Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Με θανάτους σχετίζεται η αναγλητική δράση της μεθαδόνης

Η μεθαδόνη είναι υποκατάστατο που χορηγείται για απεξάρτηση από την ηρωίνη, αλλά τα τελευταία χρόνια συνταγογραφείται και ως αναλγητικό κατά του χρόνιου πόνου  

Ουάσινγκτον
Η μεθαδόνη σχετίζεται με το 30% των θανάτων από υπερβολική δόση αναλγητικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη των Ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Το συνθετικό οπιοειδές καλύπτει το 2% του συνόλου των αναλγητικών που συνταγογραφήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2009, αλλά ευθύνεται για το 30% των θανάτων από υπερβολική δόση την ίδια περίοδο, διευκρινίζουν τα CDC, τα οποία βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε ανάλυση των στοιχείων για την περίοδο 1999-2010.

Η μεθαδόνη παρουσιάζει περισσότερους κινδύνους από τα άλλα αναλγητικά, διότι έχει την τάση να συγκεντρώνεται στον οργανισμό και να προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα και στον καρδιακό ρυθμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τέσσερις στους δέκα θανάτους μετά την υπερβολική χρήση αναλγητικού, που έχει συνταγογραφηθεί μια φορά, προκαλείται από τη μεθαδόνη, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με άλλα ανάλογα φάρμακα.

Η μεθαδόνη χρησιμοποιείται χωρίς προβλήματα και με αποτελεσματικότητα εδώ και δεκαετίες για την απεξάρτηση από τα οπιοειδή, όμως τα τελευταία χρόνια συνταγογραφείται όλο και πιο συχνά ως αναλγητικό.

Οι ιατρικές συνταγές χορήγησης μεθαδόνης ως αναλγητικό αυξάνονται, όπως και η λήψη υπερβολικής δόσης και οι θάνατοι από τη μη ιατρική χρήση της μεθαδόνης.

Οι εισηγητές της μελέτης ανακάλυψαν πως εξαπλάσιος αριθμός ανθρώπων έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση μεθαδόνης το 2009 σε σχέση με το 1999.

«Οι θάνατοι από οπιοειδή έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και η μεθαδόνη ευθύνεται για περίπου το 1/3 των θανάτων αυτών», τονίζει ο Δρ Τόμας Φρίντεν διευθυντής των CDC.

«Η μεθαδόνη που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ηρωίνης για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά δεν φαίνεται να αποτελεί σημαντικό μέρος του προβλήματος», προσθέτει ο ίδιος.

Ο Δρ Φρίντεν υπογραμμίζει πως «υπάρχουν και άλλες περισσότερο ασφαλείς από τη χρήση μεθαδόνης μέθοδοι για την αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων που δεν συνδέονται με τον καρκίνο».

Οι αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για να προειδοποιήσουν τους γιατρούς κατά των κινδύνων της μεθαδόνης, όμως οι συνταγές μεθαδόνης δεν έχουν μειωθεί σημαντικά, επισημαίνουν οι γιατροί. Οι περισσότερες από τις συνταγές αυτές γράφονται από γιατρούς που συχνά δεν έχουν καμιά εκπαίδευση στη θεραπεία χρόνιων πόνων. 
 
Από το health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails