Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Υπαίθρια κουζίνα στις γειτονιές της Αθήνας, όπου υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη ένα πιάτο φαγητό

Η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» είναι μια αυτοσχέδια υπαίθρια κουζίνα που στήνεται σε δρόμους και πλατείες, καταυλισμούς, γειτονιές, όπου υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη ένα πιάτο φαγητό. Ο 47χρονος Κωνσταντίνος, άνεργος επί 2 χρόνια και εμπνευστής της ιδέας, μίλησε στο metrogreece.gr για τη δράση.

'' Η κοινωνική κουζίνα ξεκίνησε τη λειτουργία της το Δεκέμβρη του 2011. Αφορμή στάθηκε η σκηνή δύο παιδιών να τσακώνονται μπροστά από έναν κάδο σκουπιδιών για το φαγητό που βρήκαν μέσα σε αυτόν. Στην αρχή της προσπάθειάς μας, εγώ μαζί με άλλα δύο άτομα, μοιράζαμε φαγητό σε όσους είχαν ανάγκη, αλλά μας αντιμετώπιζαν διστακτικά. Ίσως και να είναι λογικό. Αποφασίσαμε λοιπόν να
μαγειρεύουμε στους δρόμους μαζί με τον κόσμο, ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους αντιδράσεις.Πλέον, κάθε μέρα σε κάθε πλατεία της πόλης γίνεται μια γιορτή. Συμμετέχουν όλοι στη διαδικασία και τρώμε όλοι μαζί.Ονομάσαμε τη δράση μας «Άλλος Άνθρωπος» για το λόγο ότι ο καθένας από εμάς μπορεί ανά πάσα στιγμή να έρθει στη θέση του 'άλλου', του διπλανού του.

Ο κόσμος μας βοηθά πάρα πολύ ως προς τη συλλογή των τροφίμων που χρειαζόμαστε για να μαγειρέψουμε. Η αλήθεια όμως είναι πως στην αρχή η βοήθεια ήταν μεγαλύτερη. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο δυσχεραίνουν τα οικονομικά του καθενός, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περίσσευμα. Επίσης, οι λαϊκές αγορές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, προσφέροντάς μας φρούτα και λαχανικά, μόλις έμαθαν για τη δράση μας.

Από σήμερα ο «Άλλος Άνθρωπος» διοργανώνει ένα καλλιτεχνικό bazaar στο οποίο προσφέρουν έργα τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιτέχνες και φωτορεπόρτερ. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της κοινωνικής κουζίνας. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 21 Ιουνίου στο Γκάζι,όπου θα μαγειρεύουμε και θα τρώμε όλοι μαζί.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη διαδικασία ή να προσφέρει οτιδήποτε περισσέυει, τον περιμένουμε στον Ορίζοντα Γεγονότων, Κεραμεικού 88''.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το μπλογκ της κοινωνικής κουζίνας allosanthropos.blogspot.com

Πηγή: metrogreece.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails