Είναι τόσο κολασμένη η οικονομική συγκυρία που ούτε καν οι λεγόμενοι κυριάρχοι του κόσμου μπορούν να ελέγξουν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της οικονομικής σύμπραξης των δύο πανίσχυρων οικογενειών του πλανήτη-των Ρότσιλντ και Ροκφέλερ- που απεκάλυψε χθες το "Κουρδιστό Πορτοκάλι". Σήμερα μια νέα αποκάλυψη αποδεικνύει πως ο πλανήτης θυμίζει κινούμενη άμμο: Ο επικεφαλής του γαλλικού ασφαλιστικού κολοσσού AXA και πρόεδρος του club Bilderberg (η σύνοδος στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη) Henri de Castries, όχι μόνο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης αλλά η εταιρεία του προετοιμάζεται γι αυτό το ενδεχόμενο. Διαβάζουμε σχετικά στο...
πολύ ενδιάφερον ρεπορτάζ του Βασίλη Γεώργα.
πολύ ενδιάφερον ρεπορτάζ του Βασίλη Γεώργα.
Ανάμεσα στα «ακραία» σενάρια που επεξεργάζεται ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός όμιλος του ασφαλιστικού κλάδου ο οποίος διαθέτει ισχυρή παρουσία στη χώρα μας, είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ να αποτελέσει την θρυαλλίδα για την κατάρρευση της ευρωζώνης καθώς θεωρεί πως η κρίση χρέους θα μεταδοθεί γρήγορα στην Ισπανία και την Ιταλία.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου Henri de Castries κατά την ετήσια ενημέρωση εκπροσώπων του τύπου από όλο τον κόσμο, παρότι πιστεύει πως ούτε η Ελλάδα πρόκειται να φύγει από το ευρώ, ούτε η ευρωζώνη θα διαλυθεί, ωστόσο η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να εξετάσει όλες τις πιθανότητες και τα ακραία σενάρια ώστε να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.
«Ο ρόλος μας είναι να βρούμε τρόπο να επιβιώσουμε σε ασυνήθιστους καιρούς και είναι απαραίτητο να εξετάσουμε όλες τις δυνητικές επιπτώσεις της κρίσης. Έτσι όταν κοιτάμε το ευρώ, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι αβέβαιο, αλλά παρότι αφιερώνουμε πολύ χρόνο ώστε να εκτιμήσουμε λεπτομερώς τις πιθανές συνέπειες, δεν είναι το βασικό μας σενάριο αυτό».
Ειδικότερα για το σενάριο διάσπασης του ευρώ με αφορμή την ελληνική αποχώρηση, ο επικεφαλής της AXA εκτίμησε πως αν και δεν είναι απίθανο εντούτοις το θεωρεί πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί καθώς «το ρίσκο θα είναι τεράστιο για όλη την ευρωζώνη». Κατά τον Henri de Castries «δεν υπάρχουν άμεσες και αποδοτικές λύσεις καθώς η Ευρώπη θα κληθεί να πληρώσει για τις αμαρτίες του παρελθόντος». Ο ίδιος σημείωσε πως θεωρεί εξίσου εφικτή μια μικτή λύση για το ελληνικό πρόβλημα, δηλαδή να μείνει η χώρα εντός του ευρώ αλλά να αναδιαρθρώσει το χρέος που έχει αναληφθεί από δημόσιους οργανισμούς (σ.σ ΕΚΤ, κράτη μέλη κ.α).
«Δεν πρόκειται για την πιο ηθική λύση» σχολίασε ο ίδιος, «διότι οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία θα αναρωτηθούν δικαίως γιατί να υπάρχουν δύο μοντέλα αντιμετώπισης της κρίσης». Ωστόσο όπως σχολίασε ο ίδιος πρόκειται για μια επιλογή ανάμεσα σε μια μη ικανοποιητική λύση με την οποία θα συνεχιστεί η αιμορραγία κεφαλαίων και τον κίνδυνο να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρωζώνη».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Risk Μanagement του ομίλου Jean Cristophe Menioux, εκτίμησε ότι η ΑΧΑ μπορεί να αντέξει στο σενάριο διάσπασης του ευρώ χωρίς την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων, λόγω της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει και της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς των δραστηριοτήτων της, ωστόσο θα υποστεί σοβαρές απώλειες.
Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε χώρα ξεχωριστά, Μια πιθανή διάλυση της ευρωζώνης θα μας πληγώσει, αλλά δεν θα μας σκοτώσει¨, είπε χαρακτηριστικά ο Jean Cristophe.
Στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για το ενδεχόμενο επιστροφής σε τοπικά νομίσματα, η ΑΧΑ αναδιοργανώνει το χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών της στοιχείων μεταφέροντας τα ομόλογα στις κατά τόπους ευρωπαϊκές θυγατρικές της ώστε το ρίσκο να επιμερίζεται στους ισολογισμούς των τοπικών εταιρειών προκειμένου ο όμιλος να προφυλαχτεί από το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής επιστροφής στα τοπικά νομίσματα.
Στην Ελλάδα ο όμιλος έχει περιορίσει δραστικά την έκθεση σε ότι αφορά στα ελληνικά ομόλογα έχοντας εγγράψει τις ζημιές που της αναλογούν (78%) από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και έχοντας ρευστοποιήσει την υπόλοιπη συμμετοχή της, ενώ ελάχιστη είναι η έκθεση της AXA στον τραπεζικό κλάδο.
Ο όμιλος έχει επίσης αποφασίσει δια παν ενδεχόμενο να παγώσει πλέον κάθε επενδυτική δραστηριότητα σε ότι αφορά τις αγορές νέων στην Ισπανία και την Ιταλία ώστε περιορίσει το ρίσκο. Διατηρεί ωστόσο ακόμη τις υπάρχουσες θέσεις της σε ομόλογα, οι οποίες ήταν περίπου 15,1 δις. ευρώ σε ιταλικά ομόλογα και 8,1 δις. Ευρώ σε ισπανικά
Από την άλλη πλευρά ο διευθύνων σύμβουλος της AXA για τις δραστηριότητες της ΑΧΑ στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη Jacques de Vaucleroy μιλώντας στο capital επισήμανε πως ο όμιλος δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό την στρατηγική του για την Ελλάδα σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση, σχολιάζοντας πως μολονότι η κατάσταση είναι δύσκολη, η AXA παραμένει στην Ελλάδα και κάνει ό,τι μπορεί ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί αποδοτικά.
Σκληρή γραμμή για ευρωομόλογα
Σε ό,τι αφορά το θέμα των ευρωομολόγων, οι επικεφαλής του ομίλου AXA εμφανίζονται αρνητικοί ως προς το ενδεχόμενο η Ευρώπη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα πριν προχωρήσει η δημοσιονομική και οικονομική ενοποίηση και ξεκαθαρίσει το θέμα της Ελλάδας. «Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη να εκδώσει κοινά ομόλογα με την Ελλάδα» ήταν το σχόλιο του προέδρου της AXA.
(από kourdistoportocali)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου