Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Νέες απειλές Τούρκων για την ΑΟΖ

Νέες τουρκικές απειλές εκτόξευσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη διαδικασία του Β΄ γύρου αδειοδότησης για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "από τις ειδήσεις που δημοσιεύονται στον Τύπο γίνεται αντιληπτό πως στη δεύτερη κατακύρωση έρευνας εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου, της ε/κ διοίκησης της νοτίου Κύπρου, παραβλέποντας τα δικαιώματα των Τ/κ , αποτάθηκαν κονσόρσιουμ 15 διεθνών εταιρειών πετρελαίου, εκ των οποίων οι περισσότερες μεσαίου μεγέθους".

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε κάνει μια περιεκτική ανακοίνωση Τύπου στις 15 Φεβρουαρίου 2012 αναφορικά με τον εν λόγω διαγωνισμό.

"Διατηρούμε τις απόψεις μας που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανακοίνωση. Όπως τονίσαμε στην ανακοίνωσή μας αυτή, οι Τ/κ έχουν ακριβώς ίσα και αδιάσπαστα δικαιώματα όπως οι Ε/κ στις φυσικές πηγές του συνόλου της υφαλοκρηπίδας του νησιού", αναφέρεται.

Η παράβλεψη αυτής της "πραγματικότητας", σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, αποτελεί "απαράδεκτη" κατάσταση για την Τουρκία και το ψευδοκράτος.

Οι δύο "λαοί" στο νησί, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, θα πρέπει να συναποφασίσουν για το πώς θα χρησιμοποιηθούν οι πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου στο νησί.
Ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Ερογλου στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 προέβη σε πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση η οποία διατηρεί ακόμα την ισχύ της, αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η πραγματοποίηση βημάτων μονόπλευρα αντίθετα στην προσέγγιση αυτή θα δημιουργήσουν κλίμα έντασης.
"Η χώρα μας θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε είδους μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Τ/κ. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας υποστηρίζει ακράδαντα την ανακοίνωση στην οποία προέβη" το ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους στις 17 Μαΐου 2012.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι θαλάσσιοι τομείς που αναφέρονται στο "δήθεν" διαγωνισμό που ξεκίνησε η Κυπριακή Δημοκρατία στο ένα μέρος τους δυτικά του νησιού "συμπίπτουν με τον τομέα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη Μεσόγειο", σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς.
"Η Τουρκία όπως είχε ανακοινώσει και παλαιότερα δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα μέσα σε αυτούς τους τομείς" αναφέρεται.

Στην ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμα ότι "ένα μεγάλο μέρος στη νότια πλευρά του νησιού των θαλάσσιων περιοχών που αναφέρονται στο εν λόγω διαγωνισμό, συμπίπτει με τις εκτάσεις για τις οποίες η ΤΔΒΚ έδωσε άδεια στην ΤΡΑΟ. Το να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες μελλοντικά οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου στους τομείς αυτούς, θα οδηγήσουν στο να έρθουν αντιμέτωπες με την ΤΔΒΚ και την ΤΡΑΟ και να προκύψουν ανεπιθύμητες εντάσεις στο θέμα αυτό. Η Τουρκία στην προκειμένη περίπτωση έτσι όπως είχε ανακοινώσει και παλαιότερα, με την ευθύνη της Μητέρας Πατρίδας και της εγγυήτριας χώρας, θα παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στην ΤΔΒΚ".
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, δεν χρειάζονται εξηγήσεις για τις επιφυλάξεις που θα δημιουργήσουν οι δραστηριότητες των διεθνών εταιρειών πετρελαίου σε όλους αυτούς τους τομείς στους οποίους υπάρχει διαφωνία.

Για αυτόν το λόγο και εμείς όπως και το ψευδοκράτος "καλούμε τις ενδιαφερόμενες χώρες και τις εταιρείες πετρελαίου να συμπεριφερθούν με σύνεση και να μην δραστηριοποιηθούν σε αυτούς τους θαλάσσιους τομείς στους οποίους υπάρχει διαφωνία από πλευράς κυπριακού θέματος και να αποσυρθούν από τον εν λόγω διαγωνισμό".

"Εάν παρά τις προειδοποιήσεις μας αυτές οι εν λόγω εταιρείες θεωρώντας ανύπαρκτα τα δικαιώματα των Τ/κ προβούν σε συνεργασία" με την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα του φυσικού αερίου, "τότε η κατάσταση θα οδηγήσει στην παρουσία έντασης στην περιοχή και η ευθύνη αυτού θα είναι των εν λόγω εταιρειών".

Στην ανακοίνωση γίνεται ακόμα αναφορά σε δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα καταστεί δυνατή η συμμετοχή των εταιρειών που θα συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέδια ενέργειας στο μέλλον στην Τουρκία.
"Όλες αυτές οι απόψεις μας διατυπώνονται δια των διπλωματικών διόδων από το Υπουργείο μας στις ενδιαφερόμενες χώρες" καταλήγει η ανακοίνωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails