Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Κλυδωνίζονται ευρώ και διεθνή χρηματιστήρια- Βουτιά και στο ΧΑ

Τα διεθνή χρηματιστήρια κλυδωνίζονται, ενώ οι αποδόσεις των 2ετών γερμανικών ομολόγων έγιναν αρνητικές για πρώτη φορά, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την κρίση στην Ισπανία και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, αυξάνονται οι τιμές και μειώνονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που θεωρούνται ως ασφαλή καταφύγια. Η απόδοση των 10ετών και 30ετών γερμανικών ομολόγων έφθασαν σε νέο χαμηλό επίπεδο, ενώ η απόδοση των 2ετών γερμανικών τίτλων έπεσε κάτω από το μηδέν, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στους τίτλους αυτούς.

Η Ελβετία και η Δανία ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια για να εμποδίσουν μία σπειροειδή ανατίμηση των νομισμάτων τους.

Στο επίκεντρο της αναταραχής είναι οι ανάγκες της Ισπανίας να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της και να στηρίξει τις υπερχρεωμένες περιφέρειές της, γεγονός που διατηρεί την απόδοση των ισπανικών ομολόγων σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η Ισπανία θα ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης, παρά τις χθεσινές δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Ταμείο δεν σχεδιάζει οικονομική βοήθεια για την Ισπανία.


«Η κατάσταση φαίνεται πολύ απαισιόδοξη για το ευρώ, καθώς οι τελευταίες ροές κεφαλαίων δείχνουν σημαντικά ποσά φεύγουν από τις ισπανικές τράπεζες, υποδηλώνοντας ότι πιθανόν (η Ισπανία) θα χρειασθεί επίσημη βοήθεια», δήλωσε αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.
Στην Ελλάδα η πτώση στο ΧΑ κινήθηκε κάποια στιγμή άνω του 5% και ο γενικός δείκτης βρέθηκε κάτω από το όριο των 500 μονάδων, αλλά στη συνέχεια ανέβηκε στο -3% για να καταλήξει στο -4,48%.

Το ευρώ

Πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1.2365 δολάρια από το επίπεδο των 1,2364 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2322 δολάρια.

Το ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατεί εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης, με αποτέλεσμα να στρέφει τους επενδυτές στο "ασφαλές καταφύγιο" του δολαρίου επιδεινώθηκε νωρίς το απόγευμα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Στην αμερικανική οικονομία τον Μάιο προστέθηκαν μόνο 69.000 νέες θέσεις εργασίας- έναντι 150.000 νέων θέσεων που προέβλεπαν οι αναλυτές- προκαλώντας έτσι ανησυχία για το ενδεχόμενο η κρίση χρέους στην Ευρώπη να επιφέρει ανάσχεση στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 30,70% από 31,09% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,20% να διαμορφωθεί στο 29,55% από 29,89% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,23% στη διάρκεια των 9 μηνών παρέμεινε στο 1,09%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,94% στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,66% από 0,67% χθες, ενώ στον μήνα διατηρήθηκε στο 0,38%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails