Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

«Πόλεμος» Ρωσίας – ΗΠΑ για τον πολεμικό εξοπλισμό τη Συρίας

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ρεπορτάζ: Λογοθέτη Ελένη

Οι αρχικές κατηγορίες πολλών χωρών μελών του ΟΗΕ ότι η Ρωσία προμηθεύει με όπλα το Συριακό καθεστώς - εμποδίζοντας εμμέσως τον τερματισμό της βίας και συμβάλλοντας στην αποτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου - έχουν πάρει πλέον την μορφή ανοικτού πολέμου. Οι δύο υπερδυνάμεις αλληλοκατηγορούνται ανοικτά ότι υποδαυλίζουν την συριακή κρίση , προμηθεύοντας με όπλα την Συρία.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον,  κατηγόρησε ευθέως την Μόσχα ότι έχει προμηθεύσει με στρατιωτικά ελικόπτερα το καθεστώς της Δαμασκού και προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στη Συρία θα κλιμακωθεί «δραματικά».

Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι εξαγωγές όπλων της είναι «σύμφωνες με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις άλλες διεθνείς συμβάσεις» ενώ ο εκπρόσωπος της της ρωσικής εταιρείας Rosoboronexport που προμηθεύει τα στρατιωτικά ελικόπτερα αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

«Δεν παραβιάζουμε κανένα διεθνή κανονισμό τηρώντας αυτά τα συμβόλαια», δήλωσε ο σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ και αντέστρεψε τις κατηγορίες, κατηγορώντας για πρώτη φορά ανοιχτά την Ουάσινγκτον ότι εξοπλίζει τους Σύρους αντάρτες. «Οι ΗΠΑ προσφέρουν όπλα και εξοπλισμό στους Σύρους εξεγερμένους για να πολεμήσουν κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ».

Ο Λευκός Οίκος έπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει τους εξεγερμένους στη Συρία όχι με όπλα αλλά με με εξοπλισμό όπως ασυρμάτους, και ιατρικό υλικό, καθώς έινα αντίθετη σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Λίγες ώρες αργότερα,  το ρωσικό ΥΠΕΞ διέψευσε τις δηλώσεις του Λαβρόφ, αποδίδοντάς τες σε λάθος των μεταφραστών, καθώς ο Ρώσος ΥΠΕΞ βρίσκεται  στην Τεχεράνη.«Πρόκειται για σφάλμα από την μετάφραση στα Φαρσί», τόνισε μέλος του γραφείου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η Ρωσία –μαζί με την Κίνα - είναι οι κυριότεροι υποστηρικτές του καθεστώτος της Συρίας και έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες των δυτικών χωρών για καταδίκη ή απομάκρυνση του Μπασάρ αλ- Άσαντ, θέτοντας βέτο σε αντίστοιχες προτάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο πλευρό της Ρωσίας τάσσεται το Ιράν , το οποίο κατηγορεί τις δυτικές χώρες αλλά και την Τουρκία,  τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ότι στέλνουν όπλα, ακόμη και δυνάμεις στη Συρία, για να υπονομεύσουν τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί ο Μπασάρ Αλ Άσαντ .

Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι η στάση της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα ξαναφέρουν τον "Ψύχρο Πόλεμο" τόσο στη Συρία- η οποία θα διχαστεί στα τρία- όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Η Γαλλία από την πλευρά της ζήτησε από όλες τις πλευρές τον «πλήρη» τερματισμό των εξαγωγών όπλων στο συριακό καθεστώς, ζητώντας τον σεβασμό στο πλήρες εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Ευρώπη στις εξαγωγές όπλων προς τη Συρία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails