Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Φονικός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη ΒΑ Ιταλία

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή Εμίλια Ρομάνα, στη ΒΑ Ιταλία. Ο σεισμός, με επίκεντρο 35 χλμ. ΒΔ της Μπολόνια και σχετικά χαμηλό εστιακό βάθος 10 χλμ., είχε διάρκεια περίπου 20 δευτερολέπτων και έγινε αισθητός στο Μιλάνο, στην Τοσκάνη, στο Βένετο, στην Τεργέστη και στην περιφέρεια Τρεντίνο Άλτο Άντιτζε, στα σύνορα με την Αυστρία. Ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ. Οι τραυματίες, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι τουλάχιστον 50.

Πέντε νεκροί

Τέσσερις εργάτες καταπλακώθηκαν από τα μεταλλικά δοκάρια και από την κατάρρευση υπόστεγου σε παραγωγικές μονάδες έξω από την Φεράρα, ενώ δούλευαν στη νυχτερινή βάρδια. Πρόκειται για έναν Μαροκινό εργάτη, είκοσι εννέα ετών, και για τρεις Ιταλούς, που εργάζονταν σε βιομηχανία κεραμικών ειδών.

Στην ευρύτερη περιοχή της Φεράρα, πάντα, μια γυναίκα εκατό ετών υπέστη καρδιακή προσβολή που στάθηκε μοιραία, ενώ το ίδιο συνέβη και σε μια τριανταπεντάχρονη, στην Μπολόνια.
Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που είχε πλήξει την Ιταλία ήταν αυτός στην Άκουιλα το 2009, μεγέθους 6,3 βαθμών, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 300 ανθρώπους και είχε προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές.
Μιλώντας στην εκπομπή "Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ", ο καθηγητής Γεωολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ε. Λέκκας σημείωσε ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από αυξημένη σεισμικότητα και βρίσκεται στην ίδια γεωτεκτονική ζώνη με την Άκουιλα. Όπως τόνισε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον ελλαδικό χώρο.
Τα αισθήματα συμπάθειας και συμπαράστασης του ελληνικού λαού εκδηλώνει με τηλεγράφημά του προς τον Ιταλό πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

 Reuters, ΑΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails