Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη Δ.Κωσταντόπουλου στο ΕΜΠΡΟΣ

Είστε ευχαριστημένος κ. Κωνσταντόπουλε από την εκλογική σας επίδοση;
Παρά το λίγο χρονικό διάστημα που είχα στη διάθεσή μου και με δεδομένες τις άδικα δυσμενείς διαμορφωθείσες συνθήκες για το ΠΑΣΟΚ, θεωρώ ότι τιμήθηκα ως νέος υποψήφιος ιδιαίτερα. Γι’αυτό ευχαριστώ όλους τους...
Αιτωλοακαρνάνες που προσέβλεψαν σε εμένα με εμπιστοσύνη. Θα φανώ αντάξιος.

Αναμένατε το μικρό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ που αποτυπώθηκε στις κάλπες την 6η Μαΐου;
Το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ ήταν μικρότερο από αυτό που ανέμενα, αλλά γι’αυτό υπάρχει ερμηνεία. Δύο βασικοί λόγοι το παρήγαγαν. Αφενός μεν ότι το ΠΑΣΟΚ διεκπεραίωσε φορτία που δεν του ανήκαν συνολικά αλλά εν μέρει και αφετέρου ότι επικράτησε σε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων ο θυμός και η τιμωρητική διάθεση. Επομένως, το ΠΑΣΟΚ απετέλεσε και εξιλαστήριο θύμα ένεκα δυστοκιών και δυσλειτουργιών δεκαετιών.

Γιατί ένας ψηφοφόρος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες εκλογές;
Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι πορεύθηκε με ειλικρινή διάθεση ανάγνωσης των καιρών και κατέγραψε ένα αρχικά θετικό αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης της χώρας. Υπό τα αυστηρά διλήμματα και σε ανελαστικό χρόνο που ετέθησαν, έκανε και λάθη. Αλλά σε κάθε καλόπιστο, όπως απεδείχθη, κατέγραψε και υψηλό βαθμό αξιοπιστίας. Είναι πλέον φανερό ότι το πρόβλημα δεν ειναι μόνο ελληνικό. Διαπερνά πλέον μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Αυτό και μόνο μεγιστοποιεί την αξιοπιστία στην οποία προαναφέρθηκα. Είναι δε βασικός λόγος για να εμπιστευθεί κανείς σαν δύναμη υπεύθυνη το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες της 17ης Ιουνίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου;
Όσοι διακατέχονται από το σύνδρομο του μεσσιανισμού είναι λογικό να καλύπτουν τις ανασφάλειές τους αναζητώντας μύθους και Μεσσίες. Το πρόβλημα στην πολιτική είναι οι απόψεις, η σωστή ανάγνωση των συνθηκών και οι μελετημένα προτεινόμενες λύσεις. Δεν έχει διακριθεί ο λόγος του κ. Τσίπρα γι’αυτά τα χαρακτηριστικά. Πολλώ δε μάλλον, αυτό προκαλείται και από τις προκαλούμενες από τις εντός του χώρου του διεργασίες, ένεκα των συνιστωσών, που οδηγούν σε ασάφειες. Σε κάθε περίπτωση και ατομικά συγκρίνοντας -πώς να το κάνουμε- ο Αλέξης απέχει πολύ από το να είναι Ανδρέας.

Αρκετοί από το ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν Σαμαρά ακριβώς για να πάρει το bonus των 50 εδρών και να βρεθούν συμπράττοντες στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Συμφωνείτε με αυτό;
Είναι μία συντηρητική και τακτικιστική σκέψη. Δεν έχω αντιληφθεί έστω κάπια μεμονωμένη τέτοια περίπτωση. Την θεωρώ όμως λογική να υπάρχει σαν σκέψη σε κάποιους που αγνοούν αυτό που σωστά είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι δηλαδή δεν φτάνει η πλειοψηφία σε έδρες, στις σημερινές συνθήκες, αν δεν ακολουθείται από την κοινωνική πλειοψηφία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι η εγγύηση για το κυβερνητικό αύριο της Ελλάδας και άρα πρέπει να ενισχυθεί. Γιατί ό,τι δεν πέτυχε ως έχων πρωτευόντως την κυβερνητική ευθύνη, θα το πετύχει συμπαρατασσόμενος σε δεύτερο ρόλο;
Έχοντας πρωτευόντως την ευθύνη του να μη σκάσει η βόμβα της οικονομίας στα χέρια του, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε το χρόνο να αντιδράσει πέραν του τρόπου που επέδειξε, ούτε ο λαός να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που ήταν προς διαχείριση. Στο μεσοδιάστημα από τις πρώτες έως τις δεύτερες εκλογές, άλλαξαν οι συνθήκες και οι διαθέσεις. Εκλογικεύθηκαν οι συμπεριφορές και οι αναζητήσεις, και πλέον σε όλους τους καλόπιστους αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα μας υπερβαίνουν και η αποκλειστική χρέωση στο ΠΑΣΟΚ, αφενός αποπροσανατολίζει και αφετέρου δεν δίνει λύσεις. Ταυτόχρονα δε, η αξιοπιστία του χώρου αποκαθίσταται και η εμπιστοσύνη του πολίτη είναι λογικά αναμενόμενο να καταγραφεί.

Θεωρείται ότι μετά τις πρώτες εκλογές συνετά εκφράζεται εκτός από το Βαγγέλη Βενιζέλο και ο κ. Φώτης Κουβέλης. Προμηνύεται κάποια μετεκλογική σύγκλιση;

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος εκφραζόταν και εκφράζεται συνετά λέγοντας την αλήθεια τόσο πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου όσο και ενόψει των νέων εκλογών της 17ης Ιούνη. Δεν υπάρχει διγλωσσία από μέρους του. Όμως, σημασία έχει κατά πόσο ο λαός θέλει να ακούει την αλήθεια και να μην ακούει την υποσχεσεολογία του άκρατου λαϊκισμού των ημερών. Ο κ. Κουβέλης, ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. ήταν και είναι σοβαρός άνθρωπος και πολιτικός, γι’αυτό και εκφράζεται συνετά, διαισθανόμενος το διακύβευμα των εκλογών, στο να υπάρχει Ελλάδα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, στην ευρωζώνη και στο ευρώ, που για μας είναι προτεραιότητα. Υπάρχουν και διαφορές μεταξύ τους, αν και πολύς κόσμος τις κατατάσσει σε δευτερεύουσας σημασίας. Υπερέχει στην αίσθηση αυτού του κόσμου, ότι λόγω καιρών είναι σημαντικότερη η συμβατότητά τους που λόγω της ειλικρινούς διάθεσης και της σύνεσης καταγράφεται. Αν αυτό προκαλέσει στο μέλλον συμπαρατάξεις ή συγκλίσεις, είναι κάτι που θα το δείξουν οι καιροί και οι κοινωνικές βάσεις των χώρων.

Τί αναμένετε να συμβεί αν πρώτο κόμμα στις εκλογές προκύψει η Νέα Δημοκρατία και τί διαφορετικό αν προκύψει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Όποιος και να προκύψει τα περισσότερα εκ των δεδομένων είναι ανελαστικά. Αυτά που είναι διαπραγματεύσιμα, δεν προκύπτουν επειδή κάποιοι θα είναι πιο ρωμαλέοι μονομάχοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, αλλά επειδή οι συνθήκες, όπως εσχάτως διαμορφώθηκαν, το επιτρέπουν. Γι’αυτό το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να προκύψει από την κάλπη ενισχυμένο, γιατί έχει ήδη την εμπειρία του χθες και γιατί και με τον αγώνα του προέκυψαν τα όποια ευνοϊκά δεδομένα για αύριο.

Κύριε Κωνσταντόπουλε, ο κ. Τσίπρας μιλά για καταγγελία του μνημονίου, το ΠΑΣΟΚ μιλά για αναθεώρηση των όρων του, κάτι το οποίο δεν αναφερόταν πριν. Τί άλλαξε;
Η καταγγελία του μνημονίου είναι μία λεκτική, προεκλογική και επικοινωνιακού χαρακτήρα ακρότητα. Άλλωστε, και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τείνει μετριαζόμενη η έκφραση, διότι δεν μπορεί αυτό να συμβεί, μιας και καταγγελία του μνημονίου σημαίνει και καταγγελία της δανειακής σύμβασης, άρα άτακτη χρεοκοπία. Όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση όρων, αυτό είναι κάτι αναμενόμενο ένεκα των διαρκώς μεταβαλλόμενων συνθηκών και των επιτυχημένων εφαρμογών ή καθυστερήσεων που καταγράφονται και επομένως ακόμα και χωρίς να εξαγγελθεί, είναι κάτι ανοιχτό στους καιρούς. Οι νέες συνθήκες στην Ευρώπη, όπως η εκλογή του Ολάντ, η αναμενόμενη ένταξη σε λογικές μνημονίων της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου κλπ συνηγορούν ότι ευρισκόμεθα σε καθαρά νέες συνθήκες που με κατάλληλους χειρισμούς, χωρίς δημαγωγίες και λαϊκισμούς, μπορεί να προκαλέσουν ευνοϊκά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Άρα, οι εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, περί επαναδιαπραγμάτευσης όρων, είναι σώφρονες και έντιμες προς τους πολίτες, ακριβώς επειδή είναι πλέον υλοποιήσιμες.

Τελικά κ. Κωνσταντόπουλε, ποιά η γνώμη σας για τη γενικότερη κρίση;
Ζούμε και βιώνουμε μια βαθιά οικονομική κρίση, η οποία έχει μετατραπεί και σε κρίση κοινωνική, διαρραγώντας την κοινωνική συνοχή. Τον τελευταίο καιρό, παρακολουθούμε την κοινωνία μας να μετατρέπεται σε μια κοινωνία των άκρων, να εκφασίζεται και η οικονομική-κοινωνική κρίση να μετατρέπεται σε πολιτική κρίση, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό ενός πολιτικού αδιεξόδου. Όμως, αυτή η τριπλή κρίση, οικονομική-κοινωνική-πολιτική, δεν πρέπει να μετατραπεί σε μια κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα σήμερα είναι ακυβέρνητη, η πολιτική αβεβαιότητα δυστυχώς παρατείνεται και ανησυχώ διότι το σκηνικό που διαμορφώνεται δε δίνει λύση. Χρειάζεται διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, εθνική συστράτευση με ολοκληρωμένη, υπεύθυνη, εφικτή και ρεαλιστική εθνική στρατηγική που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που μέσα από τη διακυβέρνηση της χώρας, μπορεί να εγγυηθεί αυτή την εξέλιξη.
(από agrinionet)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails