Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Όλα δείχνουν εκλογές

Αυτή τη φορά η πυξίδα δείχνει προς την επανάληψη της εκλογικής αναμέτρησης με αβέβαιο αποτέλεσμα, τόσο ως προς το συσχετισμό δυνάμεων, όσο και ως προς τη λειτουργικότητα του κυβερνητικού σχήματος που θα προκύψει-αν προκύψει. Αν η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι προαπαιτούμενο για τη δημιουργία κυβέρνησης, τότε την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο καθώς η συνάντηση Βενιζέλου-Τσίπρα απέβη άκαρπη, ενώ ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ. 
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ επιμένουν-και θα το κάνουν ως την ύστατη στιγμή-στη συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος το οποίο θα θέσει σε λειτουργία τη χώρα αλλά και δεν θα τους εκθέσει στη φθορά της νέας αναμέτρησης. Σε αυτό το σχήμα κομβικό ρόλο θα έπαιζε ο Φώτης Κουβέλης. Μία κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μπορεί να σταθεί στη Βουλή. Όμως ο κ. Κουβέλης επιμένει ότι δεν υφίσταται λύση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Λογικό αφού η συμπόρευση της ΔΗΜΑΡ με τα «κόμματα του μνημονίου» θα οδηγούσε στην αφαίμαξη της εκλογικής της βάσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Την Παρασκευή, λοιπόν, όλοι στράφηκαν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογικό καιροσκοπισμό. Η επίθεση του Αντώνη Σαμαρά ήταν σφοδρή, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του ως κόμμα εξουσίας και θέτει ως προαπαιτούμενο πολιτικές που θα οδηγούσαν τη χώρα εκτός ευρώ. Αντίστοιχα και ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι δεν γίνεται να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο μετά την απογευματινή του συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι αυτά τα κόμματα επιδιώκουν κυβέρνηση μνημονίου με αριστερό άλλοθι και κάλεσε τον Φώτη Κουβέλη να παραμείνει σταθερός στις θέσεις του και να μη στηρίξει ένα τέτοιο σχήμα. Πρόσθεσε δε, ότι καμία κυβέρνηση δεν δικαιούται να εφαρμόσει το μνημόνιο αφού αυτό αντίκειται στη λαϊκή εντολή. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι όλοι πρέπει να σταθούν στο ύψος της ευθύνης τους.
Παράλληλα, η Ευρώπη απαντά στην επιστολή Τσίπρα υπενθυμίζοντας ότι η απομάκρυνση από τα συμφωνηθέντα, οδηγεί αυτομάτως εκτός Ευρωζώνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε, κατηγορώντας Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ για παρασκηνιακή παρέμβαση, αιτίαση που προκάλεσε οργισμένη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ. 
Οι εξελίξεις
Το πρωί έγινε μία σύντομη συνάντηση Βενιζέλου-Σαμαρά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεν έγιναν δηλώσεις και ο Αντώνης Σαμαράς αναχώρησε για τη Βουλή όπου απευθύνθηκε στην Κ.Ο του κόμματος του.
Στην ομιλία του επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα με σκληρούς χαρακτηρισμούς, απέδωσε στη συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης καιροσκοπισμό, ανευθυνότητα, επικίνδυνο λαϊκισμό και πρόθεση για τη συγκρότηση αντιευρωπαϊκού μετώπου. Πρόσθεσε δε ότι η απάντηση του θα έρθει από ένα μέτωπο ευρωπαϊκών δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόθεση του να επαναφέρει κοντά στη Νέα Δημοκρατία τις άλλες κεντροδεξιές δυνάμεις-σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προτείνει στους επικεφαλής τους θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείς της Ν.Δ. Τέλος, ο Α. Σαμαράς είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση Κουβέλη για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.
Λίγο αργότερα ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην Κ. Ο της ΔΗΜΑΡ, απέρριψε το ενδεχόμενο τρικομματικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα άρχισαν να πυκνώνουν οι προειδοποιητικές βολές από την Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ο Επίτροπος Ρεν ξεκαθάρισαν ότι απόκλιση της Ελλάδας από το συμφωνηθέν πρόγραμμα θα έχει επιπτώσεις στην καταβολή των δόσεων και, ουσιαστικά, θα οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από το ευρώ.  
Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η, άκαρπη συνάντηση Βενιζέλου-Τσίπρα. Η εντολή επιστρέφει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails