Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Γερό χώσιμο στην κυρά Μεκελ.

Εν μέσω εγχώριου και διεθνούς σφυροκοπήματος βρέθηκε το Σαββατοκύριακο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή την σκληρή στάση που η χώρα εμφανίζεται να κρατά σε σχέση με την Ελλάδα.
Οι …ήξεις – αφίξεις των Γερμανών συνεχίστηκαν, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τις οποίες η Γερμανία δεν έχει...
ακόμη αποφασίσει αν θα δώσει βοήθεια και η απόφαση μπορεί να είναι θετική αλλά μπορεί να είναι και αρνητική!
“Θέλει να προστατέψει τους κερδοσκόπους!”
Προφανώς οι δηλώσεις Σόιμπλε έγιναν με φόντο την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 9ης Μαϊου στην Ρηνανία και στην Βεστφαλία, αλλά ούτε και αυτές μπόρεσαν να “εξευμενίσουν” το εσωτερικό μέτωπο.
Στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού εξακολούθησαν να λένε... “ΟΧΙ” στην βοήθεια προς την Ελλάδα, καλώντας την χώρα μας να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, αλλά οι πολιτικοί αντίπαλοι της Μέρκελ την κατηγόρησαν ότι δεν νοιάζεται, πραγματικά, να βοηθήσει την Ελλάδα αλλά τις τράπεζες που έχουν κερδοσκοπήσει σε βάρος του ίδιου του ευρώ!
Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 20 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (G20), πάντως, είτε με …ευγένεια είτε με τραχύτητα, η στρατηγική της καθυστέρησης που έχει ακολουθήσει η καγκελάριος και η γερμανική κυβέρνηση αποδοκιμάστηκε.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του G-20, Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάερτι, όλες οι χώρες πιέζουν την Ευρωζώνη να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. «Ανησυχούμε για την ελληνική κατάσταση. Όλα τα μέλη του G-20 ανησυχούμε. Οι συζητήσεις δε γίνονται μόνο στην αίθουσα, αλλά και έξω από την αίθουσα, στο περιθώριο. Το ΔΝΤ είναι εδώ, η ΕΕ είναι εδώ. Και η ανησυχία υπάρχει…”
Ο ίδιος ο Τίμοθι Γκάιτνερ, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών: “Ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες για ταχεία επίλυσης του προβλήματος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αν μια χώρα μέλος της ευρωζώνης βρεθεί σε αδυναμία πληρωμών, θα κινδυνεύσει η σταθερότητα της Ευρώπη συνολικά. Τότε είπαν -και σωστά- οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα παρέμβουμε αποφασιστικά να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα του ευρώ συνολικά.
Ο δε “σκληρός” Όλι Ρεν, ο επίτροπος επί των Οικονομικών έδωσε κι αυτός στίγμα για το κατεπείγον του πράγματος, δηλώνοντας ότι δεν απειλείται μόνο η Ελλάδα, αλλά η Ε.Ε. και ο κόσμος όλος.
“Ρέστα” από τον Τρεμόντι…
Οι πλέον χαρακτηριστικές, πάντως, δηλώσεις ήλθαν από τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας κ. Tζούλιο Tρεμόντι, ο οποίος το Σάββατο δήλωσε ότι “αν πιάσει φωτιά το σπίτι του γείτονα, τη σβήνεις με πυροσβεστήρα ό, τι και αν έχει κάνει, όσο μικρό και αν είναι το σπίτι του. Αυτό πρέπει να καταλάβει και η Γερμανία…”!
O ίδιος "κτύπησε" και την Κυριακή με νέα δήλωση σύμφωνα με την οποία «όταν βρίσκεσαι πάνω στον Τιτανικό, ακόμα και αν ταξιδεύει Α' θέση δεν θα γλιτώσεις»…
Αλλά και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών κ. Ντάρλινγκ δήλωσε από την Ουάσιγκτον πως "έχει απόλυτα επιτακτική σημασία, όχι μόνον να επιτευχθεί συμφωνία του ΔΝΤ με την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό, αλλά και οι χώρες της Ευρωζώνης να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, στις οποίες έχουν ήδη συμφωνήσει, σε σχέση με τη διάθεση κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν και οι ασυνήθιστα αυστηρές –για τη χώρα μας– δηλώσεις, της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, για τους όρους της βοήθειας.
Όπως δήλωσε στο JOURNAL DU DIMANCHE "θα χρειαστούμε μηχανισμούς ελέγχου ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα πέσουμε σε ένα "βαρέλι χωρίς πάτο". Δεν θα αποδεσμεύσουμε το σύνολο του κεφαλαίων αμέσως. Θα προχωρήσουμε με βάση τις ανάγκες και, σε περίπτωση στάσης πληρωμών, θα πατήσουμε αμέσως το φρένο. Η επίδειξη αλληλεγγύης προς έναν εταίρο, δεν σημαίνει ελαστικότητα”, κατέληξε…
(από protothema, Alepou)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails