Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να «θεοποίησαν» σχετικά πρόσφατα, ακόμα και με καταστατική πρόβλεψη (άρθρο 51), τη διαδικασία των προκριματικών εκλογών για την επιλογή των υποψήφιων δημάρχων μεγάλων πόλεων, ωστόσο... μόνο σε 5 περιοχές της χώρας (!) αποφασίστηκε άνωθεν η διαδικασία αυτή – και μάλιστα και εκεί όχι χωρίς προβλήματα, γκρίνιες και... παρατυπίες!
Αντίθετα, ένα νέο «φρούτο»... (που βεβαίως είχε δοκιμαστεί και το 2005) φαίνεται ότι προτιμάται, θεοποιείται και προωθείται εκ των άνω: οιδημοσκοπήσεις – κοινώς, τα γκάλοπ! Αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι η πολιτικήσυμπεριφορά και δράση, αλλά οι δημόσιες σχέσεις των στελεχών του.
Είναι τόση η φόρα που πήραν οι αρμόδιοι της Ιπποκράτους (αλλά και κάποιεςτοπικές ηγεσίες...) που τα γκάλοπ – και οι «γκαλοπατζήδες» – θα παίζουνκαθοριστικό ρόλο στην επιλογή 3-4 περιφερειαρχών (μεταξύ των οποίων στηνΑττική και την Κεντρική Μακεδονία), ενώ από τα ευρήματα των εταιρειών δημοσκοπήσεων θα πάρουν το «πράσινο φως» για… πράσινη στήριξη αρκετοί υποψήφιοι δήμαρχοι σε μεγάλους δήμους σε όλη την Ελλάδα.
Έτσι λοιπόν ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια (για να είμαστε ειλικρινείς, στην εποχή του Γιώργου) το καταστατικό γράφεται στα παλαιότερα των υποδημάτων της ηγεσίας του Κινήματος, για να δικαιωθεί άλλη μια φορά παλαιός και έμπειρος πολιτικός, που έλεγε ότι «τα καταστατικά είναι για να τα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια οι αρχηγοί και τα κόμματα».
Παρατράγουδα
Βεβαίως δεν λείπουν τα παρατράγουδα, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υποψήφιοι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου ή δεύτερου βαθμού έχουν «συλληφθεί» από συντρόφους τους να κάνουν... ψηστήρι σε καφενεία και χώρους δουλειάς.
Μόλις μάθουν ότι γίνεται δημοσκόπηση – και σε μικρά μέρη δεν είναι δύσκολο να μαθευτεί αμέσως – ειδοποιούν τους πολιτικούς φίλους τους ότι επίκειται τηλεφωνική δημοσκόπηση στην περιοχή και ότι θέλουν την... τηλεψήφο τους (!), ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν ακόμη και για το τριήμερο της δημοσκόπησης τις εμφανίσεις τους σε γάμους, κηδείες, πανηγύρια και βαφτίσια... Κανονική τηλεψηφοθηρία, δηλαδή, προκειμένου να πάρουν το χρίσμα από την Ιπποκράτους...
Στα σκουπίδια το καταστατικό
Παρότι λοιπόν η καταστατική δυνατότητα για χρήση και των προκριματικών εκλογών (όπως φυσικά και της εσωκομματικής διαβούλευσης) για να βρεθεί ο κατάλληλος υποψήφιος περιορίστηκε σε 5 δήμους σ’ όλη την Ελλάδα, ακόμη και εκεί βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ των συντρόφων και «πλακώνονται» στην κυριολεξία μεταξύ τους για το ποιοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, αρχής γενομένης από τοκαταστατικό του ΠΑΣΟΚ (2008), που στο άρθρο 51 (παρ. 2 και 3), το οποίο αφορά την ανάδειξη των υποψήφιων δημάρχων και νομαρχών, προβλέπει ότι:
● Οι τρόποι ανάδειξης των υποψηφίων στους άλλους δήμους ανατίθενται στα αποκεντρωμένα όργανα με την ευθύνη και τον συντονισμό της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων (άρθρο 51, παρ. 2).
● Η Νομαρχιακή Επιτροπή είτε αποφασίζει τη διενέργεια προκριματικών εκλογών είτε εισηγείται μετά από διαβούλευση με τις οικείες Τοπικές Οργανώσεις και τις Περιφερειακές Επιτροπές τους υποψηφίους στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο και αποφασίζει (άρθρο 51, παρ. 3).
Εγκύκλιος Ξυνίδη – Τσούρα
Σε υλοποίηση του καταστατικού στις 28 Ιουλίου ο Σ. Ξυνίδης (γραμματέας) και ο Αθ. Τσούρας (επικεφαλής της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων) στέλνουν εγκύκλιο όπου ορίζεται ότι «σε δήμους (σ.σ.: όχι σε όλους, σύμφωνα με το καταστατικό) θα γίνουν προκριματικές». «Στις προκριματικές εκλογές ψηφίζουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του κάθε δήμου και όχι μόνο τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ». (http:/www.pasok.gr/portal).
Μάλιστα σε διευκρινιστικό σημείωμα, που ακολούθησε, αναφέρεται ότι είναι σαφές από τότε πως σε «ορισμένους δήμους φαίνεται σκόπιμη η διεξαγωγή προκριματικών εκλογών», ωστόσο σημειώνεται ότι η Επιτροπή (ΕΑΥ) θα καθορίσει σε ποιους δήμους θα γίνουν.
Αργότερα ανακοινώθηκε από την ΕΑΥ του Τσούρα ότι οι δήμοι όπου θα γίνουν προκριματικές για να βρεθεί ο «πράσινος» υποψήφιος είναι της Ζακύνθου, τωνΛούρων Στερεάς Ελλάδας, της Ορεστιάδας, του Σουλίου και τηςΦαρκαδόνας. (Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις «πατούσαν γκάζι»).
Γιατί όμως μια καταστατική δυνατότητα (προκριματικές εκλογές ή διαβούλευση) περιορίστηκε σε πέντε μόνο πόλεις;
● Η πρώτη απάντηση από τα κεντρικά όργανα είναι ότι μόνο για αυτές ήρθαν τεκμηριωμένες εισηγήσεις από τις Νομαρχιακές Επιτροπές.
● Η πραγματικ ή απάντηση είναι ότι (όπως και το 2005-6) στην Ιπποκράτους φοβήθηκαν πως οι προκριματικές ίσως γίνουν μπούμερανγκ επειδή πιθανώς θα πυροδοτήσουν έριδες μεταξύ των υποψηφίων. Έτσι δόθηκε γραμμή άνωθεν να περιοριστούν λέγοντας ότι καλύτερο είναι να γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις!!!
● Η πραγματικ ή απάντηση είναι ότι (όπως και το 2005-6) στην Ιπποκράτους φοβήθηκαν πως οι προκριματικές ίσως γίνουν μπούμερανγκ επειδή πιθανώς θα πυροδοτήσουν έριδες μεταξύ των υποψηφίων. Έτσι δόθηκε γραμμή άνωθεν να περιοριστούν λέγοντας ότι καλύτερο είναι να γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις!!!
Και τότε, παρά το ότι το καταστατικό δεν προβλέπει δημοσκοπήσεις (ούτε βέβαια τις απαγορεύει...) το ΠΑΣΟΚ έκανε πάνω από 60 έρευνες, οι οποίες μάλιστα του κόστισαν «ο κούκος αηδόνι» (ποιος ξέρει πόσο κόστισαν σήμερα, που ήταν πολλαπλάσιες).
Όπως λέει στέλεχος της Ιπποκράτους που βλέπει θετικά τις δημοσκοπήσεις, «το εργαλείο αυτό προσφέρει ένα επιπλέον πλεονέκτημα από την κάλπη: απηχεί ευρύτερα την κοινωνία και αυτή την εποχή αυτό μετράει περισσότερο. Δεν είναι πανάκεια», προσθέτει, «αλλά παρέχει μια εικόνα γενικότερη».
Έλλειψη μελών
Αυτό που δεν λέει το συγκεκριμένο στέλεχος, ωστόσο, είναι ότι για να γίνουν προκριματικές εκλογές (έστω ανοιχτές σε όλους) πρέπει πρώτα απ’ όλα να υπάρχουν... μέλη και μάλιστα ενεργά. Και αυτή την εποχή τα μέλη (από όλα τα κόμματα) και φυσικά και από το ΠΑΣΟΚ έχουν απομακρυνθεί ήαδρανοποιηθεί. Πολύ περισσότερο ίσως στο κυβερνών κόμμα και πολύ περισσότερο αυτή τη χρονική στιγμή, που οι πολίτες είναι... βαθύταταμαυρισμένοι – από τον καλοκαιρινό ήλιο και την... τρόικα! Αυτό, λοιπόν, όσο και αν δεν ομολογείται, είναι μια αιτία που οι προκριματικές μπήκαν στο ράφι.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου