Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Στη στενωπό της ακυβερνησίας

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου προκάλεσε πολιτικό σεισμό και ανατροπή του σκηνικού, καθώς επίσης και αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ενεργοποιήθηκε η συνταγματική διαδικασία των διερευνητικών εντολών, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, έλαβε -ως αρχηγός του πρώτου κόμματος- τη διερευνητική εντολή και συναντήθηκε διαδοχικά με τους κυρίους Τσίπρα, Βενιζέλο και Κουβέλη.
Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν διεφάνη το αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να επιστρέψει ο κ. Σαμαράς την εντολή, η οποία θα παραδοθεί στον Αλ. Τσίπρα.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι προσπάθησε να βρει λύση για μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με δύο όρους: Να μείνει η χώρα στο ευρώ και να τροποποιηθεί το Μνημόνιο. "Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό, όπως είχαμε υποχρέωση", είπε, "αλλά δεν υπήρχε αποτέλεσμα".


Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε τη διερευνητική εντολή, που τώρα περνάει στα χέρια του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι ακολουθεί
Αν και η προσπάθεια του κ. Τσίπρα δεν στεφθεί με επιτυχία τότε θα λάβει την εντολή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και αν και εκείνος δεν καταφέρει συμφωνία ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέων εκλογών, τον Ιούνιο. Εάν παραμείνει το αδιέξοδο, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Σε περίπτωση αποτυχίας θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης για να διενεργήσει εκλογές.
Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, οδηγούμαστε σε νέες εκλογές, με πιθανότερες ημερομηνίες την 10η ή την 17η Ιουνίου.

Το χρονικό της ημέρας
Ο πρόεδρος της ΝΔ άνοιξε τον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, με πρώτον τον Αλ. Τσίπρα, με τον οποίο συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή επί 15 λεπτά.

Μετά τη συνάντηση -και από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ- ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι "οι προγραμματικές θέσεις Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα του εναλλακτικού σχεδίου της Αριστεράς", καθώς επίσης ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει υπογράψει το Μνημόνιο.

"Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρχει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας όπως την ονομάζει ο ίδιος, καθώς τα μέτρα που έχει υπογράψει δεν μπορούν να αποτελούν σωτηρία, αλλά τραγωδία", είπε.Και συμπλήρωσε: "Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα συνεννόησης με τις δυνάμεις της Αριστεράς".

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε κατόπιν με τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος εξειδίκευσε την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Μεταξύ άλλων είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αξιώνει συμμετοχή στελεχών του σε κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, στην οποία, όμως, ζήτησε να συμμετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά.

"Όχι" στο δίπολο ΠΑΣΟΚ- ΝΔ είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Α. Σαμαρά. Αντιθέτως, άφησε ανοιχτό "παράθυρο" σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι "υπάρχει διάθεση, περιμένουμε καθαρές προτάσεις".

Τα απόλυτα "όχι" 
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ τηλεφώνησε στη γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ζητώντας της να προσέλθει σε συνάντηση μαζί του, για να λάβει ένα ευγενικό "όχι", λέγοντας ότι δεν υπάρχει κοινό σημείο επαφής, άρα δεν υπάρχει λόγος συνάντησης.

Ο Π. Καμμένος αρνήθηκε να προσέλθει, ενώ σημειώθηκε και ένα ευτράπελο κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών των δύο πλευρών, όταν σήκωσε το ακουστικό ο γνωστός ηθοποιός και βουλευτής -πλέον- των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης.

Με τη Χρυσή Αυγή δεν επιχειρήθηκε προσπάθεια επικοινωνίας, καθώς έχει τη δική της ατζέντα που απέχει από τα συμβαίνοντα.

Δηλώσεις Παπαδήμου 
Αρχικώς, ο Κ. Παπούλιας δέχθηκε τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος τον ενημέρωσε για το αποτέλεσμα των εκλογών και κατόπιν τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο. "Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού", υπογράμμισε ο Λ.Παπαδήμος, ενώπιον του Κ. Παπούλια, τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση συνεργασίας είχε συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας ολοκληρώνοντας το έργο της".

Επεσήμανε ότι "έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μέρος για την εξυγίανση της οικονομίας και την βιώσιμη ανάπτυξη" και έχει μεγάλη σημασία να εξασφαλισθεί η σταθερότητα η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη προκειμένου να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια για την ανόρθωση της οικονομίας".

Πως φθάσαμε εδώ 
Η ΝΔ ως πρώτο κόμμα δεν πέτυχε αυτοδυναμία, με συνέπεια να ενεργοποιούνται οι συνταγματικές διαδικασίες για την επόμενη ημέρα και τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς να αποκλείεται και σενάριο νέας προσφυγής στις κάλπες, τον προσεχή Ιούνιο.

Σαμαράς και Βενιζέλος κατέθεσαν -το βράδυ της Κυριακής- προτάσεις για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναδεικνύεται σε μεγάλο νικητή των εκλογών, επέμεινε στην πρόταση του για σχηματισμό κυβέρνησης αριστερών κομμάτων, πρόταση που έσπευσε να απορρίψει εκ νέου η Αλέκα Παπαρήγα.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος, έτερος νικητής των εκλογών, διαμήνυσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες "δεν συνεργάζονται με δοσίλογους". Ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα δώσει δημοκρατικό αριστερό άλλοθι.

"Είναι καιρός να φοβηθούν οι προδότες της πατρίδας", δήλωσε ο Ν. Μιχαλολιάκος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails