Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Μεξικό: Συνελήφθη ο υπεύθυνος για τις δολοφονίες 49 ανθρώπων

Μεξικανοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Ντανιέλ Ελισόνδο, γνωστό με το προσωνύμιο «Ο τρελός», που φέρεται να είναι ένας από αυτούς που διέπραξαν τη σφαγή 49 ανθρώπων οι σοροί των οποίων βρέθηκαν αποκεφαλισμένες, διαμελισμένες και πεταμένες σε έναν αυτοκινητόδρομο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ελισόνδο, στέλεχος του καρτέλ των Zetas, συνελήφθη στη βόρεια μεξικανική πολιτεία Νουέβο Λεόν, είπε εκπρόσωπος του στρατού χθες. Κατηγορείται ότι είναι ο επικεφαλής του δικτύου διακίνησης ναρκωτικών των Σέτας στην Καδερέιτα, μια βιομηχανική πόλη έξω από το Μοντερέι, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν τα πτώματα.

Η σφαγή θεωρείται μια από τις χειρότερες ακρότητες που έχουν διαπραχθεί στην διάρκεια του «πολέμου των ναρκωτικών», ο οποίος μαίνεται από το 2006, όταν ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν ανέλαβε τα καθήκοντά του και κήρυξε την έναρξη μιας προσπάθειας να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα στο Μεξικό, διατάσσοντας το στρατό να αναλάβει αστυνομικό ρόλο.

Η αστυνομία ανακάλυψε τα πτώματα στον αυτοκινητόδρομο, περίπου 29 χλμ. ανατολικά του Μοντερέι, την 13η Μαΐου. Καθώς έλειπαν τα κεφάλια, τα χέρια και τα πόδια, μπορούν να αναγνωριστούν μόνο με τη χρήση DNA.

Μία εβδομάδα αργότερα, κανένα από τα θύματα δεν έχει αναγνωριστεί, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Η αστυνομία δεν εντόπισε κάποια μαζική εξαφάνιση στην περιοχή και εκτίμησε πως τα θύματα ίσως είναι μετανάστες από την κεντρική ή τη νότια Αμερική που περνούσαν από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ.

Κακοποιοί απαγάγουν συχνά μετανάστες για λύτρα, και σκοτώνουν πολλούς εάν δεν πληρωθούν. Στην περιοχή βρέθηκαν γκραφίτι με το σήμα των Σέτας, που μάχονται για τον έλεγχο της περιοχής. Ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τους ενόχους για τους φόνους να πετούν τα πτώματα αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

Οι άνδρες εμφανίζονται να αφήνουν ένα μήνυμα που απειλεί τις αρχές, καθώς και τα αντίπαλα καρτέλ του Κόλπου και Σιναλόα.

«Καρτέλ του Κόλπου, Καρτέλ Σιναλόα, πεζοναύτες, στρατιώτες, κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι εναντίον μας αλλιώς χάνει», ανέφερε το μήνυμα, που υπογράφεται από ηγέτες των Σέτας.

Αλλά τις επόμενες ημέρες σε αρκετές μεξικανικές πολιτείες αφέθηκαν μηνύματα κατά τα οποία δεν ήταν οι Σέτας πίσω από τη σφαγή - κάτι μάλλον ασυνήθιστο για μια συμμορία που ανοικτά δηλώνει ότι έχει διαπράξει πολλές μαζικές δολοφονίες.

Οι Σέτας ιδρύθηκαν από πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων το 1998 και αρχικά έδρασαν ως εκτελεστές για λογαριασμό των λαθρέμπορων ναρκωτικών.

Έκτοτε ανεξαρτητοποιήθηκαν και δημιούργησαν την δική τους αυτοκρατορία, επεκτεινόμενοι ταχύτατα σε όλη τη χώρα και διαπράττοντας απαγωγές, εκβιασμούς, κλοπές αργού κ.ά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η βία ανάμεσα σε αυτή τη συμμορία και άλλες έχει ενταθεί σε πολλές περιοχές του Μεξικού.

Συνολικά τουλάχιστον 55.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των συμμοριών στο Μεξικό από το 2006, ενώ πάνω από 5.000 έχουν εξαφανιστεί την ίδια περίοδο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails