Συζητήθηκε την Δευτέρα 21 Μαρτίου στην Βουλή των Ελλήνων, η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Αιτ/νιας κα Σοφία Γιαννακά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την επέκταση του καθεστώτος ΠΟΠ «Ελιά Καλαμών» στην παραγωγή ελιάς του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Στην ερώτηση της Βουλευτού απάντησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Κουτσούκος, ο οποίος επισήμανε ότι κατανοεί πλήρως το ενδιαφέρον της κα Γιαννακά διότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, είναι ένας ιδιαίτερα παραγωγικός Νομός, ο οποίος κατέχει ένα σημαντικό κομμάτι στην...παραγωγή της ελιάς ποικιλίας Καλαμών. Τόνισε δε, ότι παρόλο που το προϊόν αυτό έχει κατοχυρωθεί στην περιοχή της Μεσσηνίας βάση Ευρωπαϊκών Κανονισμών ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, η αλήθεια είναι ότι ελιά ποικιλίας Καλαμών καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και εκτός Μεσσηνίας. Αυτό όμως που επισήμανε και έχει ιδιαίτερη αξία, είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να αποφασίσει να επεκτείνει την γεωγραφική ζώνη, διότι σύμφωνα με τον Κανονισμό το φάκελο μπορεί να τον συμπληρώσει ή να τον τροποποιήσει, τεκμηριωμένα πάντα, αυτός που τον έχει υποβάλει αρχικά. Και αυτός που τον έχει υποβάλει είναι η ΕΑΣ Μεσσηνίας. Όπως επίσης επισήμανε ότι οι ΕΑΣ του Νομού Αιτωλοακαρνανίας δεν έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα, αλλά έχουν καταθέσει αίτημα για να αναγνωριστεί ως ΠΟΠ Αιτωλοακαρνανίας η ποικιλία της Κονσεβολιάς, που επίσης παράγεται στο Νομό.
Η κα Γιαννακά αφού πήρε τον λόγο, υποστήριξε ότι μπορούμε σαν χώρα να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας ως προς την Προστασία Ονομασίας Προέλευσης αγροτικών προϊόντων, βάζοντας κάποια επιπλέον οικονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι μία προσέγγιση, όπως τόνισε η κα Γιαννακά, η οποία θα μπορούσε να δώσει μία προοπτική στον περιορισμό της μείωσης του αγροτικού εισοδήματος μετά την κατάργηση της καλλιέργειας του καπνού στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι το υπάρχον καθεστώς είναι μία από τις περιπτώσεις που δεν βοηθάνε την ελληνική οικονομία, όταν συγκεκριμένα ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και δασοκομία) φθίνει συνεχώς και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Η διατήρηση των δύο ταχυτήτων για το ίδιο προϊόν, συμπλήρωσε η κα Γιαννακά, αποτελεί αναπτυξιακό και οικονομικό παράδοξο, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πριν οδηγήσει σε απώλεια του μεριδίου αυτού του ελληνικού παραδοσιακού προϊόντος στις διεθνείς αγορές από τους ανταγωνιστές μας με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που συνεπάγεται για τους παραγωγούς και την εθνική οικονομία. Κατά συνέπεια, υποστήριξε η Βουλευτής, ότι το Υπουργείο μπορεί και πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΕΑΣ και να επαναπροσεγγίσει το καθεστώς, τεκμηριώνοντας την αναγνώριση ΠΟΠ «Ελιές Καλαμών» ως πανελλαδικό προϊόν.
Η κ. Γιαννακά δήλωσε ωστόσο ότι θα επανέλθει στο θέμα της ονομασίας προέλευσης και θα αγωνιστεί ώστε η ελιά Καλαμών ως ονομασία προέλευσης να αποδοθεί ως πανελλαδικό προϊόν, όπως ισχύει και για τη ελληνική φέτα.
Πολιτικό Γραφείο
Σοφίας Γιαννακά
Τηλ. 210-3709201-3
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου