Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Το παρασκήνιο από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Το παρασκήνιο από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών : ​Μικρή «αχτίδα» για συγκυβέρνηση υπήρξε κατά την σύσκεψη  των τριών αρχηγών κομμάτων (Α.Σαμαράς,  Α. Τσίπρας, Ε.Βενιζέλος) υπό τον Κάρολο Παπούλια, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις
​Μικρή «αχτίδα» για συγκυβέρνηση υπήρξε κατά την σύσκεψη  των τριών αρχηγών κομμάτων (Α.Σαμαράς,  Α. Τσίπρας, Ε.Βενιζέλος) υπό τον Κάρολο Παπούλια, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις αντιρρήσεις του για την συμμετοχή του σε αυτήν την κυβέρνηση.
Η συζήτηση,  που διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά,  ήταν έντονη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε στο στόχαστρο ο Α. Τσίπρας, ο οποίος όμως φέρεται να  προέτρεψε Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο  να σχηματίσουν συγκυβέρνηση με την ΔΗΜΑΡ, εφόσον έχουν συμφωνήσει  και να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ακόμη και σήμερα συνεχίσθηκε η παλαιοκομματική πρακτική»  ανέφερε ο κ. Βενιζέλος πριν από λίγο, στην ομιλία του στους υποψηφίους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση. Πρόσθεσε όμως ότι διατηρεί κάποια αισιοδοξία για  συμφωνία, αλλά  επιβεβαίωσε την «προτροπή»  Τσίπρα  προς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για δική τους συγκυβέρνηση,  από τη στιγμή που έχουν 168 έδρες στη Βουλή,  στην οποία όμως απάντησε:  «Όχι!  Δεν πρόκειται  ξανά να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ ευθύνες μεγαλύτερες από αυτές που του αναλογούν».   
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε επίσης την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για παροχή ψήφου ανοχής σε μια συγκυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς επίσης, σε δηλώσεις του πριν από λίγο στους δημοσιογράφους,  επιβεβαίωσε ότι ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε κάθε πρόταση που του έγινε για στήριξη ή ανοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, όπως και για δική του κυβέρνηση με την στήριξη ή ανοχή των άλλων κομμάτων και κατέληξε: «ειλικρινά δεν ξέρω που το πάει  ο ΣΥΡΙΖΑ».  Αρνήθηκε όμως να απαντήσει στο εάν διαβλέπει εκλογές.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ φέρεται ο κ. Τσίπρας  να χαρακτήρισε «μέσο πίεσης» την επίκληση της άσχημης κατάστασης της Οικονομίας και να  απάντησε στην κριτική που του άσκησε ο κ. Σαμαράς επειδή  αρνήθηκε να δώσει «ψήφο ανοχής» έστω (με αποχή  από την ψήφο εμπιστοσύνης): «έχετε   καταλάβει  που έχει οδηγήσει  την χώρα η πολιτική του Μνημονίους; Μας ζητάτε κυβέρνηση συνεργασίας εσείς  που θέλατε αυτοδυναμία;».

Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας  ζήτησε να δοθούν τα πρακτικά της σύσκεψης των 3 αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι του ζητούν  να αγνοήσει τη λαϊκή εντολή. «Αυτοί που μας κυβερνούν όχι μόνο δεν έχουν λάβει το μήνυμα αλλά κάνουν και τους τιμητές, συνεχίζουν να εκβιάζουν και να απειλούν» υποστήριξε. Ήταν επίσης κατηγορηματικός  ότι «από τον ΣΥΡΙΖΑ στο έγκλημα συνενοχή δεν δίνουμε» και κατέληξε απευθυνόμενος στους  πολίτες:  «Εμείς δεν θα σας προδώσουμε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μείνει  ζωντανή η ελπίδα».

Σε κάθε περίπτωση πάντως   θα χρειασθεί να συνεχισθούν οι επαφές μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς ανέφερε μετά τη σύσκεψη ότι «η διαβούλευση θα συνεχισθεί».

Πολύ πιθανό είναι επίσης να υπάρξει νέα σύσκεψη  των πολιτικών αρχηγών, ίσως και με διευρυμένη σύνθεση, με την συμμετοχή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ . Κουβέλη και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου.

Στις 7 μ.μ. ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένο και θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τους αρχηγούς του ΚΚΕ,  Α. Παπαρήγα, της Χρυσής Αυγής,  Ν. Μιχαλολιάκο και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails