Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ιταλία: 17 νεκροί και 10 οι αγνοούμενοι - Ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές

Οι νεκροί του φονικού σεισμού της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια έφτασαν τους δεκαεπτά, ενώ οι αγνοούμενοι είναι πλέον δέκα. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται, αν και, δυστυχώς, δεν έχουν βρεθεί επιζώντες.
Στην περιοχή Μιράντολα, τέσσερις εργάτες έχασαν την ζωή τους από κατάρρευση κτιρίου μιας βιομηχανίας.

Άλλοι τρεις εργάτες έχασαν την ζωή τους στη Μεντόλα, ενώ ένας συνάδελφός τους αγνοείται.
Πολλοί δήμαρχοι ζητούν να εξαιρεθούν οι πληγείσες περιοχές από τους αυστηρούς κανόνες του εσωτερικού "Συμφώνου Σταθερότητας", που περιορίζει τις δαπάνες και τις χρηματοδοτήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν άμεσα οι σεισμοπαθείς.
Δεν αποκλείεται να ζητηθεί και έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αύριο, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι πρόκειται να κάνει γνωστό με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν οι σεισμόπληκτοι.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των γεωλόγων και σεισμολόγων η κύρια δόνηση, στις 8. 59 το πρωί, δεν ήταν μετασεισμός, αλλά ένα νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, που προκλήθηκε από νέο ρήγμα. Οι μετασεισμοί, τις τελευταίες έντεκα ώρες, ξεπέρασαν τους εκατό.

Μόνη, πικρή, παρηγοριά--στην οποία επιχειρούν να αναφερθούν πολλοί κάτοικοι--το ότι αν ο σημερινός σεισμός σημειωνόταν την νύχτα, τα θύματα θα ήταν ακόμη περισσότερα.
O πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Βάσκο Εράνι, έκανε έκκληση στην αλληλεγγύη και την ευαισθησία όλων των ιταλών.

"Θα σας βοηθήσουμε όλοι, την περιοχή αυτή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την ξεχάσουμε", δήλωσε, τέλος, η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, 'Ανα Μαρία Καντσελιέρι, η οποία επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

Τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ οι απώλειες του τομέα παραγωγής βαλσαμικού ξυδιού της Μόντενας

Ο τομέας της παραγωγής βαλσαμικού ξυδιού στην Μόντενα, ένα προϊόν που χαίρει μεγίστης γαστρονομικής εκτίμησης σε όλον τον κόσμο, έχει υποστεί ζημιές τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ εξαιτίας του σεισμού που συγκλόνισε σήμερα τη βορειοανατολική Ιταλία, εννέα ημέρες μετά την πρώτη ισχυρή δόνηση που έπληξε συνάμα και την παραγωγή παρμεζάνας.

Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν εντοπιστεί στην εταιρεία Pontirol, που εδρεύει στο Σαν Φελίτσε σουλ Πανάρο και της οποίας οι αποθήκες καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοπραξίας παραδοσιακών παραγωγών βαλσαμικού ξυδιού Ενρίκο Κορσίνι.

Για τον ίδιον, ο σημερινός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ πρόκειται να «γονατίσει την οικονομία» της περιοχής. «Οι 200 επιχειρήσεις του τομέα σήμερα αγωνιούν διότι δεν γνωρίζουν πότε θα επαναληφθούν οι δραστηριότητες τους» , τόνισε ο Κορσίνι.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία βαλσαμικού ξυδιού IGV, «σε ορισμένες αποθήκες καταγράφηκαν απώλειες που ξεπερνούν τα 100.000 λίτρα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοπραξίας παραγωγών της Μόντενας, Τσέζαρε Ματσέτι, «πολλά βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση του ξυδιού έως και 12 χρόνια, αναποδογύρισαν, ή αναμίχθηκαν» και οι κυματισμοί του υγρού στο εσωτερικό τους προκάλεσαν διαρροή του προϊόντος σε πολλά άλλα.

Το γνωστό ξύδι παράγεται αποκλειστικώς στις περιοχές της Μόντενας και του Ρηγίου Εμίλιας. Ένα μπουκάλι του πλέον εκλεκτού βαλσαμικού ξυδιού, της προστατευμένης ονομασίας ΑΟP, μπορεί να πωληθεί στην αγορά έως και 1.500 ευρώ το λίτρο, ενώ η συνηθισμένη ποικιλία IGP κοστίζει στο εμπόριο από 4 έως 20 ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails