Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Εκβιασμοί, 17Ν και... βουντού

Δύο είναι τα κυρίαρχα ζητή­ματα στα οποία έχει εστιά­σει το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, ζητήματα τα οποία συνδέονται στενά μεταξύ τους.
Το ένα είναι η αντίκρουση των συστημικών επιθέσεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ και των εκβιασμών προς την κοινωνία οι οποίες λαμβάνουν πρωτοφανείς δι­αστάσεις, με αποκορύφωμα την επι­χείρηση ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με τη 17Ν μέσω Ντόρας, γεγονός το οποίο προκάλεσε τις...
οξύτατες αντιδράσεις της Κουμουνδούρου, αλλά και την προχθεσινή παρέμβαση της Εθνικής Τράπεζας με τη δημοσιοποίηση «επιστημονικής έκθεσης» για σενάριο επι­στροφής στη δραχμή.
Και το δεύτερο είναι η μετατόπιση της προεκλογικής αντιπαράθεσης από την τρομοκρατία για την έξοδο από το ευρώ, που υποτίθεται ότι θα έρθει αν ο κόσμος ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, και η «προ­σγείωση» της ατζέντας στα προβλή­ματα της οικονομίας και της κοινω­νίας, καθώς και τις λύσεις διεξόδου. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει αύριο το επικαιροποιημένο κυβερνητικό του πρό­γραμμα προκειμένου να τοποθετηθεί με περισσότερη σαφήνεια αλλά και να αντιμετωπιστούν η πολυφωνία και η εικόνα σύγχυσης που εκπέμπεται από στελέχη του.
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να απαντάει στις προκλή­σεις και τις επιθέσεις που δέχεται και σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμά του οδηγεί κατευθείαν… στη δραχμή! Από την άλλη, προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να σηκώνει το γάντι των πα­λαιοκομματικού χαρακτήρα προκλή­σεων της Ν.Δ., η οποία επιχειρεί να ορ­θώσει διαχωριστικές γραμμές που πα­ραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές του παρελθόντος.

Ανησυχία
Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται να έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, κη­ρύσσοντας τον πόλεμο κατά του συ­στήματος της διαπλοκής, στο οποίο χρεώνει την προσπάθεια συκοφάντησής του κι εκφοβισμού των ψηφοφό­ρων. Αν και κατά γενική ομολογία η επίθεση που εξαπολύθηκε ήδη από το διάστημα των διερευνητικών εντο­λών φάνηκε να λειτουργεί υπέρ του, εν τούτοις τα κορυφαία στελέχη του σχήματος εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διαγραφόμενη πιθανότητα να οδηγηθούμε στις κάλπες σε κλίμα ακραίων εκβιασμών με στόχο τη χειρα­γώγηση της λαϊκής βούλησης, και ιδιαίτερα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αρχή έγινε την περασμένη εβδο­μάδα όταν:
♦ Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κα­τήγγειλε την Eurobank κάνοντας λόγο για περιπτώσεις στελεχών που απευ­θύνουν εκβιασμούς σε εργαζόμενους ή ακόμα και πελάτες, ότι δηλαδή, αν ψηφίσουν Τσίπρα, οι μεν πρώτοι κινδυ­νεύουν να απολυθούν οι δε δεύτεροι να χάσουν τις καταθέσεις τους.
♦ Ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφεί­ου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, προανήγγειλε την πρόθεση του σχή­ματος να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεο­πτικό τοπίο, αν τελικώς καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ακολούθως, μία μέρα μετά, το σκεπτικό αυτό ανέ­λυσε σε άτυπη ενημέρωση των δημο­σιογράφων ο επικεφαλής της Επιτρο­πής Πολιτικής Επικοινωνίας του σχή­ματος Βασίλης Μουλόπουλος στέλνοντας στους καναλάρχες το μήνυμα ότι η χρήση των δημόσιων συχνοτήτων κοστίζει, και δη 500 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πρόβλεψη του ίδιου του μνημονίου. Τη σκυτάλη πήρε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να μπουν όροι και κανόνες «που θα εξασφαλίζουν την ελεύθερη πληροφόρηση και τη δημο­κρατία στον χώρο των ΜΜΕ» και ταυ­τόχρονα δεν θα αφήνουν περιθώρια «για να ανθούν σχέσεις διαπλοκής» ανάμεσα σε πολιτικούς χώρους και ιδι­οκτήτες ΜΜΕ και (ταυτόχρονα) ιδιωτι­κών μεγάλων επιχειρήσεων.
Στο μεταξύ, στο «στόχαστρο» του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν και οι δημοσκοπήσεις, καθώς η Επιτροπή Ερευνών και Δημο­σκοπήσεων με επιστολή της προς τον ΣΕΔΕΑ και την Ελεγκτική Εταιρεία Δη­μοσκοπήσεων εκφράζει την ανησυχία της για τη λειτουργία των ερευνών κοι­νής γνώμης στην παρούσα συγκυρία με δεδομένη την ιδιαιτερότητα μιας πρωτοφανούς πολιτικής πόλωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αφενός να επιτραπεί η πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενου στα πλήρη και πρωτογενή στοιχεία και αποτελέσματα όλων των δημοσκοπή­σεων καθώς και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την προστασία της «αντικειμενικής και ανεπηρέαστης ενημέρωσης και κρίσης των εκλογέ­ων» από τη διαρροή σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ φημολογούμενων ευρημάτων κατά το διάστημα που ισχύει η απαγόρευση της δημοσίευ­σης δημοσκοπήσεων.

Σκοπιμότητες
Μέσω της μετωπικής αντιπαράθε­σης με το «σύστημα της διαπλοκής», ο Τσίπρας ουσιαστικά προσπαθεί να αποδομήσει την κυρίαρχη προπαγάν­δα κατά των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση του μνημονίου και διαπραγ­μάτευση του χρέους, αναδεικνύοντας ότι εκείνοι που του επιτίθενται με σφοδρότητα ανήκουν στο στρατόπεδο των μνημονιακών δυνάμεων και του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος των διαπλεκόμενων. Και παράλληλα, προσπαθεί να ακυρώσει και το δίλημ­μα «ευρώ ή δραχμή», το οποίο πάντως επιχειρείται με κάθε μέσο να διατη­ρηθεί στην επικαιρότητα, ακόμη κι αν φαίνεται ότι οι πολίτες στην πλειονό­τητά τους το απορρίπτουν. Σχολιάζοντας χθες ο Τσίπρας την πα­ρέμβαση της ΕΤΕ αλλά και το δημο­σίευμα Reuters για Παπαδήμο, κατα­λόγισε στη μεν πρώτη «τυχοδιωκτική σκοπιμότητα» ενώ για τον τέως πρω­θυπουργό σημείωσε πως «εγχώριες δυνάμεις βρίσκονται σε ανοιχτή γραμ­μή με εξωθεσμικά αλλά και θεσμικά κέντρα των Βρυξελλών».
Κατ’ επέκταση και με πολύ απλά λόγια, αυτό που υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτοί που έβαλαν τις υπογραφές τους στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και τα συγκροτήματα που τους στήριξαν, εξωθώντας στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό, ανήκουν στο ίδιο κάδρο. Κατά συνέπεια, καθίστανται πλήρως αναξιόπιστοι – έως κι επικίνδυνοι – είτε, όψιμα, πλειοδοτούν είτε απειλούν κι εκβιάζουν.
Εξάλλου, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι «είναι η ολοκληρωτική ακύρωση του μνημονίου ως προϋπόθεση για να μπορέσουμε να πάμε σε επαναδι­απραγμάτευση γύρω από τα ζητήματα της δανειακής σύμβασης και του χρέ­ους», όταν οι Σαμαράς και Βενιζέλος συντάσσονται με τη γραμμή των δα­νειστών «τηρήστε τις δεσμεύσεις σας και βλέπουμε».
Πέραν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι απέναντι στους καταστροφολόγους έχει να αντιτάξει το πρόγραμμά του, το οποίο παρουσιάζεται αύριο στην Αθηναΐδα, σε μία τελικώς συνέντευξη αντί για τέσσερις, όπως είχε προαναγ­γελθεί, δεδομένου ότι θα αποτελείται από ανάλογες ενότητες.
Από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι πρόκειται για βελτιώσεις στο πρό­γραμμα του Απριλίου και όχι για νέο πρόγραμμα.

Περίοδος μετάβασης
Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις των στε­λεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εμπλέκονται στη διαμόρφωση του προγράμματος, αυτό φαίνεται να είναι καταρτισμέ­νο στη λογική βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Ενδεικτι­κά, ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρ­θηκε (με δηλώσεις του στον ρ/σ Στο Κόκκινο τις προηγούμενες μέρες) σε μια περίοδο μετάβασης, όπου κάποια από τα μέτρα, όπως τα εργασιακά, θα ακυρωθούν άμεσα και κάποια άλλα θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα πλή­ρες σχέδιο που σταδιακά θα διαμορ­φώσει ένα περιβάλλον σταθερότη­τας, προϋπόθεση για την ανόρθωση της οικονομίας.
Επιπλέον, τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία τις τελευταίες μέρες μιλούν για «πολιτική» και όχι νομική καταγγελία της δανειακής, επιμένουν ότι το μνημόνιο έχει ακυρωθεί στην πράξη, τόσο από την ψήφο του ελλη­νικού λαού όσο και εξαιτίας των κα­ταστροφικών συνεπειών του. Από την άλλη, διαβεβαιώνουν: «δεν θα φανού­με ασυνεπείς απέναντι στους πολίτες που μας ψήφισαν και δεν θα μπούμε σε λογικές που απέρριψε ο λαός στην κάλπη».
Σε γενικές γραμμές οι κεντρικές κα­τευθύνσεις του προγράμματος έχουν ως εξής:
♦ Ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, ιδιαιτέρως, όπως είπα­με σε πρώτη φάση, εκείνων που αφο­ρούν ζητήματα άμεσης ανακούφισης της κοινωνίας. Χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι άμεσο μέλημα θα είναι η ακύρωση των χαρα­τσιών (για μικρομεσαία εισοδήματα) και των νόμων που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, καταργούν τις Συλλογι­κές Συμβάσεις και τη μετενέργεια.
♦ Προώθηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.
♦ Επαναδιαπραγμάτευση επαχθών όρων της δανειακής σύμβασης αλλά και του χρέους με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και απο­πληρωμή του υπολοίπου με ρήτρες ανάπτυξης και ευνοϊκούς όρους.
♦ Πέρασμα των τραπεζών υπό δημό­σιο έλεγχο, που σημαίνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα ανακοπεί, ωστόσο θα γίνει με κοινές μετοχές μετά ψήφου (κοινώς, όχι δημόσιο χρήμα στις τράπεζες χωρίς δημόσιο έλεγχο).
♦ Αποτροπή, άμεσα, των ιδιωτικοποι­ήσεων επιχειρήσεων στρατηγικής ση­μασίας με την προοπτική να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο και επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται σε πορεία ιδιωτι­κοποίησης ή ήδη έχουν ιδιωτικοποιη­θεί.
Ες αύριον, λοιπόν, τα «σπουδαία»…
(από topontiki)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails