Βίαια επεισόδια σε πολλές περιοχές για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση – Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμμένει στη θέση του
ΠΑΡΙΣΙ. Μαζική ήταν η συμμετοχή των Γάλλων εργαζομένων και των μαθητών στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Γαλλία, την έκτη κατά σειρά, από τον...
περασμένο Σεπτέμβριο, εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι o αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε στο1,1 εκατομμύριο.
περασμένο Σεπτέμβριο, εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι o αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε στο1,1 εκατομμύριο.
Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο γενίκευσης των βίαιων επεισοδίων, καθώς σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας, νεαροί συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Η γαλλική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει διαδήλωση νεαρών στο προάστιο της Ναντέρ, στο Παρίσι, ενώ στη διάρκεια επεισοδίων στο προάστιο Μαντ λα Ζολί, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα. Στη Λυών, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, έσπασαν τράπεζες και λεηλάτησαν καταστήματα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε «απ' όλους τους παράγοντες που αντιμάχονται τη μεταρρύθμιση, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και απηύθυνε έκκληση για αποκατάσταση της τάξης, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, τόνισε ότι το κοινωνικό κίνημα εναντίον της μεταρρύθμισης μπορεί να φθίνει αριθμητικά, όμως ριζοσπαστικοποιείται. Εκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις απηύθυνε και ο Φρανσουά Σερέκ, επικεφαλής του μεγάλου συνδικάτου CFDT, ο οποίος ζήτησε από τους διαδηλωτές να μην απαντούν στις προκλήσεις «είτε προέρχονται από την αστυνομία είτε από προβοκάτορες». Το CFDT μαζί με το έτερο ισχυρό γαλλικό συνδικάτο CGT, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να αντιμάχονται τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη. Σημειωτέον ότι η γαλλική κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων: σε δημοσκόπηση της εταιρείας CSΑ, το 71% των Γάλλων εξέφρασε την υποστήριξή του στους απεργούς.
Φοβούμενο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την όξυνση των επεισοδίων, το κυβερνών κόμμα UMP ασκεί πιέσεις στα άλλα κόμματα για να επισπεύσουν τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου, η οποία συνεχίζεται στη γαλλική Γερουσία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, η συζήτηση ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή, και κατόπιν, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται η παρουσία του 50% των μελών της Γερουσίας, γεγονός που σημαίνει ότι η τελική ψηφοφορία μπορεί να λάβει τελικώς χώρα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
«Επιχείρηση σαλιγκάρι»
Εξαιτίας της απεργίας, σοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν στις μεταφορές, καθώς το 30-50% των αεροπορικών πτήσεων ματαιώθηκε όπως άλλωστε και το 50% των δρομολογίων των σιδηροδρόμων. Οι οδηγοί των φορτηγών που μετείχαν στην απεργία συνέχισαν την «επιχείρηση σαλιγκάρι», να οδηγούν, δηλαδή, με βήμα σημειωτόν, τα οχήματά τους σε μεγάλες αρτηρίες, με αποτέλεσμα να τις κλείνουν. Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια συνέχισαν την απεργία τους -η οποία έχει ως αποτέλεσμα να στερέψει η Γαλλία από καύσιμα- και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην πόλη Γκραν Κεβιγί, χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να ξαναλειτουργήσει η μονάδα που είχε κλείσει από την περασμένη Δευτέρα. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι προτίθεται να λάβει μέτρα για να ανεφοδιαστούν τα χιλιάδες πρατήρια καυσίμων που έχουν ξεμείνει από καύσιμα.
O Σαρκοζί εμμένει στη θέση του για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και παρότι απηύθυνε έκκληση για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση, θεωρεί ότι μεγαλύτερος εκτροχιασμός θα ήταν το να μην κάνει το καθήκον του και να μην προβλέψει το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι συντάξεις.
(από καθημερινή, ramnousia)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου