Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΒΗΜΑτοδότης: Το σπασμένο τηλέφωνο της κυρίας Μέρκελ

Λιγότερο από τρία λεπτά διήρκησε το τηλεφώνημα που έκανε η Καγκελάριος της Γερμανίας κυρίας Αγκελα Μέρκελ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και η συνομιλία, παρ΄ ότι ο κ. Παπούλιας γνωρίζει γερμανικά, έγινε μέσω διερμηνέων. Η κυρία Μέρκελ δεν ρίσκαρε να μιλήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα γερμανικά ήθελε να τα ακούσει ο Πρόεδρος και στη γλώσσα του και έτσι επιστρατεύθηκαν οι διερμηνείς της Προεδρίας. Το τηλεφώνημα πάντως αιφνιδίασε την Αθήνα, αφού η Καγκελάριος δεν θέλησε να μιλήσει στον ομόλογό της, έστω και αν είναι υπηρεσιακός ο Πρωθυπουργός κ. Π. Πικραμμένο, αλλά κατευθείαν στον κ. Παπούλια.

***
Από και εκεί και πέρα άρχισε να λειτουργεί ένα είδος σπασμένου τηλεφώνου, αφού ο Κ. Παπούλιας, τηλεφώνησε στον κ. Πικραμμένο, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός με τη σειρά του επικοινώνησε μ΄ όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους γνωστοποιήσει αυτά που είπε η κυρία Μέρκελ στον κ. Παπούλια. Στο μεταξύ στα επιτελεία των κομμάτων οι φήμες οργίαζαν. Άλλοι μιλούσαν για επανεξέταση ή καταγγελία του Μνημονίου, άλλοι ότι η Μέρκελ ήθελε ισχυρή κυβέρνηση, αλλά ότι κράτησε άκαμπτη στάση άλλοι ότι είπε ότι θα βοηθήσει την χώρα μας και ορισμένοι άλλοι (ίσως οι πιο ενημερωμένοι) έκαναν λόγο για δημοψήφισμα.
***
Και συνέβη το αναμενόμενο. Ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς είπε στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, όταν του τηλεφωνούσε «καλύτερα κύριε Πρόεδρε να βγει μια επίσημη ανακοίνωση από ο Μέγαρο Μαξίμου για να διευκρινισθούν όλα και κυρίως αυτά που είπε η Μέρκελ για σκέψεις που αφορούν το δημοψήφισμα γιατί δεν βγαίνει νόημα». Έτσι λίγο πριν από τις οκτώ, το Μέγαρο Μαξίμου, εξέδωσε ανακοίνωση, αλλά οι απορίες περί δημοψηφίσματος παρέμειναν...
***
Έλα όμως που ήρθαν τα πάνω κάτω από το τηλεφώνημα όταν ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε το βράδυ της Παρασκευής ότι πρότεινε στον κ. Παπούλια τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την είδηση ως λανθασμένη. Η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έχασε καιρό και σχεδόν αμέσως πηγή της (έτσι ζήτησε να ονομαστεί) διέψευσε και αυτή τη σειρά της τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

***

Τώρα ποιος διαψεύδει ποιον είναι άλλο ζήτημα, πάντως η πηγή της Προεδρίας της Δημοκρατίας επιμένει ότι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Πικραμμένου αποτυπώνει την πραγματικότητα. Έλεγαν μάλιστα ότι αν απαιτηθεί, η προεδρία θα εκδώσει και επίσημη ανακοίνωση.

***
«Να μου τρυπήσετε τη μύτη αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για να καταργηθεί το Μνημόνιο», είπε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα θέλοντας να εκφράσει τη σιγουριά της ότι δεν πρόκειται να πάθει τίποτα η μύτη της. Στην πραγματικότητα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ βάζει, στη νέα προεκλογική περίοδο που διανύουμε, στοίχημα τη... μύτη της, εγκαινιάζοντας έτσι νέο γύρο αντιπαραθέσεων με τον κ. Αλ. Τσίπρα. Ε, τώρα δεν έβαλε και κανένα μεγάλο στοίχημα η κυρία Παπαρήγα, παρά μόνον ένα τρύπημα στη μύτη, όχι σαν τον κ. Π. Καμμένο που επέμεινε μέχρι τέλους, ακόμα και όταν εμφανίσθηκε το περίφημο non paper ότι «ούτε νεκρός θα συνεργασθώ με τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο».

***
Το σίριαλ πάντως αντιπαράθεσης ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή. Πέραν του ότι η κυρία Παπαρήγα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξαπατά τον λαό, στην επιχειρηματολογία της για να εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα επικαλέστηκε αλλαντικά και... σάντουιτς: «δεν είμαστε εμείς το σαλάμι στο σάντουιτς», είπε απαντώντας σε ερώτηση για την απόσταση που την χωρίζει από το τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.

***
Προσοχή μην πέσει κανείς από τη βάρκα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και πνιγεί, προειδοποίησε τους Έλληνες (και κυρίως τον κ. Αντ. Σαμαρά) ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς του είπε ότι «υπάρχουν δύο δρόμοι, ο ένας της Ευρώπης που αλλάζει με ανάπτυξη και ο δρόμος του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας». Ο κ. Σουλτς μόλις άκουσε αυτά, είπε στον κ. Σαμαρά «αυτό δεν είναι παιχνίδι για μικρά παιδιά» και αφού σημείωσε ότι όλοι στην ίδια βάρκα βρισκόμαστε, ζήτησε απ΄ όλους να προσέξουν να μην φύγει κανείς από αυτήν.

***
Ο κ. Σουλτς πάντως με τον ερχομό του στην Αθήνα, εισέπραξε και μία... δραχμή. Το αποκάλυψε ο ίδιος, λέγοντας πως συνάντησε κάποιους κρητικούς μέλη συλλόγου και του έδωσαν (χωρίς να του πουν έστω και μία μαντινάδα) μία παλιά δραχμή. Σου λέει, μπορεί να είναι χρήσιμη και την κράτησε...

***
Η σπέκουλα πάντως με τη δραχμή συνεχίζεται στην Ευρώπη με δημοσιεύματα εναντίον της Ελλάδας και διάφορες διαρροές, τις οποίες δυστυχώς αναπαράγουν τα ξένα ΜΜΕ. Έτσι, ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι η βρετανική εκτυπωτική εταιρία De La Rue που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής εθνικών νομισμάτων, έφτασε στο σημείο να δηλώνει έτοιμη να τυπώσει ξανά δραχμές σε περίπτωση που της ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές. Δεν φτάνει δηλαδή που κινδυνολογούν, θέλουν (αν ποτέ συμβεί αυτό) να πάρουν και τη δουλειά και από το Νομισματοκοπείο. Μάλλον κατάλαβε το σφάλμα τους η ξένη αυτή εταιρία και έσπευσε να διευκρινίσει ότι «θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε περίπτωση φόρου εργασίας των ελληνικών εκτυπωτικών εταιριών».

***
Ο υπηρεσιακός υπουργός Υποδομών, καθηγητής κ. Σ. Σιμόπουλος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ελάχιστους Έλληνες που είχαν ένα μοναδικό προνόμιο. Να ταξιδέψουν με το τρένο με «διαστημική» - για τα καθ΄ ημάς δεδομένα_ ταχύτητα. Όταν ο νυν πρύτανης του ΕΜΠ ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου, ζήτησε να ταξιδέψει σε δοκιμαστικό δρομολόγιο του ΟΣΕ στη Βόρεια Ελλάδα και, μάλιστα, κάθισε στην καμπίνα του ηλεκτροδηγού. Έκανε το δρομολόγιο Λάρισα- Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από μία ώρα, αφού το τρένο έτρεχε με ταχύτητα 250 χλμ την ώρα.

***
Κανένα κόμμα δεν ήθελε να είναι γείτονας με την Χρυσή Αυγή στη Βουλή. Χωρίς να τους δώσει κανείς οδηγίες περί χωροταξικής τοποθέτησής του, ο κ. Β. Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές του, ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο στη Βουλή και επιχείρησαν να εγκατασταθούν στα γραφεία του ΛΑΟΣ, τα οποία σημειωτέον βρίσκονται δίπλα στο ΚΚΕ. Μάλλον θα είχαν κάπου διαβάσει ότι θα πάνε στα γραφεία του ΛΑΟΣ και πήγαν εκεί για εγκατάσταση, έστω κι αν θα είναι βουλευτές για μόνον 24 ώρες. Το ΚΚΕ πάντως είχε ειδοποιήσει εδώ και μέρες ότι δεν πρόκειται να δεχτεί δίπλα στα γραφεία του την Χρυσή Αυγή.

****
Πού εγκαταστάθηκαν τελικά οι Χρυσαυγίτες βουλευτές; Στο πρώην γραφείο του κ. Θ. Πάγκαλου, λίγο πιο μικρό από τα γραφεία του ΛΑΟΣ, αλλά με προνομιακή θέα (βλέπει στον Εθνικό Κήπο) και βρίσκεται πολύ κοντά στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Προηγουμένως οι Χρυσαυγίτες έκαναν μία βόλτα στα γραφεία του ΛΑΟΣ, βρήκαν μερικούς υπαλλήλους να εργάζονται σ΄ αυτά και τους ζήτησαν να εγκαταλείψουν πάραυτα την αίθουσα.

http://www.tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails