Ο πιο αποτυχημένος υπουργός της μεταπολίτευσης βάζει στόχους.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη τύπου με θέμα τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής από τα στελέχη της τρόικα, έθεσε 10 διαρθρωτικά κριτήρια-στόχους, από τα οποία θα εξερτηθεί η έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου της Ελλάδας, ενώ μίλησε και για τα...
σενάρια απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, τις συμβάσεις εργασίας, το ενδεχόμενο επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου.
σενάρια απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, τις συμβάσεις εργασίας, το ενδεχόμενο επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται αποκρατικοποιήσεις, ενιαίο μισθολόγιο, υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, άνοιγμα επαγγελμάτων μεταξύ άλλων.
Συγκεκριμένα:
1. Διαχείριση και έλεγχος των δημοσίων δαπανών με την πιστή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 και την τοποθέτηση οικονομικών επιθεωρητών σε όλους τους σημαντικούς φορείς.
2. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με επιτάχυνση της φορολογικής δίκης και αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού. Τα αντίστοιχα νομοσχέδια του υπουργείου Δκαοσύνης και του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβιο και θα ψηφιστούν τον Ιανουάριο.
3. Μείωση ελλειμμάτων δημοσίων οργανσμών με αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ στο δ’ τρίμηνο του 2011.
4. Μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα με εφαρμογή του Καλλικράτη και του ενιαίου μισθολογίου από το β’ τρίμηνο του 2011.
5. Αντιμετώπιση της σπατάλης στο χώρο της υγεάς: μείωση τιμών φαρμάκων, νέο πλαίσιο προμηθειών υγείας.
6. Αναθεώρηση εργασιακών σχέσεων με δέσμευση να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις που υπάρχουν στο αναθεωρημένο μνημόνιο.
7. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, παρουσίαση του νέου νόμου τον Δεκέμβριο, απελευθέρωση υπηρεσιών.
8. Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος με απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.
9. Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα με λειτουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αναδιάρθρωση της ΑΤΕ.
10. Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας με στόχο 7 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013 και τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το 2011.
Ο υπουργός, αναφορικά με την τρίτη δόδη του δανείου από ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, ανέφερε΄ότι “η εκταμίευση από το ΔΝΤ θα γίνει στις 15-20 Δεκεμβρίου, ενώ από τις χώρες της Ευρώπης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου”.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι η υλοποίηση του προγράμματος αφορά όλα τα υπουργεία, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων. “Η ανησυχία της τρόικας είναι να μην “ξεχειλώσουν” οι πρσλήψεις λόγω των μετατάξεων” είπε.
“Πιστέυουμε ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές το 2011″ δήλωσε ωστόσο σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει ορισμένες δυσκολίες για μετά το 2013 όπου “οι αποπληρωμές είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι συνήθως”. Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέτοια συζήτηση για επιμήκυνση της αποπληρωμής, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι “καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει”.
“Οι επιχειρησιακές συμβάσεις”, είπε ο υπουργός, “θα υπερισχύουν των κλαδικών υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισμών” και πρόσθεσε ότι καθυστέρησε η μεταρρύθμιση για διάφορους λόγους, “όπως ότι άλλαξε ο αρμόδιος υπουργός”, αφήνοντας αιχμές προς τη Λούκα Κατσέλη. Διευκρίνισε ωστόσο ότι “οι κατώτατοι μισθοί δεν θα πέσουν κάτω από το πάτωμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας”.
================
Σχόλιο: Ο “Αν θα χρειαστούν νέα μέτρα θα έχω αποτύχει” προφανώς παραμένει στην θέση του γιατί το επιβάλει η τρόικα και γιατί ο Παπαδήμος έχει αξιοπρέπεια και δεν καταδέχεται να ασχοληθεί με τον φον φουφουτο Πωλ Τομσεν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου