Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η Επιτυχία της Έμπνευσης, Υπάρχει στην Ονειροπόληση

4
Οι επιστήμονες νομίζουν, εγκλωβισμένοι στο υπερφίαλο εγώ τους, πως μόνο ό,τι “ανακαλύψει” η επιστήμη υπάρχει και αν δεν το έχει ανακαλύψει η επιστήμη δεν υπάρχει. ! Επειδή γνωρίζουμε πως αυτοί που “ανακαλύπτουν” κάτι νέο, ή μελετούν φιλοσοφία ή τους “το δίνουν για να ανακαλυφθεί” –ξέρετε ποιοι; Ναι οι γνωστοί- και ξαφνικά βαφτίζουν ανακάλυψη, κάτι που είναι ευρέως γνωστό και πρακτικά εφαρμόσιμο αιώνες τώρα, τουλάχιστον από τους ανθρώπους. Αυτό δημιουργεί το ερώτημα {αυτοί που ανακαλύπτουν ξανά και ξανά και ξανά τον ‘τροχό’, που όλοι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν, δεν είναι άνθρωποι; Τι είναι; } Ρητορικό το ερώτημα, έχω την απάντηση. Για να δούμε τι μας λέει η νέα ανακάλυψη των επιστημόνων και ας αναρωτηθούμε, ή μας κάνουν πλάκα ή μας θεωρούς ηλίθιους ή είναι η ίδιοι ηλίθιοι !

Λέει το άρθρο της ανακάλυψης, για ένα φαινόμενο καθημερινό την Έμπνευση: {Ψάχνετε απεγνωσμένα να βρείτε τη λύση σε κάποιο πρόβλημα, αλλά μάταια, το μυαλό έχει κολλήσει και κάνει κύκλους στα ίδια και στα ίδια, δεν βρίσκετε λύση αλλά ούτε καν πιθανότητα λύσεις. Ξαφνικά, εκεί που εγκαταλείπετε την προσπάθεια, απηυδισμένοι και απογοητευμένοι και στρέφετε τη σκέψη σας κάπου αλλού, η απάντηση στο πρόβλημα, έρχεται ως δια μαγείας. Από που έρχεται; ..και γιατί δεν ερχόταν όταν την ψάχνατε;

Το φαινόμενο, το οποίο δεν συνδέεται μόνο με το «Εύρηκα» του Αρχιμήδη ή τις φωτεινές στιγμές του Νεύτωνα, του Ηράκλειτου ή του Μπορ, αλλά και με την καθημερινότητα του καθενός από εμάς. Τώρα αρχίζουν να εξιχνιάζουν τον μηχανισμό αυτού του φαινόμενου.
Όπως μάλιστα δείχνει μια μελέτη, η έμπνευση δεν έρχεται όταν απλώς κάνουμε ένα διάλειμμα «αδειάζοντας» το μυαλό μας. Αντίθετα η δημιουργικότητά μας φαίνεται να ενισχύεται όταν αφήνουμε τη σκέψη μας να «ταξιδέψει», όταν ονειροπολούμε ή όταν δεν σκεφτόμαστε τίποτε, ούτε το πρόβλημα ούτε τίποτε άλλο.
Το τεστ των ασυνήθιστων χρήσεων: Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν Μπερντ και τον Τζόναθαν Σούλερ ανέθεσαν σε 145 φοιτητές, δυο τεστ ασυνήθιστων χρήσεων, ζητώντας τους να βρουν μέσα σε δυο λεπτά, όσο το δυνατόν περισσότερες χρήσεις για καθημερινά αντικείμενα όπως οι οδοντογλυφίδες, οι κρεμάστρες, τα μανταλάκια ή τα τούβλα.  Μετά το πέρας των δυο λεπτών οι εθελοντές έκαναν ένα διάλειμμα 12 λεπτών κατά τη διάρκεια του οποίου ορισμένοι από αυτούς ξεκουράστηκαν, κάποιοι άλλοι επιδόθηκαν σε μια δύσκολη δραστηριότητα απομνημόνευσης που απαιτούσε την πλήρη προσοχή τους, ενώ κάποιοι άλλοι ανέλαβαν μια εύκολη ψυχαγωγική δραστηριότητα η οποία είναι γνωστό ότι ενισχύει την ονειροπόληση. Μια τέταρτη ομάδα εθελοντών δεν έκανε καθόλου διάλειμμα.

Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέθεσαν σε όλους τους συμμετέχοντες, τέσσερα έργα ασυνήθιστων χρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των δυο που είχαν εκτελέσει νωρίτερα. Σε αυτόν τον «δεύτερο γύρο», στα δυο έργα που επαναλήφθηκαν, οι εθελοντές που είχαν επιδοθεί στην εύκολη ψυχαγωγική δραστηριότητα εμφάνισαν κατά 41% καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Οι άλλες τρεις ομάδες δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση όταν επανέλαβαν τα ίδια τεστ.

Ωστόσο, παρά τη βελτίωσή τους στα επαναλαμβανόμενα έργα, οι εθελοντές δεν εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ ασυνήθιστων χρήσεων που εκτέλεσαν για πρώτη φορά. «Αυτό υποδηλώνει ότι η ονειροπόληση βοήθησε μόνο στα προβλήματα τα οποία είχαν ήδη επεξεργαστεί νοητικά. Δεν φάνηκε να οδηγεί σε μια γενικότερη αύξηση της δημιουργικής ικανότητας επίλυσης προβλημάτων» δήλωσε ο κ. Μπερντ.

Το κομμάτι που συμπληρώνει το πάζλ : Τα ευρήματα της νέας μελέτης, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα στην επιθεώρηση «Psychological Science», αποκαλύπτουν το κομμάτι που συμπληρώνει ένα πάζλ το οποίο απασχολεί εδώ και καιρό τους ειδικούς.

«Παραδοσιακά γνωρίζουμε ότι ο ύπνος REM (σ.σ. η φάση των ονείρων) χαρίζει δημιουργική έμπνευση. Το γεγονός ότι και η ονειροπόληση έχει το ίδιο αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό. Νομίζω ότι ανακάλυψαν κάτι πραγματικά ενδιαφέρον» δήλωσε η Σάρα Μέντνικ, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ριβερσάιντ η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο του «Nature».

Από την πλευρά του ο Τζον Κούνιος, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφειας γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με τη δημιουργική έμπνευση, συμπλήρωσε: “Το εύρημα αυτό πραγματικά κλείνει μια τρύπα στην υπάρχουσα βιβλιογραφία». Οι νέες ανακαλύψεις αναδεικνύουν επίσης μια σημαντική χρησιμότητα στην ονειροπόληση, μια ανθρώπινη δραστηριότητα την οποία οι ειδικοί θεωρούσαν ως τώρα παντελώς άχρηστη καθώς δεν μπορούσαν να της αποδώσουν κάποιον εξελικτικό ή άλλο σκοπό.»}

Ξέρετε σχετικά με την ονειροπόληση και το ονείρεμα έχουν μιλήσει όλοι, μα όλοι οι φιλόσοφοι όλων των εποχών, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Οι επιστήμονες τώρα την ανακάλυψαν. !!! Δεν έχω τίποτε αρνητικό με την επιστήμη –ασχέτως αν αυτό φαίνεται στα λεγόμενα μου- απλά διασκεδάζω όταν ‘ανακαλύπτουν’, αυτά που χρησιμοποιώ στην καθημερινότητα μου μαζί με κάμποσους φίλους, πολλά χρόνια τώρα …και αυτά που ‘ανακαλύπτουν’ είναι ήδη γραμμένα στην φιλοσοφική βιβλιογραφία, εδώ και 3000 χρόνια !!!

Άντε.. περιμένουμε με αγωνία την νέα τους μελέτη, που θα ανακαλύψουν και τον Αιθέρα…
…να πάμε για ύπνο !

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails