Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η κρίση δεν έπληξε την 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου


Θεσσαλονίκη: Η οικονομική κρίση δεν "γονάτισε" την 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Με περισσότερους εκδότες σε σχέση με πέρυσι και με τιμώμενη χώρα τη Σερβία, η Έκθεση θα ανοίξει τις πόρτες της στις 24 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της Helexpo και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες από τη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Κατρίν Βελλισάρη, στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα συμμετέχουν 14 περισσότεροι εκδότες. Έτσι, στο μεγάλο ετήσιο γεγονός του βιβλίου θα δώσουν το “παρών” 200 εκδότες, από τους οποίους οι 54 θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά. Μάλιστα αυτό χαρακτηρίστηκε ως μια ευχάριστη και μη αναμενόμενη έκπληξη από την κ. Βελλισάρη, καθώς ουδείς ανέμενε να αυξηθεί το ενδιαφέρον των εκδοτών στους χαλεπούς οικονομικούς καιρούς που ζούμε. "Φαίνεται ότι η κρίση ίσως φέρνει άλλες ισορροπίες" είπε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, ενώ χαρακτήρισε τη φετινή διοργάνωση την πιο περίεργη και “σκληρή”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σωσίβιο για το θεσμό στάθηκε η στήριξη του ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ "Θεσσαλονίκη, σταυροδρόμι πολιτισμών".
 36 προσωπικότητες και ο Κουστουρίτσα...


Στη φετινή διοργάνωση τιμώμενη χώρα είναι η Σερβία και κατά τη διάρκειά της θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη πολλοί καταξιωμένοι συγγραφείς της, ανάμεσά τους και ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος θα παρουσιάσει την αυτοβιογραφία του. Τέλος, στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν περίπου 200 εκδηλώσεις, ανάμεσά τους και έξι για την οικονομική κρίση, ενώ θα παρουσιαστούν τα δέκα σημαντικότερα βιβλία της χρονιάς γι' αυτό το θέμα, αλλά και μια θεματική έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

"Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν 36 προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών με διεθνές κύρος που θα προσδώσουν πανευρωπαϊκή διάσταση στο γεγονός" τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo Πάρις Μαυρίδης. Ο ίδιος εξήγησε ότι η διοργάνωση δεν θα περιοριστεί στους χώρους της Helexpo, αλλά ανοιχτή στην πόλη μέσα από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως είναι ο Περίπατος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, μια σειρά προβολών που οργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τα παιδιά, όπως και η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης για τα 55 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails