Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Απλές Απαντήσεις για την Μαγεία

(1) Τι είναι η Μαγεία;
Πραγματικά υπάρχουν πάρα πολλοί ορισμοί για το τι είναι Μαγεία, ορισμοί που διαφέρουν ανά εποχή και σχολή προσέγγισης.
Αυτό πάντως που σίγουρα ΔΕΝ είναι Μαγεία, είναι η οφθαλμαπάτη (βλ. Ταχυδακτυλουργία) που βασίζεται σε έξυπνα τρικ, και η θαυματοποιία (βλ. την κινηματογραφική εκδοχή της Μαγείας σε παραγωγές όπως το Harry Potter), διότι προφανώς δεν υπάρχουν άνθρωποι που με την κίνηση ενός ραβδιού αλλάζουν σε ζώα, προκαλούν τυφώνες και αιωρούνται χιλιάδες μέτρα πάνω από το...
έδαφος.
Αν όλα αυτά και πολλά περισσότερα ευφάνταστα μπορούσαν να συμβούν τόσο εύκολα, τότε ο κόσμος μας θα ήταν πολύ πολύ διαφορετικός!
(2) Ωραία λοιπόν, αφού μας είπες τι ΔΕΝ είναι η Μαγεία, θα μας πεις τι είναι;
Για να κατανοήσουμε τι πραγματικά είναι η Μαγεία θα πρέπει να μελετήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα επιμέρους γνωρίσματα της, τα οποία είναι η χρήση συμβόλων, η μεταφυσική σκέψη, η ενεργή δράση και ο παραφυσικός παράγοντας.
Κατά συνέπεια, θα μπορούσαμε να ορίσουμε την Μαγεία ως την επιστήμη εκείνη που μέσα από συμβολικές παραστάσεις (εικόνες, λόγια, κινήσεις) επιδιώκει να προκαλέσει αλλαγές στο άτομο, σε σχέση με τον εαυτό του, με το περιβάλλον του ή και με τον κόσμο των αόρατων δυνάμεων.
(3) Τι είναι η Μαύρη και η Λευκή Μαγεία;
Οι έννοιες αυτές είναι συγκεχυμένες και οι ορισμοί τους ποικίλουν. Συνοπτικά όμως, Μαύρη είναι οποιαδήποτε μορφή μαγείας γίνεται με κακόβουλους σκοπούς, ενώ Λευκή οποιαδήποτε μαγική πράξη αφορά την θεραπεία, την πνευματική ανέλιξη και την ευδαιμονία του ατόμου.
(4) Υπάρχουν πολλά είδη Μαγείας;
Ναι! Μπορούμε να διακρίνουμε πολλά είδη όπως είναι η Μαγγανεία (φολκλορική Μαγεία), η Μυητική (που εισάγει το άτομο στα Μυστήρια του Εαυτού, της ζωής και του Αόρατου Κόσμου), η Θρησκευτική (η θεσμοθετημένη ή κοινωνικά αποδεκτή Μαγεία) κ.ο.κ.
Αντίστοιχα, μπορούμε να διακρίνουμε τουλάχιστον τέσσερις τύπους Μαγείας που εφαρμόζονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς. Αυτοί είναι…
- Συμβολική (ή Ψυχολογική) Μαγεία: αφορά πρακτικές που το αποτέλεσμα τους περιορίζετε αποκλειστικά και μόνο στην ψυχολογία του ατόμου. Εδώ ο μηχανισμός λειτουργίας της Μαγείας εξαρτάτε από την ικανότητα αυθυποβολής και προβολής του ατόμου.
- Φυσική (ή Χημική) Μαγεία: αφορά πρακτικές που το αποτέλεσμα τους οφείλετε αποκλειστικά και μόνο στις χημικές ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιούνται – βλ. βότανα, βάμματα κ.α.
- Ενεργειακή (ή Πρανική) Μαγεία: αφορά πρακτικές που το αποτέλεσμα τους σχετίζετε με τα βιοενεργειακά κανάλια του ατόμου – βλ. τσάκρα, αύρα κ.α.
- Πνευματιστική (ή Επικλητική) Μαγεία: αφορά πρακτικές που το αποτέλεσμα τους σχετίζετε με την επαφή του ατόμου με δυνάμεις από την Άλλη Πλευρά – βλ. goetia, θεουργία κ.α.
(5) Είναι η Μαγεία επικίνδυνη;
Όπως κάθε τι στον κόσμο, έτσι και η Μαγεία μπορεί να καταλήξει επικίνδυνη. Η ενασχόληση μαζί της μπορεί να αφυπνίσει στο άτομο απωθημένες συγκρούσεις που διαφορετικά θα αγνοούσε (Συμβολική Μαγεία), να δηλητηριαστεί (Φυσική Μαγεία), να προκαλέσει φαινόμενα ενεργειακής υπερδιέγερσης (Ενεργειακή Μαγεία), ή ακόμη να έρθει σε επαφή με δυνάμεις που δεν μπορεί να χειριστεί (Πνευματιστική Μαγεία) προξενώντας στην ζωή του, όλα τα παραπάνω, ίσως και πολλά περισσότερα!
(6) Εφόσον λοιπόν υπάρχουν τόσοι κίνδυνοι, γιατί να ασχοληθώ με την Μαγεία;
Κανείς δεν σε αναγκάζει να ασχοληθείς με την Μαγεία! Δυστυχώς οι περισσότεροι το κάνουν γιατί αποζητούν την Δύναμη (ότι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα) ή απλά από περιέργεια.
Ευτυχώς οι πρώτοι απογοητεύονται εύκολα, ενώ οι δεύτεροι δεν έχουν αληθινό κίνητρο για να συνεχίσουν, και έτσι εγκαταλείπουν το ίδιο νωρίς.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι πολύ απλά το ουσιαστικό αποτέλεσμα της Μαγείας δεν είναι τα περιφερειακά παραφυσικά φαινόμενα, αλλά η αυτογνωσία, η μεταμόρφωση του εαυτού και η επαφή με τις ανώτερες διαστάσεις!
(7) Αν ισχύουν όλα αυτά που λες, τότε γιατί χρειαζόμαστε την Μαγεία; Γιατί να μην μείνουμε στο φιλοσοφικό κομμάτι του όλου θέματος, και μέσω της σκέψης να αναζητήσουμε τις αλήθειες που μας υπόσχεται η Μαγεία;
Η αλήθεια είναι πως χρειαζόμαστε την Μαγεία, γιατί χρειαζόμαστε τα σύμβολα! Αυτά είναι η γλώσσα με την οποία επικοινωνούμε (σε πρώτο επίπεδο) με το ασυνείδητο μας (και σε δεύτερο επίπεδο με τον Υπερβατικό Κόσμο) και έτσι κατορθώνουμε να ενοποιήσουμε τον ψυχοσωματικό μας οργανισμό υπό μια συγκεκριμένη θέληση, γεγονός που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην ζωή μας.
Η Μαγεία λοιπόν, συμπληρώνει την Φιλοσοφία, και μέσω των συμβόλων της εξωτερικεύει την σκέψη, υλοποιεί την φαντασία, και ενσαρκώνει την λανθάνουσα ενέργεια του ανθρώπου σε μια αρμονική ενεργητική συνέργεια.
(8) Είναι η Μαγεία Σατανισμός;
Ο μυητικός Σατανισμός είναι μια σχολή Μαγείας, η Μαγεία γενικότερα όμως δεν ταυτίζεται με τον Σατανισμό, τις πρακτικές και τα πιστεύω του.
Στην χώρα μας κυριαρχεί η εντύπωση πως οποιαδήποτε μορφή μαγικής πράξης συμβαίνει χωρίς την ευχή της Εκκλησίας, είναι αυτομάτως Σατανική. Στην πραγματικότητα όμως, οι περισσότερες μαγικές σχολές (όπως η Wicca, το Θέλημα, ο Πολυθεϊσμός κ.α.) λειτουργούν εκτός του ιουδαιχριστιανικού μοντέλου, δεν χρησιμοποιούν δηλαδή το ηθικό και κοσμολογικό του σύστημα.
Ως εκ τούτου, οι χαρακτηρισμοί περί «Σατανικής μαγείας» είναι συχνά άτοποι, και αποτελούν απλά μια ερμηνεία που έχει νόημα και αξία αποκλειστικά και μόνο σε μια θρησκευτική μερίδα ανθρώπων δίχως να περιγράφει αναγκαστικά την αλήθεια.
(9) Πιστεύω πως μου έχουν κάνει μάγια, τι να κάνω;
Τίποτα! Τις περισσότερες φορές που πιστεύουμε πως μας έχουν κάνει μάγια, και βλέπουμε να συμβαίνουν δυσάρεστα πράγματα στην ζωή μας, έχουμε πέσει θύμα αρνητικής ψυχολογίας και αυθυποβολής. Στην πραγματικότητα, αναζητούμε μια εύκολη λύση για να αποδώσουμε την αιτία των προβλημάτων μας κάπου έξω από εμάς, ενώ θα πρέπει να αναζητήσουμε την ευθύνη στον ίδιο μας τον εαυτό. Γι’ αυτό λοιπόν, αντιμετωπίστε τις υποψίες σας με χιούμορ, ψυχραιμία και… αυτοκριτική.
(10) Κι όμως, έχω βρει περίεργα μικροαντικείμενα στον χώρο μου, και μου έχουν συμβεί πολλά παράξενα πράγματα. Είσαι σίγουρος πως δεν μου έχουν κάνει μάγια;
Ξανά το πιο πιθανό είναι να μην συμβαίνει τίποτα το παραφυσικό, ενώ το άτομο που τοποθέτησε το μικροαντικείμενο στον χώρο σου, ναι μεν μπορεί να είχε κακόβουλους σκοπούς, αλλά (εν αγνοία του) άσκησε Συμβολική Μαγεία, γεγονός που σημαίνει πως δεν μπορεί να σε επηρεάσει με κανένα χημικό, ενεργειακό ή άλλο λεπτοφυές τρόπο.
Αν παρόλ’ αυτά, τα όσα βιώνεις αγγίζουν τα όρια του παραφυσικού, παρατηρείς δηλαδή αδικαιολόγητες και χρόνιες αλλαγές στην συμπεριφορά σου, οπτικά, κινητικά και ακουστικά παραφυσικά φαινόμενα, τότε υπάρχει η πιθανότητα να έχεις πέσει πραγματικά θύμα μαγείας.
Σ’ αυτή την περίπτωση, η διαπίστωση του είδους θα βοηθούσε πολύ, όπως επίσης και η αναγνώριση του ατόμου που σε έχει «δέσει».
Σε κάθε περίπτωση όμως, επεδίωξε ένα θετικό τρόπο ζωής, με καλή διατροφή, ψυχο-σωματική άσκηση και ορθή ενημέρωση. Η επίσκεψη σε ένα «μέντιουμ» μπορεί να βοηθήσει την ψυχολογία σου, αλλά μάλλον θα δημιουργήσει καινούργια προβλήματα στο πορτοφόλι σου…
(11) Και μετά από όλα αυτά, αν θέλω να μάθω και εγώ Μαγεία, τι πρέπει να κάνω;
Τρία πράγματα: (α) θα μπορείς να ασχοληθείς σοβαρά με την Μαγεία μονάχα αν καταλάβεις πως το θέλεις αληθινά και με όλο σου το είναι, (β) θα πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο στην μελέτη της εξειδικευμένης βιβλιογραφίας, όχι μόνο για μάθεις ότι χρειάζεται, αλλά κυρίως για να εντοπίσεις ποια από τις πολλές σχολές Μαγείας είναι αυτή που χρειάζεσαι, και (γ) θα πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο και ενέργεια στην καθημερινή άσκηση. Διότι ο βαθμός της εξέλιξης σου θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τον βαθμό μετοχής σου!
(από apophenia)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails