Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ποια εθνικά θέματα “κλείδωσαν” με τη συνάντηση Παπανδρέου- Μπαν κι-Μουν;

aΤο Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, το Μεσανατολικό, την κλιματική αλλαγή και τους στόχους της χιλιετίας συζήτησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, στη...
Νέα Υόρκη.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς, όπως τόνισε, είχε μία «πολύ εποικοδομητική συνάντηση» με τον επικεφαλής του ΟΗΕ. Σε γραπτή ανακοίνωση της Γραμματείας του Οργανισμού αναφέρεται ότι «η συζήτηση συμπεριέλαβε τα θέματα της οικονομικής ανάκαμψης, τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κλιματική αλλαγή και περιφερειακά πολιτικά ζητήματα, όπως την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και το Ιράν».
Ακολούθως επισημαίνεται ότι «ο γ.γ. ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει να βοηθά στη συνέχιση του μομέντουμ στην ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο. Ο γγ και ο πρωθυπουργός αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας».
Ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είχα μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Συζητήσαμε γενικότερα τα θέματα, που αφορούν τις παγκόσμιες εξελίξεις. Η Ελλάδα πάντα είναι και παραμένει ισχυρός υποστηρικτής, όχι μόνο του διεθνούς δικαίου, αλλά και των θεσμών, όπως είναι του ΟΗΕ, στη διεθνή διακυβέρνηση, προωθώντας ιδιαίτερα ζητήματα, τους στόχους της χιλιετίας, που έχουν σχέση με την καταπολέμηση της ανισότητας, της κοινωνικής αδικίας και της φτώχειας. Και γι αυτό μας ευχαρίστησε ο Μπαν Κι-μουν για τη στάση μας και τον ενεργό μας ρόλο.
Είχαμε, επίσης, τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και τις δικές μας πρωτοβουλίες μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, με έναν τρόπο αναπτυξιακό και εποικοδομητικό. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 22 Οκτωβρίου, σύνοδος με τη συμμετοχή πολλών ηγετών της ευρύτερης περιοχής».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε: «Ξανατόνισα πως δική μου πεποίθηση είναι ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, είναι ο άνθρωπος που έχει κάθε βούληση και το αποδεικνύει έμπρακτα καθημερινά, να υπάρξει λύση στο Κυπριακό με επανένωση της Κύπρου μέσα πάντα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και το κεκτημένο της ΕΕ». Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι οι έξωθεν πιέσεις και παρεμβάσεις, που είναι μη παραγωγικές, δεν βοηθούν πάντα στο να προωθηθεί ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Κάτι που πρέπει να γνωρίζουν, βεβαίως, και η τουρκική κυβέρνηση και ο κ. Ερντογάν. Σήμερα, με την ισχυρή κυβέρνηση της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν, υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μπορεί κανείς να περιμένει να ξεφύγουν από τις παλιές πρακτικές και αντιλήψεις και να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση του κυπριακού». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας, τονίζοντας: «Συζητήσαμε το θέμα του ονόματος. Όπως τονίσαμε, εμείς έχουμε επιδείξει τη βούλησή μας για μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση, πάντα μέσα στα πλαίσια των θέσεών μας και των κόκκινων γραμμών, οι οποίες είναι ξεκάθαρες. Η βούλησή μας είναι υπαρκτή και, βεβαίως, αναμένουμε την αναγκαία βούληση από την άλλη πλευρά για να υπάρξει επίλυση».
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έγινε συζήτηση και «για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Παλαιστινιακό, το Ιράν, αλλά και για τις επαφές τις οποίες έχω κάνει εγώ, όπως και ο κ. Δρούτσας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας και πάλι ως παίκτη για την υποστήριξη της
ειρηνευτικής διαδικασίας». «Τόνισα ότι για μας, για την Ελλάδα, είναι πια ζωτικής σημασίας η επίλυση του Παλαιστινιακού, διότι η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή θα συμβάλει τα μέγιστα, όχι μόνο στο ν’ αποφύγουμε εντάσεις και νέες συγκρούσεις, αλλά και στο να μπορούμε να διασφαλίσουμε ευημερία και προοπτική για τους λαούς της περιοχής».
(από tapragmata)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails