Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

«Βουτιά» στις βάσεις πολλών περιζήτητων σχολών


 
Ως οι πλέον «προβληματικές» πανελλαδικές εξετάσεις των τελευταίων ετών χαρακτηρίζονται οι φετινές, λόγω των αλλεπαλλήλων οδηγιών και των προβλημάτων που προκλήθηκαν εξ αιτίας ενός λάθους ή μιας ελλιπούς διατύπωσης στο μάθημα της Φυσικής.

Η αποτυχία των υποψηφίων, δηλαδή το ποσοστό που υπολογίζεται ότι έγραψε κάτω από τη βάση δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 80%. Ωστόσο, όπως παρατηρούν έμπειροι βαθμολογητές  το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των φετινών εξετάσεων, πέραν του «αλαλούμ» με τη Φυσική, ήταν το γεγονός ότι και στα άλλα μαθήματα, οι ερωτήσεις και τα θέματα ήταν πολλά και δύσκολα, ίσως δυσκολότερα από κάθε άλλη χρονιά.

Στις ιατρικές και τις σχολές των επιστημών υγείας του τρίτου επιστημονικού πεδίου αναμένεται επίσης πτώση των βάσεων, που όμως δεν θα είναι θεαματική λόγω των καλύτερων επιδόσεων των υποψηφίων στη Βιολογία. Πάντως, ορισμένοι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι οι ιατρικές σχολές είναι πολύ πιθανόν να «πέσουν» κάτω των 19.000 μορίων.

Εξάλλου, από τους βαθμολογητές σημειώνεται πως αν και οι βάσεις στις σχολές θετικών επιστημών και στα πολυτεχνεία αναμένεται να κατρακυλήσουν, δεν θα συμβεί το ίδιο σε άλλες επίσης περιζήτητες σχολές των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Ειδικότερα, στις ανθρωπιστικές και νομικές σπουδές του πρώτου επιστημονικού πεδίου δεν αναμένονται μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρυσι, καθώς η επιλογή των θεμάτων δεν έκρυβε εκπλήξεις. Έτσι, συμπεραίνεται πως οι βάσεις σε νομικές και φιλολογικές σχολές θα είναι στα περσινά επίπεδα, ενώ στα παιδαγωγικά τμήματα αναμένεται πτωτική πορεία, αφού τα τελευταία χρόνια η ζήτησή τους έχει περιοριστεί.

Στο πέμπτο πεδίο των επιστημών οικονομίας και διοίκησης, είναι νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις, καθώς εκκρεμεί η βαθμολόγηση των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Ωστόσο η πλειοψηφία των μαθητών που επιλέγει τμήματα και σχολές του πέμπτου πεδίου και διαγωνίστηκε σε Φυσική και Μαθηματικά, ενδέχεται και εδώ να παρασύρει προς τα κάτω τις βάσεις

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails