Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Είναι πολλά τα λεφτά στο σκάνδαλο Siemens

Άνοιξαν οι πρώτοι λογαριασμοί και η πρώτη έκθεση αξιολόγησης συναλλαγών 25 φυσικών προσώπων και πέντε επιχειρήσεων -από τους συνολικά 59 υπό έλεγχο- που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens, κατατέθηκε στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά το ομώνυμο σκάνδαλο, την Πέμπτη (01/07), από τον διοικητής της... Τραπέζης Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλο.
Το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει είναι ότι μέχρι στιγμής, αν και διακινήθηκαν τεράστια ποσά από μαύρα ταμεία, δεν καταλήγει η έκθεση σε πλήρη συμπεράσματα ως προς την αρχική προέλευση και την τελική διάθεση των χρηματικών μέσων, ούτε αναφέρονται ως παραλήπτες ενδιάμεσοι ή τελικοί, πολιτικά πρόσωπα.
Η πενταμελής ομάδα εργασίας της Τράπεζας Ελλάδος δηλώνει αδυναμία να... αναζητήσει παραστατικά που υποστηρίζουν συναλλαγές, οι οποίες εμφανίζονται σε λογαριασμούς που τηρούνται σε τράπεζες εξωτερικού, ενώ είναι ιδιαίτερα δυσχερής και χρονοβόρα η ανεύρεση παραστατικών που υποστηρίζουν συναλλαγές παλιών περιόδων.
Η προέλευση και διάθεση των ποσών εμφανίζεται στην αιτιολογία των λογαριασμών σε λίγες μόνον περιπτώσεις, και κατόπιν αυτού σε κάποιες περιπτώσεις η προέλευση και διάθεση των ποσών εκτιμήθηκε κυρίως με βάση τις αιτιολογίες, εφόσον υπάρχουν σε παρόμοιες κινήσεις λογαριασμών.
Κατά την αναζήτηση των παραστατικών, σημειώνεται στην έκθεση, δόθηκε έμφαση στην προέλευση των ποσών για τα στελέχη του ΟΤΕ και στη διάθεση των ποσών για τα στελέχη της Siemens, ενώ για τους χρηματιστές δόθηκε έμφαση στα ποσά που εμφανίζονται στρογγυλοποιημένα, δηλαδή που εκτιμάται ότι δεν προέρχονται, ούτε διατέθηκαν για την αγοραπωλησία μετοχών.
Συνολικά εξετάσθηκαν τα στοιχεία για 59 πρόσωπα -στελέχη της Siemens, του ΟΤΕ, χρηματιστές και παρένθετα πρόσωπα- τα περισσότερα ήδη κατηγορούμενοι, ενώ για δέκα από τα πρόσωπα αυτά αναμένονται οι λογαριασμοί τους από την Αρχή για την Καταπολέμηση του Βρώμικου Χρήματος, ενώ στην υποβαλλόμενη έκθεση σχολιάζονται οι συναλλαγές που εμφανίζονται στους λογαριασμούς των 25 από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε μία χρονική περίοδο από το 1994 ως τον Απρίλιο του 2007 με εμβάσματα από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens και λογαριασμούς εξωχώριων εταιρειών που είχαν δημιουργηθεί γι' αυτό ακριβώς το λόγο.
Στα πρόσωπα τα οποία ελέγχθηκαν και καταγράφονται λεπτομερώς οι λογαριασμοί τους αναφέρονται πολύ μεγάλες καταθέσεις στελεχών του ΟΤΕ (Γ.Σκαρπέλης, Κων.Γκόγκας, Αθ.Γρεβενίτης, Χρ.Καζαντζής) μέχρι και 3,8 εκ ευρώ, αλλά και στελεχών της Siemens που είναι ήδη κατηγορούμενοι.
Ενδεικτικά ποσά που διακινήθηκαν, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να είναι ευκρινές από πού προήλθαν και πού εστάλησαν: Ηλίας Γεωργίου, στέλεχος Siemens- 13,7 εκ ευρώ, Διονύσης Δενδρινός, στέλεχος Siemens- 43.571.874 εκ ευρώ, Γεώργιος Καλδής, επιχειρηματίας-14,8 εκ ευρώ, Αλέξανδρος Λέτσας, επιχειρηματίας, 25,9 εκ ευρώ.
Βουλευτές επεσήμαιναν μετά από μία πρώτη ανάγνωση την περίπτωση του ταξίαρχου Αντωνίου Κάντα, πρώην γενικού διευθυντού εξοπλισμών, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί και στην υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων του πυραυλικού συστήματος TOR-Μ1.
Σύμφωνα με την έκθεση οι λογαριασμοί του πιστώθηκαν συνολικά με 2 εκ ευρώ, ενώ "διαπιστώθηκε ότι ποσό 500.000 ευρώ εμβάστηκε στις 24/3/2003 από το λογαριασμό 8400065 που τηρούσε στη Dresdner Bank η εταιρεία συμφερόντων του Πρόδρομου Μαυρίδη Martha Holdings Corporation, χωρίς να υπάρχει αιτιολογία για τη μεταφορά του ανωτέρω ποσού".
Εξάλλου για τον Ηλία Πιταούλη, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση του 1εκ μάρκων του Θεόδωρου Τσουκάτου, βουλευτές επεσήμαιναν πιστώσεις 3,6 εκ ευρώ η προέλευση των οποίων αναζητείται από τις τράπεζες
Εν τω μεταξύ με επιστολή του προς την Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και το διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης ζητεί το άνοιγμα συγκεκριμένου λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας στο κατάστημα Κολωνακίου (υπ.αριθμ. 51733297), στον οποίο έχουν κατατεθεί πέντε -ήδη γνωστά- εμβάσματα της υπεράκτιας λιβεριανής εταιρείας Μayo την περίοδο 7/6/89- 21/11/ 1990 με αποδέκτη τη Νέα Δημοκρατία με σκοπό να διαπιστωθεί τυχόν διασύνδεση της off shore εταιρείας με τη Siemens.
Εξάλλου αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση ενώπιον της ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα του Φωτίου Κίντου, συνεταίρου στην επιχείρηση της συζύγου του στελέχους της Τράπεζας Societe Generale Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, η οποία απεστάλη από την ανακρίτρια στην εξεταστική.
Ο Παναγιωτόπουλος είχε εξεταστεί πριν δύο εβδομάδες από την εξεταστική, ως διαχειριστής του λογαριασμού του Πρόδρομου Μαυρίδη ύψους 20 εκ ευρώ τα οποία έφερε στην Ελλάδα με τη ρύθμιση Αλογοσκούφη για την αμνήστευση από την εισαγωγή κεφαλαίων.
Όταν ρωτήθηκε από την επιτροπή ο Παναγιωτόπουλος για τις παράνομες δωροδοκίες Μαυρίδη, δήλωσε ότι "έπεσε από τα σύννεφα" και "φυσικά αγνοούσε πρόσωπα και πράγματα".
Ο συνεταίρος του όμως Φ.Κίντος εξεταζόμενος είπε ότι ο Παναγιωτόπουλος επανειλημμένα του είχε πει ότι ο Μαυρίδης δωροδοκούσε στελέχη του ΟΤΕ και κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικούς που σχετίζονταν με συμβάσεις της Siemens.
Σε ερώτηση της κ.Νικολακέα, αν γνωρίζει συγκεκριμένα ονόματα, απάντησε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί. Σε ερώτηση, ποια έτη γίνονταν οι δωροδοκίες, ο μάρτυρας απάντησε ότι του έκανε εντύπωση ότι ένα χρόνο πριν την εφαρμογή του νόμου Αλογοσκούφη για επαναπατρισμό κεφαλαίων χωρίς υποχρέωση δήλωσης προέλευσης με φόρο μόλις 3%, ο Παναγιωτόπουλος του είχε πει ότι θα κατετίθετο ένας τέτοιος νόμος.
Έτσι, συμπλήρωσε, "θα άνοιγαν οι δουλειές τους, εννοώντας τον εαυτό του, τον Ελβετό Τραπεζίτη Οσβαλντ, τη Societe Generale και τον Μαυρίδη. Μάλιστα είχαν κάνει και προετοιμασίες για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο με τραπεζίτες, με εταιρείες και χρηματιστές για να είναι έτοιμοι".
Ο μάρτυρας δήλωσε ότι ο Παναγιωτόπουλος εξυπηρετούσε πολλούς επιχειρηματίες και είχε σχέση με ισχυρούς παράγοντες, ενώ ανέφερε ότι "ένα από τα ονόματα που άκουγα να μιλάει, ήταν κάποιος Κουρής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας επί Αλογοσκούφη"
Την ερχόμενη Τρίτη (06/07) έχουν κληθεί να καταθέσουν ενώπιον της εξεταστικής ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής της Αρχής για το Βρώμικο Χρήμα Γιώργος Ζορμπάς και ο Φόλκερ Γιούνγκ, πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάς.
(από cosmo, alepounews)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails