Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Οινιάδες....από την αρχή

Η ομάδα μας Συμμαχούμε με τη φύση είναι μια άτυπη ομάδα τεσσάρων νέων ανθρώπων που δραστηριοποιείται σε τοπικό επίπεδο στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Με την παρούσα δραστηριότητα που ονομάστηκε Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πράσινο χωριό.
Οι αρχαίες Οινιάδες βρίσκονται δυτικά της Κατοχής σε ένα ύψωμα γεμάτο αιωνόβιες βελανιδιές ,ιδιαίτερης σημασίας. Την εντυπωσιακή αυτή πόλη, περικύκλωναν τα ακόμα πιο εντυπωσιακά τείχη τα...οποία διατηρούνται ακόμα και σήμερα σε μεγάλο ύψος. Αξιοσημείωτος είναι ο «κόκκινος πύργος» που στέκει μεγαλοπρεπείς παρά το πέρασμα τόσων χρόνων. Η λοξή πύλη βρίσκεται πλησίον του και θεωρείται μια από της σπουδαιότερες καινοτομίες των Ακαρνάνων τεχνιτών , από εκεί ξεκινάει και δρόμος που οδηγούσε στη καρδία της πόλης όπου βρισκόταν το περίφημο θέατρο και η πληθώρα των δημοσίων κτιρίων,
έχουμε ως κύριο σκοπό τη γνωστοποίηση, την ευαισθητοποίηση και την ανάδειξη του χωριού Οινιάδες της Αιτωλοακαρνανίας. Στην αρχαία Ακαρνανία οι αρχαίες Οινιάδες ήταν η αμέσως σημαντικότερη πόλη μετά το Στράτο και βρισκόταν κοντά στις τότε εκβολές του ποταμού Αχελώου , οι οποίες σήμερα βρίσκονται περίπου δέκα χιλιόμετρα πιο μακριά λόγο των προσχώσεων του ποταμού που συνέβησαν με τη πάροδο του χρόνου . Η περιοχή όπου ήταν κτισμένη αποκαλούνταν Τρίκαρδο , αφού ουσιαστικά ήταν μια σειρά από λόφους . Ακόμα με  βάση τη λαογραφία της περιοχής στο κάστρο της περιοχής κατοικούσε ο βασιλιάς Τρίκαρδος , του οπίου ο γιος , ο πανέμορφος Ανήλιαγος, δεν έπρεπε να τον δει ο ήλιος . Όταν έγινε βασιλείας ο Ανήλιαγος αγάπησε την Κυρά-Ρήνη, οποία ζούσε στο πύργο της στο Πλευρώνα και κάθε βράδυ την επισκεπτόταν ,αφού τότε δεν τον έβλεπε το φώς του ήλιου . Ο Ανήλιαγος δεν έλεγε ποτέ στη Κυρά-Ρήνη γιατί φεύγει πάντα πριν ξημερώσει και έτσι αυτή πίστεψε ότι μπορεί να υπάρχει κάποια άλλη γυναίκα και κατέστρωσε σχέδιο για να τον εξαπατήσει . Για να το πετύχει αυτό έσφαξε όλα τα κοκόρια που υπήρχαν στο πύργο για να μην αντιληφθεί ο Ανήλιαγος ότι ξημερώνει . Έτσι δεν ξύπνησε πριν εμφανιστεί ο ήλιος και ο ήλιος τον είδε στο ποτάμι όπου και έσβησε…
Στη περιοχή υπάρχουν και πολύ μεγάλα πηγάδια , τα οποία πιθανολογείται ότι επικοινωνούν με τη θάλασσα .Τα πηγάδια αυτά ονομάζονται λάμιες .  Τήν Λάμια, κατά τόν Σάμιο ιστοριογράφο Δούριν (3ος αι. π.Χ.), ερωτεύθηκε παράφορα  γιά την θεσπέσια ομορφία της ο Δίας καί αυτό προκάλεσε τήν ζήλια τής Ήρας, η οποία τήν καταδίκασε νά γεννά νεκρά παιδία . Αυτό έκανε τήν μορφή της τερατώδη καί τήν συμπεριφορά της εκδικητική απέναντι στις γυναίκες, γι αυτό καί τό όνομά της έμεινε ως εκφοβισμό για τα παιδιά που δεν ήταν φρόνιμα . Κατά τόν Διόδωρο τόν Σικελιώτη γεννήθηκε βασίλισσα στήν Λιβύη. Επειδή τά παιδιά πού γεννούσε δεν επιβίωναν,

 έδωσε εντολή νά αρπάζονται τά βρέφη απ' τίς  μητέρες τους καί νά τα σκοτώνουν . Στήν ιστορία οι Οινιάδες εμφανίζονται κατά τόν 5ο αι. π.Χ. και τα ίχνη τους σβήνουν κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Θουκυδίδης αναφέρεται αρκετά συχνά στούς Οινιάδες, οι οποίοι ήταν οι μόνοι από τούς Ακαρνάνες που συντάχθηκαν στο πλευρό των Λακεδαιμονίων κατά τόν Πελοποννησιακό πόλεμο ως αιώνιοι εχθροί τών Αθηναίων. Οι τελευταίοι πολλές φορές εξεστράτευσαν κατά τών Οινιάδων πότε μέ τόν Περικλή και πότε μέ τόν Φορμίωνα, αλλά δεν κατάφεραν νά κυριεύσουν τήν πόλη. Έξάλλου κατά τόν χειμώνα ο Αχελώος έκανε τήν πόλη απόρθητη μέ τά έλη πού δημιουργούσε . Στό τέλος όμως καί οι Οινιάδες αναγκάστηκαν νά ενταχθούν στήν Αθηναϊκή Συμμαχία. Η ιστορική σημασία τής πόλης αποδεικνύεται κι απ' τό γεγονός ότι είχε θέατρο σέ θέση ιδιαίτερα προνομιούχα , μέσα σε βελανιδιές, καί μέ θαυμάσια θέα πρός τόν κάμπο καί τίς ακτές τού Ιονίου πελάγους. Ακόμα και σήμερα το θέατρο της πόλης διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, ιδιαίτερα από τη μία πλευρά του. Το καλοκαίρι τού 1986 , μετά από χιλιετίες ξαναλειτούργησε μέ τό έργο " Αχαρνής " τού Αριστοφάνους. Από τότε και μετά κάθε καλοκαίρι, η κοινότητα Κατοχής οργανώνει φεστιβάλ στον χώρο του θεάτρου, όπου παρουσιάζονται σπουδαίες παραστάσεις σημαντικών θιάσων από όλη την Ελλάδα,  πραγματοποιούνται διεθνή συνέδρια - συμπόσια καί εκδρομές διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Σημαντικός στόχος τών κατοίκων είναι νά γίνει τό θέατρο αυτό η " Επίδαυρο τής δυτικής Ελλάδος " αποκτώντας διεθνή αναγνωρισημότητα . Αυτό θα βοηθήσει και στήν γενικότερη ανάπτυξη τού πολιτιστικού επιπέδου τών κατοίκων ολόκληρης της περιοχής.
  Κατά το πιο πιθανό σενάριο το όνομα Οινιάδες προέρχεται απ' τήν λέξη "οίνη" πού σημαίνει άμπελος αφού η περιοχή ήταν γεμάτη από από άγρια αμπέλια αλλά καί τά ήμερα αμπέλια εκαλλιεργούντο σέ μεγάλη έκταση. Άλλωστε τό κρασί τής Κατοχής ήταν και παραμένει φημισμένο.
Όπως καταλαβαίνουμε οι Οινιάδες εκτός από οικολογικό ενδιαφέρον έχουν εξαιρετικά έντονο πολιτισμικό υπόβαθρο το οποίο μπορεί και πρέπει να αναδειχτεί και να αξιοποιηθεί . Με την παρούσα δράση που θα διαρκέσει 4 μήνες θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις Οινιάδες γνωστές σε όλον τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας ενώ παράλληλα θα κατασκευάσουμε ένα παρατηρητήριο για την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής, το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά στα πλαίσια της δράσης. Με επόμενο άρθρο μας θα εξερευνήσουμε την οικολογική αξία των Οινιαδών….
Συμμαχούμε με τη φύση...Συμμάχησε μαζί μας…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails