Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ανέβαλε το πυρηνικό της πρόγραμμα η Κίνα

Την αναβολή του πυρηνικού της προγράμμάτος της αποφάσισε η Κίνα ώστε να ελέγξει την ασφάλεια των αντιδραστήρων της, αυξάνοντας έτσι  τις αμφιβολίες για την εκπλήρωση των στόχων της χώρας  έως το 2050, να έχει μειώσει τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων.  Η Κίνα, όπως και άλλες χώρες παγκοσμίως, ανέλαβαν να ελέγξουν και να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις τους ή τα σχέδια κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων μετά την...
καταστροφή στην Ιαπωνία. Τα προβλήματα στον σταθμό της Fukushima οδήγησαν την τιμή του άνθρακα σε ιστορικά ύψη.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο της Κίνας δήλωσε ότι: "Η ασφάλεια αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στην κατασκευή Πυρηνικών Αντιδραστήρων. Πριν την έγκριση των αναθεωρημένων μέτρων ασφαλείας η λειτουργία όλων των νέων αντιδραστήρων θα αναβληθεί."  
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προέβλεψε ότι τα ποσοστά χρήσης Πυρηνικής Ενέργειας θα αυξηθούν από 6% σε 11% μέχρι το 2035, ωστόσο η αβεβαιότητα για την ασφάλεια των αντιδραστήρων έχει προκαλέσει ανησυχίες για το αν η Κίνα θα μπορέσει να μειώσει τις εκπομπές αερίων έως το 2035.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η απόφαση της Γερμανίας να θέσει εκτός λειτουργίας τους 7 από τους πιο παλιούς της αντιδραστήρες έστειλε την τιμή του άνθρακα στα ύψη (24,50 δολάρια/τόνος).
Η Κίνα διαθέτει 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία, ενώ 27 βρίσκονται υπό κατασκευή.
Την περασμένη εβδομάδα η Κίνα αποκάλυψε τα σχέδιά της να επενδύσει 777 δις δολάρια σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας μέσα στην επόμενη δεκαετία, με στόχο την παραγωγή 290GW, δηλαδή το 17% της ενεργειακής της κάλυψης.
Τα σχέδια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών ενέργειας είναι στενά συνδεδεμένα με την μείωση χρήσης του κάρβουνου και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα καταστρέψει τα περιβαλλοντολογικά της σχέδια.
Υπάρχει ήδη μια διάχυτη ανησυχία στην κοινή γνώμη της χώρας για το περιορισμένο πυρηνικό πρόγραμμα.
Ορισμένοι αντιδραστήρες στην Κίνα κατασκευάζονται κοντά σε  ανασφαλείς σεισμικά  ακτογραμμές, όπως αυτός στην περιοχή Ντάλιαν. Μάλιστα, το 1976 ένας καταστροφικός σεισμός χτύπησε στην περιοχή προκαλώντας τον θάνατο 250.000 ανθρώπων. Εάν το έδαφος στην περιοχή δεν είναι σταθερό τότε ένας παρόμοιος σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό δυστύχημα και στην Κίνα.
(από Επίpoliticanea)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails