Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΗΠΑ και Ρωσία ανατρέπουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή - Ερχονται ραγδαίες εξελίξεις

Ορκο εκδίκησης κατά της Συρίας έδωσε ο Ερντογάν!!!
Γράφει ο Λάζαρος Ελευθεριάδης
Η Τουρκία “ορκίζεται” για δράση μετά από την κατάρριψη του μαχητικού-αναγνωριστικού της, F-4 Phantom, από την Συρία.
Ως κίνηση “αντιποίνων”, θα μπορούσε να επιλεγεί η διπλωματική οδός, όπως η προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ ή άλλη, δηλώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Η Συρία δήλωσε το Σάββατο, ότι κατέρριψε ένα τουρκικό αεροσκάφος αναγνώρισης, διότι το...
αεροπλάνο εισήλθε στον εναέριο χώρο της, επιμένοντας παρ’όλα αυτά, ότι "δεν ήταν μια επίθεση", όπως η Τουρκία θέλει να εμφανίζει το περιστατικό, και απείλησε με αντίποινα, αλλά δεν είπε και τι μέτρα θα λάβει, όπως η αναζήτηση των δύο πιλότων του αεροσκάφους.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε, ότι η χώρα του θα λάβει τα «αναγκαία» μέτρα εναντίον της Συρίας. Ο κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε το Σάββατο, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να προσπαθεί να καθορίσει τις ακριβείς συνθήκες του συμβάντος, αλλά παραδέχθηκε ότι η πτήση του τζέτ, μπορεί να έγινε σε συριακό εναέριο χώρο.
Έχει συγκληθεί νέα συνεδρίαση του Σαββάτου τού Συμβουλίου ασφαλείας της Τουρκίας.
Η Γερμανία και το Ιράκ κάλεσαν την Τουρκία και τη Συρία να παραμείνουν “ήρεμοι” και να μην αφήσουν, η αναταραχή στη Συρία, να γίνει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.
Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη με το Τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι TV “A Haber” το Σάββατο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, κ. Makdissi Τζιχάντ, δήλωσε ότι η κατάρριψη του τζέτ της Τουρκίας (του F-4), ήταν ένα "ατύχημα και όχι επίθεση."
Ο Φαρούκ Τσελίκ, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, δήλωσε, ότι η Τουρκία θα προβεί σε “αντίποινα”, είτε στο διπλωματικό πεδίο ή θα προχωρήσει σε άλλες μορφές αντίδρασης.
"Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι υπήρχε παραβίαση του εναέριου χώρου της Συρίας - αν και ακόμα εξακολουθεί να μην είναι σαφές το τι πραγματικά συνέβη- η απάντηση της Συρίας δεν μπορεί να είναι, να καταρρίψει το αεροπλάνο", δήλωσε στον δημοσιογράφο ο κ. Celik το Σάββατο.
"Το περιστατικό αυτό είναι απαράδεκτο», είπε ο κ. Φαρούκ Τσελίκ. «Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει στη σιωπή."
Η πραγματικότητα όμως έρχεται να διαψεύσει τους Τούρκους, είναι προφανές ότι ένα αεροπλάνο κατασκοπευτικής τεχνολογίας όπως το F-4, μόνον τουρισμό δέν έκανε μέσα στόν Εναέριο χώρο της Συρίας.
Συντρίμμια του τουρκικού μαχητικού που κατέρριψε η Συρία την Παρασκευή εντόπισαν στα συριακά χωρικά ύδατα και σε βάθος 1.300 μέτρων τα συνεργεία της Συρίας, σύμφωνα με τουρκικά ειδησεογραφικά δίκτυα.
«Η αεράμυνά μας αντιμετώπισε ένα στόχο ο οποίος παραβίασε τον εναέριο χώρο μας πετώντας πάνω από τα χωρικά μας ύδατα, πριν από το απόγευμα την Παρασκευή και τον κατέρριψε.
Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ένα τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος», ανέφερε ανακοίνωση των συριακών ένοπλων δυνάμεων την οποία μετέδωσαν κρατικά συριακά ΜΜΕ.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το αεροσκάφος το οποίο κατερρίφθη ήταν ένα F-4 Phantom, υπερηχητικό μαχητικό, το οποίο μπορεί και να πραγματοποιεί επιχειρήσεις αναγνώρισης (στην έκδοση RF-4), δηλ. πτήσεις αναγνώρισης στόχων εντός του Συριακού Εναέριου χώρου.
Αργά προχθές βράδυ, πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, του υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΑ πτέραρχου Μεχμέτ Ερτέν και του διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.
Είναι αυτό το περιστατικό ικανό να αποτελέσει την "θρυαλίδα" της έναρξης γενικευμένης επίθεσης των Δυτικών εναντίων της Συρίας ;;;
Η Συρία και η Τουρκία έχουν απελάσει τούς πρεσβευτές τους, και η Συρία κατηγόρησε την Τουρκία για την υποστήριξη της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας, ακόμη και επιτρέποντας αντάρτες να λειτουργούν έξω από το τουρκικό έδαφος.
Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.
Μετά από μια διασυνοριακή ανταλλαγή πυροβολισμών των συριακών δυνάμεων και των Τουρκικών τον Απρίλιο του 2012, η Τουρκία δήλωσε, ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θεωρείται ότι παραβιάζει την ασφάλεια του εδάφους της. Η εκτόξευση πυραύλων, είχε ώς αποτέλεσμα, δύο πρόσφυγες νεκρούς, σε ένα στρατόπεδο κοντά στην πόλη της Kilis, στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Σελτσούκ Ουνάλ, ενωρίτερα την Παρασκευή, απέρριψε τους ισχυρισμούς, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να στέλνει όπλα και λοιπό εξοπλισμό στους αντάρτες της Συρίας, ως αβάσιμους.
Ο κ. Σελτσούκ Ουνάλ δήλωσε, ότι η Τουρκία δεν στέλνει όπλα σε οποιονδήποτε από τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας.
Η Συρία υποστήριξε ότι η πτήση του τζέτ, παραβίασε τον εναέριο χώρο της πάνω από τα χωρικά ύδατά της, διεισδύοντας με αυτόν τον τρόπο, περίπου ένα χιλιόμετρο εντός των χωρικών της υδάτων, και για αυτόν τον λόγο κατερρίφθη και ότι τα σκάφη της Συρίας προσχώρησαν στην αναζήτηση των δύο πιλότων με αντίστοιχα Τουρκικά, σύμφωνα με την τηλεόραση NTV της Τουρκίας.
Ανέφερε επίσης ότι οι δυνάμεις της Συρίας συνειδητοποίησαν ότι ήταν ένα Τουρκικό τζετ, μετά την κατάρριψη του.
Η Τουρκία έχει χάσει την υπομονή της με τη Συρία, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που αναφέρονται στην εφημερίδα Hurriyet, και έχει εκδώσει τελεσίγραφο προς τον κ. Άσαντ.
Η Τουρκία μπορεί να εξετάσει την συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς σε περίπτωση που αποφασίσει να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, σύμφωνα με μια έκθεση στην τουρκική «Χουριέτ» εφημερίδα το Σάββατο.
Η Τουρκία έχει χάσει την υπομονή της με τη Συρία, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, και ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ έχει εκδώσει τελεσίγραφο προς τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επισκέφθηκε τη Συρία, την Τρίτη.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές στον κ. Άσαντ ότι σε περίπτωση κατά την οποίαν, οι συριακές δυνάμεις θα συνεχίσουν να δρουν επιθετικά εναντίον διαδηλωτών στη Συρία, δεν θα πρέπει να βασίζονται στη φιλία της Τουρκίας.
Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στην Hurriyet ότι "η Τουρκία είχε αρχικά προσπαθήσει να πείσει τους συμμάχους της, να χορηγηθεί χρόνος στον κ. Άσαντ να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις πριν από οκτώ μήνες. Διακείμεθα φιλικά προς τη Συρία, όσο ήταν δυνατόν, αλλά ένα καθεστώς που δεν ακούει τις συμβουλές από τον φίλο και γείτονά της, δεν μπορεί να είναι ένας φίλος της Τουρκίας".
Η επιστολή από Τούρκου Προέδρου Γκιουλ, και η διαρροή του περιεχομένου της προς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, είναι η μαρτυρία για τη στρατηγική απόφαση της Τουρκίας να κρίνουν το “καθεστώς Ασαντ”, ως παράνομο, πράγμα το οποίο της επιτρέπει να κινηθεί με μια πιο “ενεργή” στάση εναντίον της Συρίας.
Μήπως η πρόκληση ενός περιστατικού κατάρριψης, αποτελεί και την αφορμή, για αυτό το οποίο η Τουρκία έχει προαποφασίσει, την επίθεση εναντίον της Συρίας, προκαλώντας ένα “ντόμινο” συγκρούσεων στην περιοχή και όχι μόνον.
Είναι τοις πάσι γνωστόν ότι οι Ρώσοι έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην Συρία, τα οποία θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν με κάθε τρόπο.
Αυτό προφανώς το γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν η Τουρκία, επομένως η με οποιονδήποτε τρόπο πρόκληση για εμπλοκή των Ρώσων σε πόλεμο, έχει στρατηγική στόχευση την ανακατανομή ρόλων και ισσορροπιών στην Μ. Ανατολή και όχι μόνον, και με οποιοδήποτε κόστος.
Η ανάδειξη του Ιράν σε “πυρηνική” δύναμη αλλάζει ισορροπίες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές, δημιουργούνται ανισορροπίες στον έλεγχο των μεγαλυτέρων ενεργειακών πηγών του πλανήτη (Μ.Ανατολή και Ν.Α. Μεσόγειος), και αυτό δέν είναι ανεκτό από αυτούς οι οποίοι “χάνουν” τον έλεγχο.
Η Τουρκία αποτελεί σήμερα τον “πολιορκητικό κριό” των δυνάμεων οι οποίες θεωρούν ότι “χάνουν” απο την αλλαγή της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής ισορροπίας στην περιοχή των μεγαλυτέρων αποθεμάτων υδρογονανθράκων του πλανήτη, απο την αναγόρευση του Ιράν σε παγκόσμιο “πυρηνικό” παίκτη.
Η Συρία και το Ιράν αποτελούν τα κράτη, τα οποία, εάν αποτελέσουν “πόλο” εξουσίας στην περιοχή, με ισχυρούς συμμάχους όπως η Ρωσία και η Κίνα, με πυρηνική ισχύ, τότε μεγάλα γεωπολιτικά συμφέροντα “θίγονται” και γεωπολιτικές ισορροπίες καταρρέουν.
Η “μάχη” της επικράτησης, προς το παρόν, εξαντλείται σε ένταση, στο διπλωματικό πεδίο, με μικροεπεισόδια διασυνοριακά και δηλώσεις εκατέρωθεν, ελεγχόμενα απόλυτα και καθοδηγούμενα πλήρως.
Ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου είναι μεγάλος, οι “ασθένειες” των νέων κυβερνητών μας, δεν μάς σώζουν, είναι απαραίτητη η ενημέρωση του Ελληνικού λαού.
(από aegeantimes)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails