Όταν ο Σερ Σάμιουελ Μπρίταν (Sir Samuel Brittan) εμφανίζεται σε μια κοινωνική εκδήλωση οι πολιτικοί και επιχειρηματίες διακόπτουν την κουβέντα τους και τρέχουν να του μιλήσουν και να ζητήσουν την άποψη και συμβουλή του. Διότι ο «πρύτανης του οικονομικού ρεπορτάζ», όπως αποκαλείται ο Βρετανός αναλυτής των Financial Times, έχει πάντα να κάτι να πει που ξεφεύγει από τα στενά όρια της συμβατικότητας. Όπως στην...
αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στo newstime.gr, όπου συμβουλεύει -έμμεσα- την ελληνική κυβέρνηση… να μην παίρνει στα σοβαρά τις εντολές της Γερμανίας και του ΔΝΤ!
ΣΜ) «Δεν θα πω στην ελληνική κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει. Πρέπει να κάνει ότι είναι αναγκαίο για να υπάρξει η εσωτερική ισορροπία. Πάντως θα πρέπει να επισημάνω ότι το ελληνικό κράτος έχει πολύ μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη έναντι της Γερμανίας από ότι νομίζει. Η Γερμανία –και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών-έχουν μεγάλα συμφέροντα στην διατήρηση του ευρώ και τρέμουν με την ιδέα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Φοβούνται ίσως περισσότερο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από ότι η ίδια η Ελλάδα ! Οι Έλληνες δεν χρειάζεται να κάνουν αυτά που τους λένε οι Γερμανοί. Αντιστάθηκαν στους Γερμανούς στο παρελθόν και μπορούν να το κάνουν και τώρα! Αν η Ελλάδα αφήσει την ευρωζώνη αυτό που θα συμβεί είναι ότι στην αρχή θα πρέπει να πληρώσει πολύ υψηλά επιτόκια στις παγκόσμιες αγορές-μέχρι να σταθεροποιηθεί το νόμισμα της. Από την άλλη πλευρά το κόστος του να ακολουθήσετε αυτά που σας λένε οι Γερμανοί η ΕΚΤ η το ΔΝΤ θα είναι τεράστια ανεργία. Δεν είμαι υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη αλλά αν το έκανε δεν θα καταδίκαζα την πράξη της. Επαναλαμβάνω ότι απειλώντας με έξοδο από το ευρώ η Ελλάδα έχει τεράστια διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα».
Ε) Η Ελλάδα μπήκε χαριστικά στην ΕΟΚ, χαριστικά στην ΟΝΕ, παραβίασε το Σύμφωνο Σταθερότητας και επιπλέον έδινε ψεύτικα στοιχεία για να μπορεί να δανείζεται. Πολλοί θα έλεγαν ότι είναι κάπως ανήθικο μετά από όλα αυτά να αρχίσει και να εκβιάζει όπως προτείνετε;
ΣΜ) « Ίσως είναι λίγο ανήθικο αλλά υπάρχουν και μεγαλύτερες ανηθικότητες στον κόσμο, όπως πχ. να βασανίζεις αιχμαλώτους πολέμου! Μοιάζει κάπως με την Ιστορία του Δαβίδ με τον Γολιάθ. Προφανώς ο Δαβίδ λειτούργησε κάπως ανέντιμα στον τρόπο που αντιμετώπισε τον Γολιάθ αλλά αυτή είναι μια ανηθικότητα με την οποία μπορώ να ζήσω!»
Ε) Τι πιστεύετε για τις επιθέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού εναντίον των κερδοσκόπων;
ΣΜ) «Το να επιτίθεσαι εναντίον των κερδοσκόπων είναι εύκολο...δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι οι κερδοσκόποι ευθύνονται για τα προβλήματα της χώρας σας. Αλλά αν αρέσει στον πρωθυπουργό σας να επιτίθεται στους κερδοσκόπους γιατί όχι, με γεια του και χαρά του, απλά πρόκειται για μια πράξη αποπροσανατολισμού.»
Ε) Μας λέει τίποτα η σημερινή κρίση για την βιωσιμότητα του ευρώ;
AM) «Πάρα πολλά. Ότι π.χ. δεν ήταν ένα ολοκληρωμένο εγχείρημα. Η ιδέα ενός κοινού νομίσματος χωρίς κοινή κυβέρνηση και κοινή δημοσιονομική πολιτική ήταν μια καταστροφική συνταγή. Αυτή την κρίση που βιώνουμε σήμερα την προέβλεψαν πάρα πολλοί οικονομολόγοι. Διαβάστε τι έγραφε ο Φρίντμαν πριν από 10 χρόνια: Είχε προβλέψει με κάθε λεπτομέρεια αυτά που βιώνουμε σήμερα!»
Ε) Πιστεύετε ότι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου θα βοηθήσει στην υπέρβαση της κρίσης;
ΣΜ) «Για την δημιουργία του θρυλούμενου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου θα απαιτηθούν νέες συνθήκες και νομοθεσίες και δεν υπάρχει καμιά ισχυρή διάθεση από τις κυριότερες Ευρωπαϊκές χώρες να το κάνουν. Όταν ολοκληρώθηκε η Συνθήκη της Λισσαβόνας μας έλεγαν ότι αυτή θα ήταν η τελευταία συνθήκη. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι υπάρχει μια τεράστια ευρωπαϊκή γραφειοκρατία (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διπλωμάτες κλπ) της οποίας τα συμφέροντα ταυτίζονται με την αύξηση της δύναμης των Βρυξελλών.»
Ε) Πως βλέπετε την ευρωζώνη μετά από είκοσι χρόνια;
ΣΜ) «Πριν από 10 χρόνια ήλπιζα ότι η ίδρυση της ΟΝΕ θα οδηγούσε στην εξομοίωση του κόστους της εργασίας στις διάφορες χώρες .Αυτό δεν συνέβη. Ορισμένες χώρες όπως π.χ. η Γερμανία κατάφεραν και είναι μπροστά σε αυτό τον τομέα έχοντας καθηλώσει το κόστος εργασίας ενώ άλλοι όπως τα «γουρούνια» είναι πίσω. Αν τα πράγματα συνεχίσουν όπως σήμερα δεν προβλέπω μακροπρόθεσμα την επιβίωση της ευρωζώνης. Μια πιθανότητα είναι ότι η Γερμανία, η Γαλλία και ορισμένες άλλες χώρες θα γίνουν ο πυρήνας ενός νέου ευρώ ενώ οι Μεσογειακές χώρες θα ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο.»
Ε) Σήμερα οι απόψεις σας ακολουθούν περισσότερο την σκέψη του (νεοφιλελεύθερου) Χαγιεκ η του (σοσιαλφιλελεύθερου) Κέινς;
ΣΜ) «Τον Χάγιεκ το διαβάζω κυρίως για την πολιτική του φιλοσοφία, τον Κέινς για τα οικονομικά. Φυσικά δεν είμαι σκλάβος των απόψεων κανενός.»
(από newstime.gr)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου