Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την ομιλία του στη «Συζήτηση επί της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2010-2011», αφού καλωσόρισε τον Διοικητή κ. Ιωάννη Προβόπουλο, τόνισε την ανάγκη πραγματοποίησης πιο τακτικών συναντήσεων με σκοπό την ανταλλαγή χρήσιμων απόψεων μεταξύ Κοινοβουλίου και Τράπεζας Ελλάδος.
Εν συνεχεία προχώρησε στη διατύπωση σημαντικών ερωτημάτων. Πρώτιστα ο βουλευτής, ερώτησε τον παριστάμενο κ. Διοικητή εάν η Τράπεζα Ελλάδος έχει γνώση σχετικά με το ποιοι είναι οι Έλληνες πολίτες που απέσυραν τους τελευταίους μήνες, καταθέσεις τους ύψους 10 έως 30 δις € μεταφέροντάς τα, σε Τράπεζες του εξωτερικού και εάν τα...
χρήματα αυτά αποκτήθηκαν νομίμως.
χρήματα αυτά αποκτήθηκαν νομίμως.
Έπειτα με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα του έγκυρου γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel” όπου αναφέρεται ότι οι καταθέσεις Ελλήνων σε Τράπεζες της Ελβετίας ανέρχονται σε 600 δις €, ερώτησε εάν η Διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδος έχει ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία για ποιοι είναι οι εν λόγω καταθέτες και εάν τα χρήματα αυτά ή όσα τουλάχιστον έχουν «απομακρυνθεί» από τις Ελληνικές Τράπεζες αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο.
Εκτενή αναφορά έκανε και στο τραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα ζήτησε να μάθει εάν υπάρχει σχέδιο σε συνεργασία με την Κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένας κώδικας, ώστε η απόσταση μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και επιτοκίου χορηγήσεων, ιδιαίτερα στις καταναλωτικές πιστώσεις, να έχει ένα ανοικτό όριο. Διότι, τόνισε, παρατηρούμε να ξεκινάει πληθώρα πλειστηριασμών από πλευράς του τραπεζικού συστήματος, οδηγώντας οικογένειες σε πλήρη καταστροφή.
Επιπροσθέτως ζήτησε ενημέρωση για το ποια είναι η αμυντική θωράκιση που προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να μην βρεθούμε σε κρίση του τραπεζικού μας συστήματος και ποιο επίσης θα πρέπει να είναι το ποσοστό ανάπτυξης με βάση τη σημερινή ύφεση, ώστε η χώρα μας να βγει από την κρίση για να μη φθάσουμε μετά από 10 χρόνια να είμαστε στο επίπεδο του 2009.
Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι παρακολουθώντας κανείς τις Εκθέσεις της Τράπεζας Ελλάδος των τελευταίων χρόνων, διαπιστώνει ότι ουδέποτε έγινε αναφορά στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, σημειώνοντας ότι το 2009 για δαπάνη εννέα δις ευρώ ο φόρος που πλήρωσαν οι εν λόγω εταιρείες ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ. Επεσήμανε δε, ότι κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει για το «σήριαλ» που πραγματοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια με τη δημιουργία Α.Ε. που ασχολούνται μόνο με την αγορά ακινήτων δια μέσου δανείων από τις τράπεζες. Στην περίπτωση αυτή, οι τράπεζες χορηγούν δάνεια για αγορές ακινήτων με συνέπεια, ούτε επί της ουσίας να πληρώνεται φόρος από τις εταιρείες αυτές, αλλά κυρίως ούτε να υπάρχει έκτακτη εισφορά ακίνητων. Σε αντίθεση ο πολίτης που διαθέτει διαμέρισμα, καλείται είτε να πληρώσει φόρο για το μίσθωμα που εισπράττει, είτε έκτακτη εισφορά για το συγκεκριμένο ακίνητο.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο κατοχικό δάνειο. Συγκεκριμένα τόνισε πως ο ίδιος με άλλους βουλευτές έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια συλλογής στοιχείων με σκοπό να καταθέσουν στη Βουλή Ερώτηση για το θέμα του κατοχικού δανείου αλλά βρίσκουν «κλειστές» πόρτες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όσες φορές στο παρελθόν έγινε απόπειρα από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις, το επιχείρημα ήταν ότι δεν υπήρχε συμφωνία, συνθήκη ειρήνης, λόγω της διαίρεσης των δύο Γερμανιών. Ειδικότερα το 1995 ο Πρωθυπουργός της χώρας έθιξε το θέμα αυτό και ο Πρέσβης, κ. Μπουρλογιάννης, έκανε ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία. Ο βουλευτής ζήτησε να μάθει πως χειρίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα η Τράπεζα της Ελλάδος και εάν εξακολουθεί να εγγράφει το δάνειο αυτό, λέγοντας μάλιστα ότι η Τράπεζα του Ισραήλ είχε συστήσει Ινστιτούτο με σκοπό να βρει όλα τα επιχειρήματα να στηρίξει τις αποζημιώσεις που διεκδικούσε το Ισραήλ από τη Γερμανία. Τέλος ο βουλευτής ερώτησε τι γίνεται με την «περιπλάνηση» του ελληνικού χρυσού που βρέθηκε στο Κάιρο το 1941 και μετά σε άλλες πρωτεύουσες του εξωτερικού.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου