Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας που κάνει τις Βρυξέλλες να τρέμουν

Παρόλο που το όνομα του μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό εκτός Ελλάδας, εδώ και δύο μέρες κάνει την Ευρώπη να τρέμει. O Αλέξης Τσίπρας κατάφερε στα 37 του χρόνια να επιβληθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή ενσαρκώνοντας την αντιπολίτευση στην πολιτική της λιτότητας που επικρατεί στην Αθήνα υπό την πίεση που ασκούν οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ. Ένας λόγος που προφανώς γοήτευσε του Έλληνες: στις...
πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, οι Έλληνες επέτρεψαν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς του Τσίπρα, να γίνει η δεύτερη δύναμη του Κοινοβουλίου. Μια επιτυχία που οφείλεται κατά πολύ στον νέο αρχηγό της, εξαιρετικό στρατηγό και λαμπρό ρήτορα. Με το παιδικό του πρόσωπο και το βλέμμα σοφού αγοριού, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ξεχωρίσει με το να γίνει ο πιο νέος αρχηγός κόμματος που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Ο Τσίπρας έχει ήδη κερδίσει τον πρώτο γύρο επιβεβαιώνοντας με τις κάλπες την αντιδημοτικότητα των μέτρων λιτότητας.
Από την εκλογική του επιτυχία, η υπόθεση ανάκλησης του μνημονίου, που έχει επιβληθεί από τις Βρυξέλλες, δε φαινόταν ποτέ τόσο πιστευτή. Οι εταίροι της Ελλάδας το έχουν εξάλλου καταλάβει, πολλαπλασιάζοντας τις τελευταίες δύο μέρες τις δηλώσεις για να θυμίσουν ότι οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού σχεδίου λιτότητας θα ήταν απίθανη και θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ.
Χωρίς να αμφισβητείται η παραμονή στη ζώνη του ευρώ, αντίθετα με τους κομμουνιστές του ΚΚΕ, ο Τσίπρας υπερασπίστηκε τη διαγραφή μέρους του χρέους και την εφαρμογή μέτρων ανάπτυξης, δηλώνοντας ότι υπάρχουν τρόποι εύρεσης νέων οικονομικών πόρων επαναπροσανατολίζοντας τη δημοσιονομική πολιτική και τονώνοντας την οικονομική ανάκαμψη. Ένας λόγος που κάνει σκεπτικό ένα μέρος της πολιτικής τάξης και του ελληνικού Τύπου που περιμένουν να μάθουν τα μέτρα που προτίθεται να προτείνει.
Άμεσα δε θα έχει για αυτό ούτε τη δυνατότητα ούτε την ανάγκη καθώς τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, είναι αντίθετοι στην ανάκληση του ευρωπαϊκού μνημονίου. Ωστόσο, παρόλο που σφυροκοπήθηκαν στις εκλογές, αυτά τα δύο κόμματα κρατούν εν μέρει το κλειδί μιας νέας κυβέρνησης συγκεντρώνοντας μαζί 149 έδρες. Συγκεκριμένα, ο Τσίπρας δε μπορεί να βασίζεται στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα νέο κόμμα που σχηματίστηκε από όσους έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι αν και είναι κατά του μνημονίου υποστηρίζουν μέτρα κατά των μεταναστών με τα οποία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δε μπορεί να συμφωνήσει. Κάθε συμφωνία με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής έχει αποκλειστεί και οι κομμουνιστές του ΚΚΕ έχουν αρνηθεί από την αρχή την οποιαδήποτε συμμετοχή στην κυβέρνηση
Αποτέλεσμα; Οι Έλληνες μάλλον θα κληθούν να προσέλθουν ξανά στις κάλπες στις 17 Ιουνίου. Θα καταφέρει ο Τσίπρας να αυξήσει το ποσοστό του; Η μάχη θα είναι ακόμα πιο δύσκολη εφόσον τα δύο μεγάλα κόμματα, που «σπρώχθηκαν» από τη δημοτικότητα του νεαρού αρχηγού, θεωρούν τον Τσίπρα τον πιο δυνατό τους αντίπαλο και συνεπώς αυτόν που πρέπει να εξοντωθεί κατά προτεραιότητα. Τον χαρακτηρίζουν ως τον υποψήφιο του αποκλεισμού από την ευρωζώνη βασιζόμενοι στις απειλές των τελευταίων ημερών των Ευρωπαίων. «Χωρίς τις πρόωρες εκλογές δε θα γνωρίζαμε την πολιτική κρίση και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίζονταν χωρίς αμφισβήτηση», δηλώνει ένας υποστηρικτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπενθυμίζει ότι «από τον Φεβρουάριο δεν υπήρξε καμία μεγάλη διαδήλωση» ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Σωστά, αλλά αρκεί μία ψήφος για να εκφραστεί ο θυμός και να βρει τον νέο του ήρωα. Για το καλύτερο ή για το χειρότερο.
Ελεύθερη Μετάφραση απο τη Liberation
Επιμέλεια μετάφρασης: Κωνσταντίνα Μαγγίνα 

(από afterhistory)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails