Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου η πέμπτη ετήσια διάλεξη του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ) με κεντρικό ομιλητή τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και Διευθυντή του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το...Περιβάλλον, κ. Achim Steiner, και θέμα «Προς μία Πράσινη Οικονομία: Ευκαιρίες για την Ευρύτερη Περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σ. Κουβέλης, ο οποίος αφού συνεχάρη το ΔΙΚΕΜΕΠ για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, υπογράμμισε τη δυναμική παρουσία της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). «Μόλις πριν από λίγο καταφέραμε να έχουμε μια συμφωνία που θα υιοθετηθεί επίσημα την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όπου οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Μαύρης Θάλασσας θα συνεδριάσουμε και θα βγάλουμε κοινή διακήρυξη για την κατεύθυνση αυτών των χωρών, προς ένα καινούργιο μοντέλο ανάπτυξης - φιλικό στο περιβάλλον, που να αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, και να θέτει καινούργιες βάσεις για την Πράσινη Ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο Υφυπουργός αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην προτεραιότητα της ελληνικής πρωτοβουλίας «Black Sea turns Green».
Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου, κα Ζ. Δημαδάμα, η οποία αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την ανταπόκριση τους στην πρόσκληση του ΔΙΚΕΜΕΠ, αναφέρθηκε στους νέους στόχους και τη νέα στρατηγική του Κέντρου, η οποία όπως είπε συμβαδίζει με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ελληνική Προεδρία του ΟΣΕΠ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Το μέλλον της Μαύρης Θάλασσας θα πρέπει να αναζητηθεί σε ένα ανανεωμένο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας που θα αξιοποιήσει ευκαιρίες και θα προωθήσει καινοτόμες πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, με βασικό στόχο την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Steiner επισήμανε την επιτακτική ανάγκη για την υιοθέτηση μιας «πράσινης οικονομίας», ακόμα και από τις χώρες που πλήττονται από την παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «το σημερινό οικονομικό μοντέλο αντιμετωπίζει τη φύση και το περιβάλλον εν γένει, ως έναν ανεξάντλητο πόρο.».
Σε ό,τι αφορά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και Διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον τόνισε ότι ««η πράσινη οικονομία δεν αποτελεί προτεραιότητα μόνον εξαιτίας των περιβαλλοντικών συνθηκών, αλλά είναι και μοναδική ευκαιρία για τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, να επιτύχουν την περιφερειακή προσέγγιση που θα δώσει νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια». Αναφερόμενος δε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε να προωθήσει η Ελληνική Προεδρία με θέμα «η Μαύρη Θάλασσα γίνεται πράσινη» ο κ. Steiner δήλωσε αισιόδοξος καθώς πιστεύει ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας θα αναδειχθούν ευκαιρίες για την ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
Κλείνοντας, ο Αναπληρωτής Γ. Γραμ. του ΟΗΕ και Διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γεωστρατηγική θέση της χώρα μας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει ουσιαστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπερθεμάτισε την ανάγκη στήριξης της καθαρής ενέργειας, καθώς όπως είπε η επόμενη ημέρα μετά την κρίση είναι ζωτικής σημασίας.
Τη χθεσινή διάλεξη που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, την Ελληνική Προεδρία του ΟΣΕΠ και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χερουβείμ, καθώς και από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο οι κ.κ. Γ. Παλαιοκρασσάς, πρώην Υπουργός και πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Μ. Καλτσά, Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μ. Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας, Δ. Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Επικρατείας, Μ. Δεκλερής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, M.L. Silva Επικεφαλής του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP), κ.α.
###
Σχετικά με το ΔΙΚΕΜΕΠ: Το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ) ιδρύθηκε το 1998 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, επιτελώντας μια διττή λειτουργία: από τη μία ενεργεί ως ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο κατάρτισης που εστιάζει στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και από την άλλη, αποτελεί το επίσημο / θεσμικά συνδεδεμένο think tank του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Το ΔΙΚΕΜΕΠ παράγει έρευνα, συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και επιστημονικές δημοσιεύσεις και διοργανώνει διεθνείς συναντήσεις. Μέσω των δραστηριοτήτων του το ΔΙΚΕΜΕΠ αποσκοπεί στην ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ, καθώς και με τους διεθνείς τους εταίρους και στοχεύει στην προώθηση ενός νέου μοντέλου συνεργασίας στην περιοχή με γνώμονα τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της καινοτομίας και της χρηστής διακυβέρνησης.
Γενική Διευθύντρια του ΔΙΚΕΜΕΠ: Δρ. Ζέφη Δημαδάμα
Για περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε:
κα Εύη Αγγελακοπούλου, Email: icbss@icbss.org, Tηλ.: 210 324 2321
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου