Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΙΚΑ και ΟΑΕΕ "ψυχορραγούν" με τεράστιες απώλειες - Για τις συντάξεις του Ιουλίου όλα είναι ανοιχτά

- Ασφυξία στα Ταμεία από τη συνεχή μείωση των εσόδων
- 14% μειώθηκαν τα έσοδα του ΙΚΑ και 20% του ΟΑΕΕ το τελευταίο τετράμηνο
- Οι απώλειες αγγίζουν τα 4,5 δισ. ευρώ και το ΙΚΑ δανείζεται κάθε μήνα
- Τι θα γίνει με τις συντάξεις του Ιουλίου 

"Πονοκέφαλος" στις διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων από την υστέρηση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές η οποία καταγράφεται από την αρχή του έτους.

Συγκεκριμένα τα έσοδα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν μειωθεί κατά 14% κατά τη διάρκεια του τετραμήνου Ιανουαρίου - Απριλίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Ομοίως, μειωμένα κατά
20% είναι και τα έσοδα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η δραματική μείωση των εσόδων που σημειώνεται κάθε χρόνο αποδίδεται στην ύφεση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη μέιωση σημειώθηκε και το 2011, κατά 14,54% για το ΙΚΑ και κατά 20% για τον ΟΑΕΕ, σε σχέση με το 2010.
Η παρατεταμένη ύφεση έχει επιφέρει απώλειες στα Ταμεία της τάξεως των 4,5 δισ. κατά την τελευταία διετία, ενώ αναμένεται και περαιτέρω μείωση των εσόδων κατά 6% έως 7%, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη των Ταμείων, λόγω της μείωσης μισθών, συντάξεων και της επέκτασης των ελαστικών μορφών εργασίας.

Προκειμένου να αντιμετωπίστούν τις απώλειες από τη μείωση των εισφορών, οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ήδη εκταμιεύσει το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησης που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ έχει λάβει ήδη 1,4 δις ευρώ από τα 2,1 δισ. ευρώ που δικαιούται συνολικά για το 2012 και εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους τα Ταμεία, θα χρειασθούν επιπλέον ενίσχυση 1,2 δις.

Ήδη το ΙΚΑ έδωσε νέα παράταση έως τις 29 Ιουνίου για τη ρύθμιση παλαιότερων οφειλών, σε μια προσπάθεια να εισπράξει από τη δεξαμενή των 11 δισ. ευρώ, που οφείλουν στα Ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, 802.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής οι οφειλές προς το ΙΚΑ, αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ, στον ΟΑΕΕ τα 4 δισ. και στα υπόλοιπα ταμεία το 1 δισ. ευρώ.
Οι συνεχείς ρυθμίσεις πάντως δεν φαίνεται να αποφέρουν τα αναμενόμενα, καθώς οι εισπράξεις για το Ίδρυμα, δεν ξεπερνούν τα 80 εκατ. το μήνα.

Από την αρχή του χρόνου, το ΙΚΑ καταφεύγει κάθε μήνα σε εσωτερικό δανεισμό από το επικουρικό του και το Ταμείο της ΔΕΗ, ενώ έχει αποφασίσει να καλύψει στις 6 Ιουνίου, τη λήξη συναλλαγών repos ύψους 250 εκατ. ευρώ που είχε πραγματοποιήσει τους προηγούμενους μήνες με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία κατέχει.

Τον περασμένο Απρίλιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία επιχορηγήθηκαν με το ποσό των 699 εκατ. ευρώ, ενώ για την καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, θα απαιτηθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των Ταμείων, επιπλέον 300 εκατ. ευρώ.
Από το newsit

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails