευπαθής κοινωνική ομάδα, βρίσκεται για μία ακόμα φορά στο στόχαστρο μιας ανάλγητης φορολογικής πολιτικής. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εισάγει εισοδηματικά κριτήρια στις διαδικασίες χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων.
Οι πολύτεκνες οικογένειες, που συνεισφέρουν στη χώρα ένα σπουδαίο συντελεστή εθνικής ανάπτυξης που είναι τα παιδιά, καλούνται να σηκώσουν βάρη πολύ μεγαλύτερα από όσα τους...
αναλογούν. Ενώ το Σύνταγμα αναφέρει ρητά ότι: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους», οι πολύτεκνοι, εδώ και χρόνια, φορολογούνται βαρύτατα, αφού το κατά κεφαλή φορολογητέο τους εισόδημα είναι πολλές φορές κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Οι πολύτεκνοι για μία ακόμη φορά αντιμετωπίζονται από την πολιτεία με τα ίδια κριτήρια με τους άγαμους, ακόμα και αν οι ανάγκες τους είναι πολύ μεγαλύτερες. Η επιβάρυνση μέχρι και σήμερα, αν αναλογιστούμε το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί, είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τις πολύτεκνες οικογένειες. Πώς ζητάμε από μία πολύτεκνη οικογένεια να επιβιώσει, ενώ δεν της δίνουμε καν όσα της έχουμε υποσχεθεί και δικαιωματικά της ανήκουν για όσα προσφέρει στην κοινωνία; Πώς ζητάμε από αυτούς τους ανθρώπους να μεγαλώσουν τις οικογένειες μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας και ενώ καλούνται καθημερινά να αντιμετώπισουν συνεχείς αυξήσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες και μειώσεις στο εισόδημα τους;
Η πολιτεία στέκεται αδιάφορη απέναντι στις πολύτεκνες οικογένειες, αθετώντας για μία ακόμη φορά τις υποσχέσεις της για παροχές, επιδόματα και στήριξη σε συλλογικό επίπεδο. Αντί αυτών οι πολύτεκνοι, με τα εξαγγελθέντα μέτρα, οδηγούνται στη φτώχια και την εξαθλίωση…
Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2009, στην Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που ανήκει στην 3η ηλικία αυξάνεται ραγδαία ενώ αντίστοιχα μειώνονται ο ρυθμός της γονιμότητας, με συνέπεια η χώρας μας να κατατάσσεται ανάμεσα σε αυτές με τα χαμηλότερα δημογραφικά ποσοστά στην Ευρώπη.
Ήρθε η ώρα, η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τον ξεχωριστό ρόλο ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της ελληνικής κοινωνίας που κατέχουν οι πολύτεκνες οικογένειες και να θεσπίσει μέτρα προστασίας και όχι εξόντωσης τους… Οι πολύτεκνοι θα πρέπει να εξαιρεθούν από το πλαφόν εισοδηματικών κριτηρίων στα επιδόματα που τους αναλογούν καθώς, είναι οι μόνοι που μπορούν να συντελέσουν στην ανάταση της οικονομίας και στην πραγματική ανάπτυξη της χώρας.
Όλοι θυμόμαστε τη ρητή δέσμευση στη Βουλή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ότι η κυβέρνηση δεν θα θέσει όρια εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος στην πολύτεκνη μητέρα και στη μητέρα με τρίτο τέκνο. Παρόλα αυτά, μετά από σχετική περικοπή του επιδόματος, η πολύτεκνη μητέρα που έχει ένα παιδί ηλικίας κάτω των 23 ετών λαμβάνει πλέον ως επίδομα μόνο το ποσό των 44 ευρώ το μήνα. Την ίδια ώρα, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, προαναγγέλει την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα επιδόματα για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Με αυτό τον τρόπο η Πολιτεία, αγνοεί επιδεικτικά το χαρακτήρα «κινήτρου» που έχει το πολυτεκνικό επίδομα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.
Μετά την έμμεση φορολόγηση, την αύξηση του Φ.Π.Α. και την κατάργηση της δυνατότητας διορισμού πολύτεκνων γονέων εκπαιδευτικών εκτός ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να ολοκληρώσει τη στοχευμένη της επίθεση απέναντι σε αυτήν την τόσο εύθραστη και ευάλωτη κοινωνική ομάδα.
Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η πολύτεκνη οικογένεια διεκδικούμε:
τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου επιπέδου των πολύτεκνων οικογενειών
την υιοθέτηση πολιτικών που προστατεύουν την πολύτεκνη μητέρα και γυναίκα στο χώρο εργασίας της (ελαστικότητα ωραρίου, δυνατότητα λήψης αδειών πέραν των προβλεπόμενων, διασφάλιση θέσης εργασίας και μισθολογικών αποδοχών)
ενίσχυση και ενθάρρυνση της αυτοαπασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης και εμπειρίας
υιοθέτηση πολιτικών ισότητας στην παρεχόμενη εργασία και στις αμοιβές που προβλέπονται για τις πολύτεκνες μητέρες
διασφάλιση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και κάλυψη των απαιτούμενων χρόνων αυτοασφάλισης από την πολιτεία για την πολύτεκνη μητέρα, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο
αναγνώριση του διττού ρόλου των πολύτεκνων γυναικών ως εργαζόμενες και μητέρες με αντίστοιχες οικονομικές και φορολογικές ελαφρύνσεις
εφαρμογή ενεργής κοινωνικής πολιτικής (διασφάλιση επιδομάτων και ενίσχυση τους, έκπτώσεις δαπανών πολύτεκνων οικογενειών από τη φορολογία)
επέκταση των δυνατοτήτων φύλαξης των παιδιών κατά την απουσία των γονέων τους (αύξηση του αριθμού των ολοήμερων σχολείων, του αριθμού των βρεφονηπιακών σταθμών και παράλληλη επιδότηση των δαπανών φύλαξης των παιδιών)
χορήγηση καθολικών επιδομάτων για κάθε παιδί μέχρι και την ενηλικίωση του.
κατάργηση των διακρίσεων στη νομοθεσία για την προστασία της μητρότητας και τη γονική άδεια στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
ουσιαστική εφαρμογή της γονικής άδειας στον ιδιωτικό τομέα, με αναπλήρωση των αμοιβών και με αμοιβή και των δύο γονέων, διαμέσου παροχών του ΟΑΕΔ, εφόσον και οι δυο γονείς επιθυμούν να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων αδειών.

  • Πρόγραμμα επιδοτούμενο από ΟΑΕΔ για πρόσληψη πολύτεκνου γονέα και ιδιαίτερα γυναικών (ποιος θα προσλάβει πολύτεκνο-η με τα επιδόματα που δικαιούται , όταν μπορεί να προσλάβει 2 νέα άτομα με το ίδιο κόστος. Κοινωνική πολιτική δεν κάνει ο ιδιώτης επιχειρηματίας)
  • Πρόγραμμα νέων επιχειρήσεων για πολυτέκνους και ιδιαίτερα πολυτέκνων γυναικών(όπως το πρόγραμμα του ΕΟΜΕΧ , αλλά ποιο προσεγμένο)
  • Για μετατάξεις πολυτέκνων γονέων να προστεθεί στο εδάφιο του άρθρο 71 του Ν.3528/07 (Υπαλληλικός Κώδικας) που έχει ως εξής «πολύτεκνοι κατά την έννοια του νόμου υπάλληλοι μπορούν να μεταταχθούν, μετά από αίτησή τους, κατά προτεραιότητα , σύμφωνα με τα τυπικά προσόντα που ίσχυαν κατά τον διορισμό τους, ανεξάρτητα του χρόνου πρόσληψης και μετά την συμπλήρωση δύο (2) ετών από το διορισμό τους και σε θέσεις του ίδιου κλάδου της ίδιας κατηγορίας άλλου Υπουργείου ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου» Η τοποθέτησή τους να γίνεται στον τόπο των συμφερόντων τους.
Ήρθε η ώρα η πολιτεία να σταθεί έμπρακτα και συνειδητά απέναντι στις πολύτεκνες οικογένειες και να αναγνωρίσει το ρόλο και την προσφορά τους, αντί να στέκεται σε προεκλογικές υποσχέσεις. Ήρθε η ώρα το ελληνικό κράτος να αποδώσει στην πολύτεκνη μητέρα το αυτονόητο, την ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς της και τη θέσπιση δικλείδων ασφαλείας για την ίδια και την οικογένεια της. Δεν έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για πολύτεκνες οικογένειες, αν οι πολιτικές που υιοθετούμε τιμωρούν την επιλογή δημιουργίας μιας πολύτεκνης οικογένειας. Έχουμε την υποχρέωση να ακολουθήσουμε παρόμοιες πολιτικές ευρωπαϊκών κρατών που ενισχύουν το θεσμό των πολύτεκνων οικογενειών, σέβονται τις ανάγκες τους και διασφαλίζουν τα δικαιώματα τους.
Ιφιγένεια Κυριάκου
Πρόεδρος Πολυτέκνων Ν. Χαλκιδικής
Δημοτική Σύμβουλος Πολυγύρου
(από hellenicspace)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails