Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Πάνω από 2 εκατ. υπολογιστές «ζόμπι» στέλνουν spam και υποκλέπτουν δεδομένα .

Οι υπολογιστές 2,2 εκατομμυρίων Αμερικανών αναμεταδίδουν spam και υποκλέπτουν ευαίσθητα δεδομένα εν αγνοία των χρηστών τους, προειδοποιεί έκθεση της Microsoft για τα λεγόμενα botnet, μια απειλή που ολοένα μεγαλώνει.
Τα botnet είναι μεγάλα δίκτυα αποτελούμενα από υπολογιστές μολυσμένους με......
κακόβουλο κώδικα, σχεδιασμένο να μετατρέπει τα PC σε υποχείρια των χάκερ.
Οι υπολογιστές «ζόμπι» που σχηματίζουν τα botnet χρησιμοποιούνται συνήθως για τη...
μαζική αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων, την υποκλοπή τραπεζικών και άλλων ευαίσθητων δεδομένων, ή ακόμα και για συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό «ζόμπι», δείχνει το τελευταίο Security Intelligence Report της Microsoft. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Βραζιλία με 550.000 μολυσμένα PC, ενώ η Νότιος Κορέα είναι η χώρα με την υψηλότερη συχνότητα μολύνσεων, η οποία φτάνει το 14,6 τοις χιλίοις.
«Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για τον κίνδυνο των botnet» επισήμανε στο BBC ο Κλιφ Έβανς, επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας στη Microsoft Βρετανίας.
Η αρχή γίνεται όταν ο χρήστης ανοίγει ένα παραπλανητικό αρχείο ή σύνδεσμο που περιέχει κάποιον ιό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν απλώς επισκεφτεί μια μολυσμένη ιστοσελίδα.
Από τη στιγμή που θα μολύνει το σύστημα, ο ιός μπορεί να λαμβάνει οδηγίες από τους χάκερ για μια ποικιλία παράνομων δραστηριοτήτων. Ο χρήστης συνήθως δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ο υπολογιστής του ανήκει πλέον στον «υπόκοσμο» του Διαδικτύου.
Η κατάσταση φαίνεται ότι επιδεινώνεται: Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2010, η Microsoft «απολύμανε» συνολικά 6,5 εκατομμύρια μολυσμένα PC, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην έκθεση προέρχονται από τα 600 εκατομμύρια PC που κατεβάζουν αυτόματα ενημερώσεις της Microsoft ή τρέχουν τα προγράμματα προστασίας της, το Essentials και το Defender.
Η εταιρεία συνιστά στους χρήστες να ενημερώνουν τακτικά το σύστημά τους, να μην ανοίγουν ύποπτα email και να χρησιμοποιούν εφαρμογές anti-virus και firewall.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails