Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Σκάνδαλα... και στο βάθος όλοι αθώοι!!!

Ευθύνες σε πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens επιρρίπτουν τα μέλη της Εξεταστικής που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ. Αμιγώς «πράσινο» βλέπουν το σκάνδαλο οι βουλευτές που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, η οποία βάζει στο...κάδρο και τον ίδιο τον Κ. Σημίτη. Η επεξεργασία των πορισμάτων συνεχίζεται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν να τεθούν σε ψηφοφορία τα ονόματα που τελικά θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και η κυβερνητική αντιπολίτευση φέρεται να κάνουν λόγο για πολιτικές ευθύνες, αποφεύγοντας να μιλήσουν για ποινικές.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ, που κάνει λόγο για ανάγκη διερεύνησης και άλλων τυχόν ευθυνών, δηλαδή τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, επιρρίπτει ευθύνες: - Για τον ΟΤΕ στους Τάσο Μαντέλη, Χρ.Βερελή, Γ.Παπαντωνίου και Νικ.Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και Μιχ.Λιάπη και Γ.Αλογοσκούφη από τη τη Ν.Δ.
- Για τον ΟΣΕ στους Χρ. Βερελή και Μιχ. Λιάπη
- Για το C4I στους Γ. Παπαντωνίου και Γ.Βουλγαράκη, Βυρ.Πολύδωρα, Πρ.Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη από τη Ν.Δ.
- Για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, για τις προμήθειες στο υπουργείο Πολιτισμού στον Μιχάλη Λιάπη και για το σκέλος της «συγκάλυψης» στους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, εξαιτίας της απομάκρυνσης του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά και της υποβάθμισης της Αρχής για το "ξέπλυμα" χρήματος σε απλή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.
Από τη μεριά της, η Ν.Δ. φέρεται να καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τους πρώην υπουργούς της κυβέρνησής του Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Χρήστο Βερελή και Τάσο Μαντέλη, τον πρώην υφυπουργό Ευαγ. Μαλέσιο, αλλά και τους νυν υπουργούς Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή για τη φυγή του Φόλκερ Γιουνγκ στο εξωτερικό.
Το σκεπτικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι οι υπουργοί της Ν.Δ. κλήθηκαν να υλοποιήσουν συμβάσεις που είχαν υπογραφεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη Ρηγίλλης, οι βουλευτές του κόμματος που μετέχουν στην Εξεταστική εξετάζουν να ζητήσουν να παραπεμφθούν οι παραπάνω σε προκαταρκτική αν το ΠΑΣΟΚ επιμείνει στην παραπομπή των πρώην υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουν ότι τα στελέχη τους δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς, που κατηγορούν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου. Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής.

Τη Δευτέρα αναμένεται το πόρισμα
Χαρακτηριστικό του ογκώδους πορίσματος που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια ολοκληρωμένο την ερχόμενη Δευτέρα είναι η πολύ προσεκτική διατύπωση, αφού αποφεύγεται να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα που θα μπορούσαν να αποδοθούν στους υπό έρευνα πρώην υπουργούς, ενώ κι από την αρχική διατύπωση περί «συνέχισης της διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν ποινικές ευθύνες» με παρέμβαση του προέδρου της εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη αφαιρέθηκε ο επιθετικός προσδιορισμός «ποινικές» και έμεινε μόνον «περαιτέρω τυχόν ευθύνες».
Με την κατάθεση του πορίσματος, κλείνει ένας κύκλος ερευνών και ανακρίσεων ένδεκα μηνών, με την υιοθέτηση από τα δύο μεγάλα κόμματα των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης. Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής μετά από πρόταση 60 βουλευτών ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.
Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, στην οποία απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα, καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν.
(από enet)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails