Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Νέα δημοσκόπηση δείχνει συντριβή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Νέα έρευνα της VPRC δείχνει ότι τα ποσοστά των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων επιδεινώνονται ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται πάνω από το 20%.
Σύμφωνα με την έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε μία ημέρα πριν το...
"ναυάγιο" των διερευνητικών, οι δύο εκφραστές του πάλαι ποτέ ενιαίου Συνα­σπισμού, ο Φώτης Κουβέ­λης και ο Αλέξης Τσίπρας, συγκεντρώνουν το υψη­λότερο ποσοστό θετικής γνώμης των πολιτών ανά­μεσα στους αρχηγούς των κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή. Θετική γνώμη για τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς εκφράζει το 53% των συμ­μετεχόντων στην έρευνα (36% αρνητική γνώμη), γε­γονός που καθιστά τον κ. Κουβέλη κεντρικό πρόσω­πο στις άμεσες πολιτικές εξελίξεις. Στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα (47% θετική γνώ­μη, 46% αρνητική) αντα­νακλάται η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και η συνεπής πο­λιτική κατά του Μνημονίου.
Σύμφωνα με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη "η μετεκλογική περίοδος εδώ και δέκα ημέρες έχει την κεκτημένη ταχύτητα του εκλογικού αποτελέσματος. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκονται στη δίνη μιας μεγάλης εσω­τερικής κρίσης, χωρίς στρατηγική, χωρίς ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες και χωρίς αξιόπιστη πολιτική ηγεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαί­νεται καταρχάς να ενισχύει τις θέσεις του και καταγράφεται αυτή τη στιγμή ως η πρώ­τη πολιτική δύναμη της χώρας. Δείγμα της μεγάλης δυναμικής που δείχνει να διατηρεί τη στιγμή αυτή είναι ότι «καταλληλότερος πρωθυπουργός» καταγράφεται στη σημε­ρινή έρευνα ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας πίσω του τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αναμφίβολα, αυτή η ραγδαία δημοσκοπική μεταβολή αντικα­τοπτρίζει τη βαθύτατη φθορά του παλαιού πολιτικού προσωπικού της χώρας και το αίτημα για σαρωτική αλλαγή σε θεσμούς, πρόσωπα και πολιτικές".
"Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα βρίσκονται λίγο πολύ στα όρια που τα άφησε η εκλο­γική αναμέτρηση. Κάποια εξ αυτών έχουν περιέλθει ήδη στη δίνη μιας μεγάλης κρίσης ταυτότητας και στρατηγικής, όπως το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Δημοκρα­τική Συμμαχία. Άλλα θα πρέπει να διαχειρι­στούν το καλό εκλογικό τους αποτέλεσμα, εμβαθύνοντας τα στοιχεία της πολιτικής τους ταυτότητας: Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΔΗΜΑΡ, Δημιουργία, Ξανά είναι τρεις νεό­κοποι οργανισμοί που δείχνουν την τάση αλλαγής του συνόλου της δομής του κομ­ματικού συστήματος, είτε στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς είτε στο χώρο της Κεντροαριστεράς" σημειώνει ο Χρ. Βερναρδάκης.
Στο ερώτημα για το εάν η Ελλάδα κινείται σε σωστή ή σε λανθασμένη κατεύθυνση, το 76% απαντά σε λάθος, το 7% σε σωστή, ένα ποσοστό, όμως, της τάξης του 17% δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια – «Ούτε σωστή ούτε λάθος» λέει το 12%, «Δεν γνωρίζω, δεν απα­ντώ» το 5%.
Σχεδόν εφτά στους δέκα δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού και η μη ανάδειξη από την κάλπη σαφούς εντολής επηρεάζει αρνητικά τους ψηφοφόρους, ιδίως από τη στιγμή που, μετά την οικονομική και κοινωνική, βιώνουν πλέον και πολιτική κρίση. «Καθόλου ικανοποιημένος/η» δηλώνει το 47% των ερωτηθέντων, «Λίγο ικανοποιημένος/η» το 22%, «Αρκετά ικανοποιημένος/η» το 22% και μό­λις το 7% εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένο από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα (47% θετική γνώ­μη, 46% αρνητική) αντανακλάται η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και η συνεπής πολιτική κατά του Μνημονίου. Αρνητικό ισοζύγιο στη γνώμη των πολιτών καταγράφουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Αντώνης Σαμαράς (29% θετική γνώμη και 64% αρνητική) και Ευάγγελος Βενιζέλος (31% θετική γνώμη και 62% αρνητική) πληρώνουν με τη χαμηλή δημοτικότητα τους τη μεταβατική κατάσταση των άλλοτε παντοδύναμων κομμάτων τους, αλλά και την κατάρρευ­ση του δικομματισμού. Μόλις το 30% των ερωτηθέντων έχει θετική άποψη για τον Πάνο Καμμένο (58% αρνητική), πιθανό σύμπτωμα της εκλογικής κόπωσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στις τελευταίες θέσεις της κατηγορίας με τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.
Σύμφωνα με την έρευνα η πρόθεση ψήφου είναι η εξής:
Πρόθεση Ψήφου
ΝΔ: 14,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 20,3%
ΠΑΣΟΚ: 10,9%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3,7%
ΚΚΕ: 4,4%
Χρυσή Αυγή: 2,2%
ΔΗΜΑΡ: 6,1%
Δημοκρατική Συμμαχία: 1,1%
Δημιουργία Ξανά: 1,6%
Άλλο κόμμα: 2,3%
Αναποφάσιστοι: 17,3%
ΔΞ/ΔΑ: 6,0%
Ταυτότητα της Έρευνας:
Εταιρεία: VPRC
Χρόνος Διεξαγωγής: Η έρευνα πεδίου πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 10-14 Μαϊου 2012
Δείγμα: 804 άτομα ηλικίας 18 και άνω
(από lifo)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails