Ξαναξεκινούν οι προσπάθειες για νέο ρεκόρ ισχύος στο μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του κόσμου. Μέσα στον LHC, δέσμες πρωτονίων θα συγκρουστούν σε ακόμα μεγαλύτερες ενέργειες, πλησιάζοντας λίγο πιο κοντά στις συνθήκες της Μεγάλης Έκρηξης που γέννησε το Σύμπαν.
«Η πρώτη απόπειρα για συγκρούσεις στην ενέργεια των 7 ΤeV... [tera electron Volt] προγραμματίζεται για τις 30 Μαρτίου» ανακοίνωσε την Τρίτη το CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας). Μέσα στην κυκλική σήραγγα.... του LHC, ακριβώς κάτω από τα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας, δέσμες πρωτονίων κινούνται ήδη σε αντίθετες κατευθύνσεις με την απαιτούμενη ενέργεια των 3,5 TeV (τρισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ), χωρίς όμως να συγκρούονται μεταξύ τους. Στην επόμενη φάση, οι αντιπαράλληλες δέσμες θα πρέπει να διασταυρωθούν ώστε τα πρωτόνια να συγκρούονται μεταξύ τους.
O Oργανισμός διευκρίνισε ότι δεν αποκλείεται να χρειαστούν «ώρες ή και μέρες» μέχρι να επιβεβαιωθούν οι πρώτες συγκρούσεις, ενώ ο LHC δεν προγραμματίζεται να φτάσει το ανώτατο όριο ισχύος, στα 7 TeV ανά δέσμη, πριν από το 2013.
Τα υποατομικά συντρίμμια των συγκρούσεων αναμένεται να αποκαλύψουν θεμελιώδη στοιχεία για τη φύση του Σύμπαντος. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ύπαρξη του σωματιδίου Χιγκς, το οποίο θα εξηγούσε γιατί η ύλη έχει μάζα, και να λύσουν τα μυστήρια της «σκοτεινής ύλης» και της «σκοτεινής ενέργειας»
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, λίγες ημέρες αργότερα όμως τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω σοβαρής βλάβης στη συνδεσμολογία των υπεραγώγιμων μαγνητών που οδηγούν τις δέσμες. Τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία τον περασμένο Νοέμβριο και έκτοτε έχει ήδη ξεπεράσει σε ισχύ τον προηγούμενο ισχυρότερο επιταχυντή του κόσμου, που λειτουργεί στο αμερικανικό Fermilab.
Τα προβλήματα όμως παραμένουν και το CERN σχεδιάζει να απενεργοποιήσει ξανά τον επιταχυντή Αδρονίων για επισκευές στους μαγνήτες, προτού ανεβάσει την ισχύ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η διακοπή προγραμματίζεται για τα τέλη του 2010 και παραμένει ασαφές πόσο θα διαρκέσει. Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του διευθυντή Επιταχυντών και Τεχνολογίας Στιβ Μάγιερς, οι εργασίες ενδέχεται να διαρκέσουν πάνω από ένα χρόνο, οπότε ο επιταχυντής δε θα φτάσει στη μέγιστη ισχύ πριν από το 2013 το νωρίτερο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου