Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Assad προς Putin: “Δώσε μου 2 μήνες για να τελειώσω με τους ισλαμιστές”

Δύο μήνες ακόμα χρειάζεται ο συριακός Στρατός για να καταπνίξει της εξέγερση σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Bashar Assad. Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας σε μυστική τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin.
Όπως αναφέρουν πηγές από το Ισραήλ ο πρόεδρος της Συρίας ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του, την αλλαγή στην...
τακτική αντιμετώπισης των εξεγερμένων, ενώ επεσήμανε και την πρόσφατη αλλαγή της ηγεσίας του συριακού Στρατού.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες ο Bashar Assad ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο ότι αντικατέστησε αριθμό αξιωματικών του συριακού Στρατού με νέους που προέρχονται από την φυλή του, τους Alawite. Οι παλιοί αξιωματικοί δεν έδειχναν να μπορούν να αντιμετωπίσουν άλλο την εξέγερση ειδικότερα δε όταν έβλεπαν να αυξάνονται οι λιποταξίες και για αυτό τον λόγο αποστρατεύτηκαν με μία καλή σύνταξη.
Τις θέσεις του κατέλαβα νέοι αξιωματικοί από την παραστρατιωτική οργάνωση των Alawite την Shabiha οι οποίοι είναι πιο αποφασισμένοι να καταπνίξουν την εξέγερση. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση του Bashar Assad επέτρεψε την χρήση πιο ισχυρών στρατιωτικών μέσων για την αντιμετώπιση της εξέγερσης.
Πιο αναλυτικά ο συριακός Στρατός μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί εκτεταμένα άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, πυροβολικό και επιθετικά ελικόπτερα για την εξουδετέρωση των εστιών αντίστασης των εξεγερμένων. Λόγω αυτής της εκτεταμένης χρήσης των παραπάνω μέσων αυξήθηκε και ο αριθμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις τον τελευταίο καιρό φτάνοντας τους 120 νεκρούς την ημέρα κατά μέσο όρο και από τις δύο πλευρές.
Μάλιστα η παρουσία των συριακών ελικοπτέρων κοντά στα σύνορα με την Τουρκία πρόσφατα οδήγησε την Τουρκία στην αποστολή 6 F-16C για την παρεμπόδιση τους να εισέρθουν στον τουρκικό εναέριο χώρο. Από την άλλη πλευρά αξίζει να σημειωθεί η απουσία χρήσης της συριακής Αεροπορίας στις επιχειρήσεις κατά των εξεγερμένων.
Προφανώς η κυβέρνηση της Συρίας επιθυμεί να διατηρήσει ανέπαφη της Αεροπορία της για να την χρησιμοποιήσει σε συνεργασία με τα ρωσικά μαχητικά για την υπεράσπιση της χώρας από κάποια πιθανή επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από την Δύση και τους Άραβες συμμάχους της.
Εκτός όμως από την νέα τακτική που υιοθέτησε η συριακή κυβέρνηση έναντι των εξεγερμένων, ο σύμμαχος της Συρίας το Ιράν εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Άγκυρας με τον Αρχηγό της Αεροπορίας των Φρουρών της Επανάστασης πτέραρχο Amir-Ali Hajizadeh να δηλώνει ότι αν τουρκικά στρατεύματα εισέλθουν σε συριακό έδαφος οι βάσεις τους στην Τουρκία θα καταστραφούν.
Αναμφίβολα οι ιρανικές απειλές αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη της στήριξης του ιρανικού καθεστώτος στην Συρία και ένδειξη ότι μία πιθανή τουρκική ανάμειξη στην Συρία θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή με το Ιράν να απειλεί με επιλεκτικά αντίποινα μέσα στην Τουρκία κάτι όμως που θα έθετε σε λειτουργία το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και θα οδηγούσε στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
(από defencenet, gkourou)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails