Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Η ακυβερνησία της Ελλάδας γκρεμίζει το ευρώ.

Στο χαμηλότερο επίπεδο (1,2825 δολ) των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και τα σενάρια εξόδου της από το ευρώ τα οποία την συνοδεύουν, επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές του ευρωπαϊκού νομίσματος. Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,2830 δολάρια από το επίπεδο των 1,2942 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2863 δολάρια.
Οι άκαρπες συναντήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για το...
σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προκάλεσαν από τις πρώτες ώρες μεγάλη νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Αρνητικά επιδρά στο κοινό νόμισμα και η δημόσια συζήτηση που διεξάγεται στα διεθνή ΜΜΕ για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, εξέλιξη που αν πραγματοποιηθεί εκτιμάται ότι θα αποδυναμώσει το ενιαίο νόμισμα. Νωρίς το απόγευμα πάντως η γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, στη διάρκεια συζήτησης στο Βερολίνο, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα " παραμείνει για πάντα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης" προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με την Ελλάδα θα σταματήσει να ισχύει μόνο αν η Ελλάδα αποτύχει να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα λιτότητας". Επεσήμανε ακόμη ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει εντός της ευρωζώνης γεγονός όμως που προϋποθέτει τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη που θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί σταδιακά και πάλι στα πόδια της.
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 10 εκατ. ευρώ, οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 27,90% από 24,39% την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με απόδοση 1,45 %, να διευρυνθεί περαιτέρω στο 25,45% από 22,87% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας .
Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,,27%, στη διάρκεια των 9 μηνών παρέμεινε στο 1,13%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,97% από 0,98%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,69%, ενώ στο μήνα παρέμεινε στο 0,39%.
(από newsit)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails