Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Πώς η Μέρκελ ζήτησε δημοψήφισμα - Bλέπει Α.Τσίπρα να έρχεται και ... τρελαίνεται

Ήταν λίγο πριν τις 09.00 το πρωί όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, πληροφορήθηκε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σε λίγο θα τον καλούσε για να μιλήσει μαζί του. Παραξενεύθηκε γιατί και οι δύο χώρες ως προεδρευόμενες δημοκρατίες δεν είχαν αντιστοιχία στα αξιώματα: Ο ομόλογος του καγκελάριου είναι ο πρωθυπουργός. Οι πρόεδροι είναι συμβολικοί…

Όταν μετά από λίγο ξεκίνησε κτύπησε το τηλέφωνο και ξεκίνησε η συνομιλία σε ανοικτή ακρόαση με την παρουσία και διερμηνέων για σιγουριά, αλλά και συστημάτων καταγραφής του ήχου, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις που απαιτείται να υπάρχει διερμηνεία, ο Παπούλιας δεν πίστευε στ’αυτιά του όταν  η Μέρκελ του ζήτησε να διαβιβάσει μήνυμα στην ελληνική πολιτική ηγεσία. Τι μήνυμα; Ότι ήθελε να γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ!
Ακόμα και ο Κ.Παπούλιας, υποστηρικτής της πολιτικής των Μνημονίων, με ότι αυτό συνεπάγεται, ταράχθηκε και ένιωσε προσβεβλημένος.

Λίγο αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε κάτι που για όσους ξέρουν τις διαδικασίες, κάθε άλλο παρά σύνηθες ήταν.
"Με πρωτοβουλία της Καγκελαρίου κ. Άγγελας Μέρκελ πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, για το περιεχόμενο της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό".

Κατ’αρχήν υπάρχει θέμα για πιο λόγο η Μέρκελ μίλησε με τον Παπούλια και όχι με τον πρωθυπουργό κατ’ευθείαν. Γνώστες των γερμανικών αντιδράσεων πιστεύουν ότι ήταν μια έκφραση δυσαρέσκειας για τον εξοστρακισμό του «δικού της ανθρώπου» του Λ.Παπαδήμου, ο οποίος δεν  παρέμεινε υπηρεσιακός πρωθυπουργός κατόπιν της αντίδρασης των αντιμνημονιακών κομμάτων. 

Η γερμανική αλαζονεία σε όλο της το μεγαλέιο, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο σε σχέση με αυτό που ακολούθησε:
Μετά την ενημέρωση του Π.Πικραμμένου τέθηκε θέμα αν θα έπρεπε να βγει ανακοίνωση ή όχι. Θεωρήθηκε ότι από την στιγμή που είχαν ενημερωθεί οι αρχηγοί ήταν θέμα χρόνου να υπάρξει διαρροή και προτιμήθηκε η επίσημη ανακοίνωση. Λίγο πριν τις 20.00, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας εξέδωσε την περίφημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Ανγκελα Μέρκελ είχε μιλήσει για δημοψήφισμα παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη:
«Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δ ημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς: Α. Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ, Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Βενιζέλο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Π. Καμμένο, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Αλ. Παπαρήγα ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο ΓΓ του Λαϊκού Συνδέσμου- Χρυσή Αυγή και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Ανγκελα Μέρκελ».

Η κυρία Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες».

»Επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη. Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης» 

Στην Γερμανία, νόμισαν ότι … δεν άκουγαν καλά! Θεωρούσαν ότι η συνομιλία ήταν απόλυτα εμπιστευτική και ότι αφορούσε στενό κύκλο ανθρώπων. Επιχειρήθηκε διάψευση (σημειώνουμε ότι υπάρχουν ηχητικά ντοκουμέντα) που το μόνο που πέτυχε ήταν να φέρει τις ελληνογερμανικές σχέσεις στο χειρότερο σημείο μετά το 1944:  

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, «ειδήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η καγκελάριος πρότεινε στον έλληνα πρόεδρο της δημοκρατίας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι λάθος».

Και τότε ήρθε η διαρροή «κύκλων της ελληνικής προεδρίας» που υπονοώντας την ύπαρξη ηχητικών ντοκουμέντων «πέταξαν στη σέντρα» την Μέρκελ αναφέροντας  «Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του γραφείου του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού κ. Π. Πικραμμένου αποτυπώνει την πραγματικότητα και αν απαιτηθεί θα εκδοθεί και επίσημη ανακοίνωση»!

Σημείωναν μάλιστα ότι τα ίδια είπε και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σουλτς στον κ. Παπούλια κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία τριών συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δηλαδή πρόκειται για ξεβράκωμα ολκής της Μέρκλε και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι ήθελε να πετύχει με τις ανοησίες περί δημοψηφίσματος;
Να … τρομοκρατήσει τους Έλληνες; Πέτυχε το ακριβώς αντίθετο: Συσπείρωσε τις αντιμνημονιακές δυνάμεις. Να βοηθήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Η ζημιά που τους έκανε θα αποτυπωθεί στις αμέσως επόμενες δημοσκοπήσεις. 

Θέλει να ρίξει το ευρώ κι άλλο; Ίσως. Αν σήμερα ήταν ανοικτές οι αγορές θα γινόταν «η σφαγή του ευρώ». 

Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι η συνέντευξη Τσίπρα στην Wall Street Journal έχει προκαλέσει ρίγη στην Γερμανία που θεωρούν ότι πολύ δύσκολα δεν θα είναι νικητής στις ερχόμενες εκλογές. Και θεώρησαν ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να κινητοποιήσουν τα ευρωανακλαστικά των Ελλήνων.

Ότι και να ισχύει από τα παραπάνω, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι είχαμε μια ακραία επίδειξη της γερμανικής αλαζονείας. Μιας αλαζονείας που τιμωρήθηκε σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους…  

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails